Grigorescu: Legea energiei va fi modificată de Guvern în perioada următoare pentru a fi definiţi consumatorii vulnerabili

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Grigorescu, ministrul Energiei, vrea să folosească producţia internă pentru a realiza o piaţă transparentă ţi funcţională a gazelor    FOTO Eduard Enea
Victor Grigorescu, ministrul Energiei, vrea să folosească producţia internă pentru a realiza o piaţă transparentă ţi funcţională a gazelor    FOTO Eduard Enea

Legea 123 a energiei electrice şi a gazelor naturale, actualizată ultima dată în septembrie 2012, va fi modificată, un proiect în acest sens urmând să fie promovat în Guvern în perioada următoare, iar una dintre principalele noutăţi priveşte definirea consumatorului vulnerabil, care trebuie protejat, a declarat luni, Victor Grigorescu, ministrul Energiei.

„Am lansat în dezbatere publică şi urmează să promovăm, în perioada următoare în Guvern, un proiect de modificare a Legii 123, care are trei mari paliere: partea de definire a consumatorului protejat, reglementarea drepturilor şi obligaţilor concesionarului, precum şi un alt mare palier de măsuri care ar trebui adoptate în cazul unor situaţii de urgenţă“, a spus Grigorescu, citat de News.ro.

Ministrul consideră că România trebuie să aibă o piaţă en-gros a gazelor naturale mult mai transparentă, iar resursele proprii ale ţării constituie un avantaj ce trebuie folosit în scopul creării unei pieţe competitive.

„Ar fi păcat ca România să nu poată să îşi folosească avantajul acesta, al existenţei resurselor proprii, pentru a construi o piaţă competitivă. Până la urmă, o piaţă transparentă, predictibilă ar trebui să se coreleze şi cu tot ce se întâmplă la nivel european. Ce facem cu producătorii noştri, cum le susţinem competitivitatea - în zona asta nu ar strica mai mult efort de a explica ce este necesar şi ce avem de făcut“, a mai spus Grigorescu.

Autorităţile române au agreat cu Comisia Europeană liberalizarea totală a preţului gazelor naturale până în 2018, cu posibilitatea extinderii până în 2021. Totuşi, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a propus liberalizarea totală în acest an, pentru a profita de preţurile mici ale gazelor naturale de pe piaţa internaţională, ca urmare a scăderii preţului petrolului. Gazprom leagă preţul gazelor de cel al ţiţeiului. Totuşi, autorităţile nu vor liberalizarea totală din această vară: ministerul Energiei vrea un studiu prin care ANRE să garanteze că la iarnă consumatorii nu vor fi afectaţi de majorări, iar Ministerul Finanţelor e îngrijorat că nu ar mai încasa taxa de 60% pe veniturile din liberalizare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite