Iulian Iancu: „Suntem premianţi în privinţa independenţei energetice, pe locul trei în Europa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei de Economie şi Industrie de la Camera Deputaţilor a afirmat luni că ţara noastră este clasată pe locul al treilea în Europa, în ce priveşte dependenţa faţă de materie primă energetică. „Este unul dintre puţinele domenii la care suntem premianţi“, a spus el.

„În ce priveşte România, e unul dintre puţinele domenii la care suntem premianţi, suntem pe locul trei în Europa . Pe locul întâi este  Danemarca, iar pe locul al doilea este Estonia. Avem o dependenţă de 20%, potrivit Eurostat, faţă de materie primă energetică. Ne asigurăm de reducerea acestei dependenţe, dar din păcate, va creşte. “, a declarat Iancu la Realitatea TV.

Pe de altă parte, Iulian Iancu a ţinut să sublinieze că „dependenţa de Rusia se menţine şi va creşte dacă nu avem o sursă alternativă. Deocamdată, sursa alternativă o reprezintă tot zăcămintele noastre“.

 Specialistul în domeniul energetic a vorbit şi despre afirmaţiile făcute de ministrul Energiei, Constantin Niţă şi a spus că afirmaţiile sale „nu sunt concretizate“.

„Aş vrea să le spun investitorilor să stea liniştiţi. Dacă a fost o afirmaţie care nu a fost interpretată foarte corect din afirmaţiile făcute de domnul Niţă, eu pot să le spun să nu fie îngrijoraţi, să nu intre în panică.

Eu aş vrea să clarific acest subiect. Astăzi, ne-am întâlnit cu 11 mari investitori în domeniul surselor regenerabile în România. Acest tip de îngrijorare a plecat ca urmare a modului în care s-au făcut anumite interpretări, pe seama unor afirmaţii care nu sunt concretizate. Este posibil ca Niţă să fi avut discuţii cu mai mulţi factori de decizie. Eu am alternativă, fără să modificăm legea primară şi discutată împreună cu alţi operatori importanţi din domeniul resurselor energetic e, poţi să îi oferi o şansă şi producătorului de energie pe cărbune. Ce trebuie să înţelegem este că România trebuie să aibă un mix de tehnologii şi de energie în funcţie de resurse. Nu poţi să elimini o tehnologie pentru simplul motiv că ţii la altă tehnologie“, a explicat Iancu.  

„Lipsa investiţiilor esenţiale generează probleme sociale uriaşe, necesită soluţii de azi pe mâine. A doua mare problemă este scăderea consumului. Prăbuşindu-se industria românească, am înregistrat 9% scădere, 6% la energie electrică. Culmea, în februarie a scăzut preţul energiei electrice cu 50% faţă de februarie anul trecut. Unii actori din domeniul energiei au pierderi, deoarece nu au ştiut ce involuţie vor avea. S-a prăbuşit piaţa“., a spus Iulian Iancu.

Întrebat care ar fi soluţia în cazul Hidroelectrica, el a răspuns că este necesară menţinerea investiţiilor.

Remarc necesitatea menţinerii investiţiilor. Eu trebuie să am grijă nu doar de agentul economic, ci de toată orizontala din jurul lui. La momentul respectiv, insolvenţa a fost soluţia cea mai bună, deoarece nu exista o soluţie mai bună pentru anularea pierderilor“.

Întrebat cum anume  au apărut „băieţii deştepţi“, Iulian Iancu a oferit o explicaţie.

În 2003 şi 2004, în urma negocierilor cu Banca Mondială, s-a deschis piaţa de energie electrică, s-a angajat şi cu Fondul Monetar creşterea graduală a deschiderii de piaţă şi s-a plecat de la 25 de procente şi atunci a trebuit vândută în piaţă energie hidro, dar se vindea cu un preţ de trei ori mai mare în piaţa reglementată. În 2005, au apărut firmele ca ciupercile şi procesul nu a fost că au apărut, ci că au schimbat raportul în defavoarea Hidroelectricii şi în favoarea intermediarilor. În 2003, s-a liberalizat piaţa şi din 2005 au început să apară băieţii deştepţi".

"Atunci, în acel moment, s-a luat decizia în defavoarea statului. Numai factorul politic putea să o ia. Nu aş pune degetul pe o persoană anume. Atunci au apărut toate aceste firme ca ciupercile, ele aveau în spate acuzele foarte grave. Băieţii deştepţi s-au înmulţit, au crescut prejudiciile aduse Hidroelectricei, au început să apară situaţii fără precedent, cu cazuri în care energia a fost stabilită prin memorandum guvernamental“ , a încheiat preşedintele Comisiei de Economie şi Industrie de la Camera Deputaţilor.

 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite