O companie belgiană construieşte cel mai mare parc de panouri fotovoltaice din România

Compania belgiană Electrawinds vrea să construiască în localitatea Fierbinţi, lângă Bucureşti, cel mai mare parc de panouri fotovoltaice din România, care va avea o capacitate de 10 MW, a declarat directorul general pentru România al companiei, Christophe Bols.


Potrivit acestuia, investiţia va fi de circa 30 de milioane de euro.

„Am concesionat un teren de patru hectare de la Primăria Fierbinţi pentru o perioadă de 30 de ani", a spus el.

Acesta va fi cel mai mare proiect de producţie a electricităţii din surse solare. În România, mai există alţi doi producători de acest tip de energie, dar foarte mici. Este vorba despre Renovatio Trading, cu un proiect de 0,9 MW la Giurgiu, şi de Primăria Comunei Floreşti, cu 0,009 MW.

Totodată, compania vrea să dezvolte şi parcuri eoliene, iar, până la finele anului, va avea toate documentele necesare pentru instalarea unor turbine de 25 de MW.

Atât proiectul solar, cât şi cel eolian, vor fi gata la finele anului viitor.

Belgienii au deja un parc eolian de 3 MW în judeţul Constanţa.

Investiţia medie pentru instalarea unui MW eolian este de 1,5 milioane de euro, iar pentru un MW de electricitate solară, se ridică la 2,5 - 3 milioane de euro.

Momentan, producătorii de energie regenerabilă primesc, drept subvenţii, un certificat verde pentru un MWh de electricitate, indiferent de tehnologie. În perioada următoare va fi aplicată o nouă legislaţie, prin care producătorii de energie eoliană vor primi două certificate, iar cei de electricitate solară - şase certificate.