Isărescu: Legea dării în plată face pilaf Legea obligaţiunilor ipotecare şi regulamentul de funcţionare a acesteia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a contestat în repetate rânduri legea dării în plată
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a contestat în repetate rânduri legea dării în plată

Legea privind darea în plată face inaplicabilă Legea obligaţiunilor ipotecare, adoptată la finalul anului trecut, după ce România a făcut eforturi timp de 25 de ani pentru a îndeplini condiţiile necesare ca o astfel de lege să fie funcţională, a declarat luni Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

„În decembrie 2015 a fost adoptată o lege pentru care am fost foarte multă vreme criticaţi la nivel european -  Legea obligaţiunilor ipotecare sau Legea obligaţiunilor acoperite sau garantate cu proprietăţi ipotecare. De ce abia după 25 de ani? Pentru că aveam câteva condiţionalităţi de îndeplinit. (...) Asta s-a întâmplat în decembrie, la o lună după ce a fost adoptată Legea privind darea în plată, care face pilaf Legea obligaţiunilor ipotecare“, a explicat luni Mugur Isărescu, potrivit Agerpres, în cadrul unei conferinţe dedicată educaţiei financiare organizată de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Institutul Bancar Român (IBR).

Mugur Isărescu şi peste 10 şefi de bănci comerciale au fost invitaţi luni la o masă rotundă privind legea dării în plată, organizată de ziarul „Bursa“ şi de Comisia juridică din Camera Deputaţilor la Palatal Parlamentului, însă aceştia au ales să nu participe la dezbatere, astfel că mai bine de jumătate dintre locurile rezervate vorbitorilor au rămas libere. La dezbatere au participat însă Daniel Zamfir, iniţiatorul legii dării în plată, şi avocatul Gheorghe Piperea, cel care reprezintă în instanţă mai multe grupuri de clienţi nemulţumiţi ai băncilor.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR, a explicat pentru „Adevărul“ că nu a fost vorba despre un boicot al dezbaterii de la Parlament de către guvernatorul Mugur Isărescu şi că acesta a participat la o conferinţă importantă pe tema educaţiei financiare. 

„Legea dării în plată s-a dezbătut şi redezbătut, iar Banca Naţională a României a fost prezentă de fiecare dată pentru a-şi prezenta punctul de vedere. Astăzi (luni – n.r.) a avut loc la Institutul Bancar Român un eveniment foarte important pe tema educaţiei financiare, a fost lansată Strategia Naţională pentru Educaţie Financiară, nimic mai important. În aceste condiţii, guvernatorul nu putea lipsi. Când inviţi pe cineva, te mai interesezi de agenda celui pe care îl inviţi. Mai ales că este vorba despre guvernatorul BNR, care are o agendă încărcată“, a declarat pentru „Adevărul“ Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR. 

În cadrul conferinţei organizate de ARB ŞI IBR, Isărescu a arătat că una dintre condiţiile pe care România trebuia să le îndeplinească pentru ca o Lege a obligaţiunilor ipotecare să poată funcţiona este reducerea dependenţei sistemului financiar de finanţarea externă, astfel încât economisirea internă să depăşească valoarea împrumuturilor. „În sfârşit suntem aici. România a ajuns să aibă resurse interne care să acopere creditele“, a subliniat guvernatorul BNR.

O a doua condiţie era cea a menţinerii unei lichidităţi confortabile în piaţă, care să ofere încredere investitorilor, condiţie de asemenea îndeplinită de doi ani, a mai spus Mugur Isărescu. O a treia condiţie era aceea de a avea o piaţă imobiliară stabilă, şi din punct de vedere legislativ, pentru ca băncile să poată să acumuleze un pachet de credite suficient, pe baza căruia să poată emite obligaţiuni ipotecare.

Potrivit şefului BNR, toate aceste condiţii au fost îndeplinite de România, însă Legea privind darea în plată poate desfiinţa atât Legea obligaţiunilor ipotecare cât şi regulamentul de funcţionare, care a fost definitivat în urmă cu două săptămâni. 

„Acum două săptămâni s-a venit cu regulamentul. Şi atunci l-am întrebat pe directorul care s-a ocupat: dacă Legea dării în plată trece în forma actuală, ce valoare mai au Legea obligaţiunilor ipotecare şi regulamentul? Şi mi-a răspuns: nu mai au nicio valoare“, a subliniat guvernatorul BNR.

Legea dării în plată, aflată la reexaminare în Parlament, a trecut de plenul Senatului şi urmează să intre în dezbatere în Camera Deputaţilor, care este for decizional. Senatorii au stabilit ca legea să se aplice şi împrumuturilor aflate în derulare, însă numai creditelor imobiliare cu o valoare de până în 150.000 de euro, inclusiv celor acordate prin programul „Prima Casă“.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite