Guvernanţii sfidează Comisia Europeană din ambiţii populiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, cataloghează adoptarea Codului Fiscal drept un „moment istoric“  FOTO Adevărul
Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, cataloghează adoptarea Codului Fiscal drept un „moment istoric“  FOTO Adevărul

În ciuda avertismentelor transmise de Executivul European şi de FMI, parlamentarii au votat miercuri noul Cod Fiscal în forma ce include reducerea TVA la 19%, ceea ce va deficitul bugetar la 2,9% din PIB. Acest nivel este cu mult peste ţinta asumată în faţa finanţatorilor internaţionali, însă ministrul Finanţelor spune că este „o deviere temporară“.

România a trimis la plimbare Comisia Europeană după ce Puterea s-a înţeles cu Opoziţia asupra măsurilor populiste incluse în noul Cod Fiscal, iar Parlamentul a votat un act normativ ce prevede reduceri de taxe chiar mai mari decât cele anunţate iniţial. Astfel, deficitul bugetar va urca anul viitor la 2,9% din Produsul Intern Brut (PIB), peste ţinta de deficit structural de  1% din PIB, asumată pentru 2016 prin pactul fiscal. 

Codul Fiscal şi Codul de procedură fiscală au fost votate ieri în Camera Deputaţilor cu 306 voturi „pentru“, două „împotrivă“ şi o abţinere, aceasta fiind for decizional. Cele două acte vor merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

De la Ana la Caiafa

Comisia Europeană a criticat anterior proiectul noului Cod Fiscal, considerând că acesta ar urca deficitul bugetar până la 3,5% din PIB, peste limita de 3% prevăzută în tratatele europene. Iniţial, proiectul prevedea scăderea TVA de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016, reducerea cu 20% a accizelor la carburanţi, eliminarea taxei pe stâlp şi a impozitului pe dividende. De asemenea, mai prevedea reducerea TVA la 9% pentru alimente, măsură intrată deja în vigoare de la 1 iunie. Aceste măsuri ar fi lăsat o gaură de 18 miliarde de lei la buget în 2016, potrivit estimărilor iniţiale ale Guvernului. 

Între timp, Codul Fiscal a fost modificat în Senat. Astfel, scăderea cu 20% a accizelor la carburanţi a fost eliminată, iar impozitul zero pe dividende a fost înlocuit cu unul de 5%. De asemenea, autorităţile doreau să menţină taxa pe stâlp, acum la un nivel de 1% din valoarea activelor.

Chiar şi aşa, Comisia Europeană nu era de acord cu proiectul, cerând măsuri de compensare a efectelor bugetare. Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, chiar afirma săptămâna trecută că noul Cod Fiscal nu va fi votat fără acceptul Executivului de la Bruxelles.

Schimbarea schimbării

Numai că premierul Victor Ponta a anunţat duminică, pe Facebook, că proiectul Codului Fiscal se va vota cu reduceri şi mai mari de taxe. Astfel, liberalii au propus reducerea TVA de la 24% la 19%, în loc de 20%, cât era în varianta iniţială, iar Ponta a anunţat că aceasta se va aplica înainte de sfârşitul anului. De asemenea, taxa pe stâlp este eliminată, ca şi acciza suplimentară de 7 eurocenţi, a mai anunţat ministrul Teodorovici. În cazul impozitului pe dividende, acesta va fi de 5%. 

Concomitent, Codul Fiscal mai conţine şi o prevedere privind reducerea cotei unice de la 16% la 14% din 2019 şi o scădere a contribuţiilor sociale din 2018. În fine, microîntreprinderile vor fi taxate cu 1% din venituri dacă au minimum doi salariaţi, cu 3% dacă au un salariat şi cu 3% plus 1.530 de lei trimestrial în cazul în care nu au niciun angajat.

Deficit de 2,9% din PIB

Măsurile propuse prin noul Cod Fiscal au un impact total de 12 miliarde de lei asupra bugetului în 2016, a anunţat Eugen Teodorovici, iar deficitul bugetar va ajunge la 2,8-2,9% din PIB, însă acest lucru este o „deviere temporară şi asumată“. „Acest Cod Fiscal ne duce dincolo de angajamentul asumat de menţinere a unui deficit pentru 2016, dar important este ca acest deficit să fie ţinut sub 3% pentru a nu intra într-o procedură de deficit excesiv cu cei de la Comisia Europeană. S-a făcut o analiză comparativ cu alte state membre, unde există deja o depăşire importantă a acestui prag de deficit de 3%. România a luat decizia de depăşire temporară a acestui angajament, dar cu o revenire încă începând din 2016, pentru o reducere estimată astăzi de la 2,8-2,9 undeva în zona 2,5 anul viitor şi să continuăm trendul pentru a reveni cât mai curând la nivelul de angajamente asumate“, a spus ministrul Finanţelor.

Critici internaţionale

Prevăzând votul covârşitor din Parlament, atât Comisia Europeană, cât şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au recomandat de mai multe ori guvernanţilor să ia în calcul efectele adverse pe care măsurile din Codul Fiscal le-ar putea avea asupra echilibrului bugetar. Comisia Europeană consideră că intenţia de a reduce cota standard de TVA de la 24% la 19%, chiar înainte de 1 ianuarie 2016, este o „propunere unilaterală“, care poate afecta negativ sustenabilitatea situaţiei fiscale a României. Declaraţia a fost făcută de Annika Breidthardt, purtătorul de cuvânt al Executivului European, care susţine că propunerea ridică „întrebări substanţiale“, potrivit RFI.

De asemenea, FMI a arătat, chiar cu o zi înaintea votului, că aprobarea Codului Fiscal în forma actuală, care include în special reducerea TVA de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016, va crea un deficit fiscal semnificativ, pentru care va fi foarte important, dar şi foarte dificil de găsit măsuri compensatorii, potrivit lui Guillermo Tolosa, reprezentantul instituţiei în ţara noastră.

România pierde o facilitate pentru proiecte europene

România poate pierde facilitatea „Top-Up“ de care beneficiază din partea Uniunii Europene pentru finanţarea proiectelor cu fonduri structurale dacă va expira acordul financiar cu Comisia Europeană, dar are resurse bugetare pentru finanţarea investiţiilor, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Facilitatea respectivă se traduce prin acordarea suplimentară a 10% pe proiectele europene, astfel că investiţiile pot fi făcute în proporţie de 95% din fonduri de la Bruxelles, urmând ca Guvernul să contribuie cu 5%. În lipsa acestui „Top-Up“, Executivul de la Bucureşti trebuie să contribuie cu 15% pentru cofinanţare, restul urmând a proveni tot din bani europeni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite