OFICIAL Pieţarii sunt obligaţi să modifice etichetele produselor pe care le vând

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima varză românească a plecat spre pieţele din toată ţara

Fermierii care vând în pieţe vor avea reguli mai stricte. Ei sunt obligaţi să modifice etichetele produselor şi să introducă detalii suplimentare, pe lângă preţ, precum data obținerii produsului sau localitatea de origine. Totodată, ei vor trebui să expună la locul de vânzare o copie după atestatul de producător. În cazul în care nu respectă aceste condiţii, administratorul pieței trebuie să-i reclame.

În prezent, fermierii au doar obligaţia să afişeze o etichetă. Legislaţia actuală nu detaliază nici modalitatea de realizare şi nici ce elemente trebuie afişate pe etichetă. Miercuri, însă, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional al Parlamentului, a aprobat noi obligaţii, cu 214 voturi pentru, niciun vot împotrivă şi 58 de abţineri. Acestea vor fi transmise preşedintelui ţării pentru promulgare.

Astfel, fermierii vor trebui să afişeze în faţa produselor o etichetă care va fi „un material scris, imprimat, înscris la vedere, în mod vizibil, lizibil și ușor de înțeles, cu scopul de a oferi cumpărătorilor informațiile necesare, suficiente, verificabile și ușor de comparat, astfel încât să permită acestora să aleagă acel produs care corespunde exigențelor din punct de vedere al nevoilor și posibilităților lor financiare”.

Eticheta de produs va conține obligatoriu următoarele elemente: 1. numele și prenumele/ denumirea producătorului; 2. denumirea produsului; 3. localitatea de origine; 4. data obținerii produsului; 5. prețul de vânzare.

Pe lângă eticheta de produs, producătorii agricoli vor avea noua obligație de a afișa vizibil la locul de vânzare şi următoarele documente: copie după atestatul de producător și copie după fila din carnetul de comercializare vizată anual în cazul producătorilor agricoli persoane fizice; copie după certificatului de înregistrare la Registrul Comerțului în cazul producătorilor agricoli persoane fizice autorizate/ întreprinderi individuale/ întreprinderi familiale.

Noile reglementări stabilesc că administratorii piețelor au obligația de a informa autorităţile, pentru verificarea activității de comercializare cu produse agricole, despre faptul că eticheta nu a fost afişată, dacă este cazul, la locul de vânzare de către producătorii agricoli. 

Noile reguli menţin, totodată, prevederea ca în cadrul structurilor de comercializare cu ridicata sau cu amănuntul să fie obligatorie organizarea de spații de vânzare distincte şi rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli într-un procent de minimum 40% din totalul spațiilor de comercializare existente.

Temporar, însă, în perioada decembrie – martie, în situația nesolicitării și neocupării structurilor de vânzare de către producători, acestea pot fi alocate și comercianților, urmând să fie eliberate la solicitarea unui producător agricol în termen de 24 de ore, stabileşte proiectul.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite