La Davos se dospeşte reforma bancară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tema principală a Forumului Economic Mondial, care începe mâine în Elveţia, constă în reformarea sistemului financiar global. Pentru prevenireaunor noi crize financiare, autorităţile solicită implementarea de noi reglementări pentru reducerea riscului bancar.

Bancherii se reîntorc la Davos, după ce în 2009 au absentat masiv de la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial. Perspectiva unei legislaţii mult mai restrictive pentru pieţele financiare, care până acum câteva luni părea imposibil de implementat, a devenit aproape sigură.

Din cauza raportării unor profituri uriaşe în 2009 şi acordării unor bonusuri pe măsură, sistemul bancar se află sub presiunea opiniei publice şi a oficialităţilor guvernamentale atât din SUA, cât şi din Europa. În plus, noile reguli ar evita declanşarea unor noi crize financiare cauzate de asumarea unor riscuri mult prea mari.

Agenţie de supraveghere bancară la nivel de UE

„Nu ne putem permite să avem un sistem financiar atât de fragil, ca până acum", declară Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Central Europene.

Cei mai importanţi bancheri din lume se reunesc la Davos în această săptămână pe fondul unei ofensive lansate de Washington şi alte capitale europene împotriva sectorului financiar-bancar. Recent, preşedintele Obama a propus reducerea dimensiunii instituţiilor bancare, precum şi restricţionarea riscului asumat de bănci în investirea capitalului propriu pe pieţele de capital. Marea Britanie şi Franţa doresc să supraimpoziteze bonusurile bancherilor, în timp ce Uniunea Europeană vrea să creeze o agenţie de reglementare în domeniul bancar la nivel regional.

Lucrările Forumului Economic Mondial se vor desfăşura în staţiunea elveţiană Davos în perioada 20-24 ianuarie şi se vor axa pe reforma sistemului financiar. Unii bancheri se declară, cel puţin în principiu, de acord cu noile propuneri. Josef Ackerman, preşedintele executiv al Deutsche Bank, afirmă că sprijină măsura de majorare a capitalului minim al băncilor, precum şi îmbunătăţirea mecanismului de supraveghere a activităţii bancare.

La Davos participă 235 de bancheri

Însă autorităţile îi suspectează pe bancheri că, odată ce pericolul de colaps al sistemului financiar a trecut, se vor reîntoarce la tranzacţiile speculative. „În plină criză, era evidentă o acceptare a restricţiilor din partea băncilor", spune Erik Berglof, economist-şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

„Acum vedem însă că mulţi au uitat prin ce au trecut în timpul crizei", adaugă el. Nimeni nu se aşteaptă ca la Davos să fie elaborat un acord global privind supravegherea băncilor. Chiar în cazul în care s-ar ajunge la un acord de principiu, o nouă legislaţie presupune o perioadă lungă de timp pentru elaborarea detaliilor tehnice.

Dar discuţiile vor contribui la avansul procesului început la reuniunea G20 de la Pittsburg, din septembrie 2009, ocazie cu care a fost înfiinţat Comitetul de Stabilitate Financiară însărcinat cu standardizarea reglementărilor în sistemul bancar.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite