Niţă, ministrul Economiei: Un nivel suficient al TVA ar fi 19-20%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Niţă, ministrul Economiei, crede că un nivel suficient al TVA ar fi de 19-20% FOTO Marian Iliescu
Constantin Niţă, ministrul Economiei, crede că un nivel suficient al TVA ar fi de 19-20% FOTO Marian Iliescu

Un nivel "suficient" al Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) ar fi 19-20%, dar acesta depinde şi de nivelul de colectare a celorlalte taxe şi impozite, a declarat miercuri ministrul Economiei, Constantin Niţă, la o conferinţă pe teme de fiscalitate.

"Cu timpul trebuie luată o măsură de scădere (a TVA - n.r.), depinde şi de nivelul de colectare a celorlalte taxe. Un nivel de 19-20% este suficient", a spus Niţă.

TVA a fost majorată de Guvern, în vara anului 2010, de la 19% la 24%.

Ministrul Economiei a adăugat că dacă statul ar reuşi să colecteze 37-39% venituri din PIB probabil nu va mai fi nevoie de alte taxe şi impozite, precum taxa pe stâlp.

"Eistă nemulţumiri că fiscalitatea este mare, dar comparativ cu alte ţări e mică. Luaţi Germania, de exemplu, luaţi state cu economie foarte dezvoltată...", a continuat Niţă.

El a adăugat că este nevoie de bani la bugetul de stat, precum şi pentru şcoli, şi "mai nou şi pentru armată".

Niţă a mai spus că ar fi nevoie şi de o înţelegere între partidele politice pentru elaborarea unui cod fiscal pe termen lung, care să nu mai fie modificat de fiecare dată când se schimbă puterea.

Niţă a mai spus că, din punctul lui de vedere, creşterea economică a României nu poate fi mai mare de 2-3%, din cauza contextului macroeconomic, a lipsei retehnologizării companiilor de stat şi a dificultăţii cu care companiile au acces la credite.

"Nu cred într-o creştere economică mai mare de 2-3%. Este şi contextul macroeconomic, lipsa de retehnologizare a companiilor de stat mai ales. De exemplu, industria de apărare. Nu poţi face performanţă şi să mergi la extern când lucrezi cu achipamente de 40 de ani. Este imposibil să ţii pasul", a declarat Niţă.

Guvernul anticipează un avans economic de 2,5% în acest an, după o creştere de 3,5% în 2013. Fondul Monetar Internaţional estimează un PIB mai mare cu 2,4% în acest an şi cu 2,5% anul viiitor.

Potrivit lui Niţă, în România "nu se mişcă creditul", astfel că "finanţarea ne împiedică".

"Eu cred că nici 10% din IMM-uri sunt creditate, încă accesul la credite este foarte greu. La fel şi pentru companiile mai mari", a adăugat Niţă.

El a mai spus că exporturile României ar putea depăşi în acest an valoarea de 50 miliarde de euro.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite