Olguţa Vasilescu: Statul ar trebui să impună firmelor cărora le oferă ajutoare să se aşeze în judeţe cu şomaj ridicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La numai câteva zile de când declarase că multinaţionalele sunt de vină pentru şomajul ridicat din Moldova şi Sudul ţării, ministrul Muncii revine asupra controversatului subiect, declarând că, de fapt, statul este răspunzărot, pentru că nu le-a cerut să funcţioneze în judeţele cu şomaj ridicat, lăsându-le să-şi aleagă zona unde-şi deschid fabricile.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat la România TV că statul român ar trebui să  impună firmelor cărora le acordă ajutoare de stat să se dezvolte în zonele unde şomajul este ridicat. 

„Statul român nu a avut o politică bine pusă la punct, coerentă, pentru că în momentul în care a dat ajutoare de stat a lăsat firmele să se aşeze unde vor ele. Firmele româneşti nu au avut loc atunci când s-au dat ajutoare de stat, deşi multe dintre ele angajează, sunt de bună credinţă, îşi plătesc taxele către stat şi au făcut eforturi mari să supravieţuiască unei concurenţe neloiale. Din moment ce statul vine şi dă jumătate din valoare eligibilă pentru investiţii şi pe tine te lasă s-o faci pe propriile picioare, aici vorbim de o problemă de concurenţă neloială. Majoritatea firmelor care au venit din străinătate şi au primit ajutoare de stat s-au aşezat pe graniţa de vest a României, unde se conectează foarte repede la reţeaua de autostrăzi din Uniunea Europeană. Asta nu e vina lor, a fost o politică greşită a statului român, pentru că ar fi trebuit, din moment ce dă jumătate din valoarea eligibilă a unei investiţii, să şi impună în ce zonă trebuie să meargă firma respectivă şi atunci nu am mai fi vorbit de judeţe cu 0% şomaj şi nu s-ar mai pune presiune pe piaţa muncii pentru a deschide graniţele pentru lucrători din Asia sau Africa", a declarat Lia Olguţa Vasilescu la România TV.

Ministrul Muncii a mai detaliat recomandarea sa spunând că a trebuit să refuze o firmă care a solicitat permise de muncă pentru 3.000 de lucrători din Sri Lanka.

Marţi, oficialul afirma că cele mai multe firme străine care au venit în România, multinaţionalele, şi-au făcut fabrici în zona de vest a ţării, mai aproape de infrastructura rutieră a Uniunii Europene, ceea ce a făcut să crească şomajul din Moldova şi sudul ţării, a afirmat recent ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

"Ce am mai constatat în momentul în care ne-am uitat pe datele statistice: sunt judeţe cu zero la sută şomaj, în special cele care se află pe graniţa de vest a României, din cauza faptului că cele mai multe firme care au venit în România, multinaţionale, multe dintre ele având parte şi de un ajutor de stat, s-au aşezat acolo unde era mai simplu să-şi transporte marfa în UE, adică mai aproape de reţeaua de autostrăzi a UE. În schimb, sunt foarte multe judeţe din Romania, unde şomajul este peste 5%, mă refer la partea de est, zona Moldovei şi câteva judeţe din sudul Romaniei", a spus, citată de economica.net, Lia Olguţa Vasilescu, în cadrul unui forum pe tema crizei forţei de muncă organizat de Intact Media.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite