FOTOGALERIE Aventuri pe Valea Lotrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

V-aţi săturat de aglomeraţia de pe DN1, de claxoanele de maşini şi de miile de turişti care invadează săptămânal Valea Prahovei şi zona Bran-Moeciu? Puteţi alege una dintre ofertele turistice din Valea Lotrului, situată în judeţul Vâlcea. Valea Lotrului începe la oraşul Brezoi, un mic orăşel din Carpaţii Meridionali, la confluenţa râurilor Lotru şi Olt, şi ţine până în creierul munţilor, mai sus de Voineasa.

Mâncare tradiţională

Pe cei aproximativ 40 de kilometri s-au construit, în ultimii ani, peste 50 de pensiuni ce oferă turiştilor condiţii foare bune, la preţuri care încep de la 50 de lei ­pentru o noapte de cazare, până la 100 de euro de persoană. „La Bran şi la Moeciu te ­simţi ca pe bulevard: trafic, zgomot şi aglomeraţie.

La Brezoi, oamenii interacţionează în natură, nu în maşină“, afirmă Florin Şerban, reprezentantul agenţiei de turism New Travel Concept. Potrivit acestuia, în ultimul an, mulţi dintre bucureşteni au descoperit Valea Lotrului şi s‑au reorientat către aceasta, în detrimentul Văii Prahovei. Unul dintre atuurile locului este mâncarea ecologică. Majoritatea proprietarilor de pensiuni îşi procură alimentele de la stânele din zonă sau din propriile gospodării.

O astfel de pensiune, renumită pentru bucatele gustoase, este Piatra Lotrului, în apropiere de Voineasa. Aici, turiştii pot mânca pastramă de vânat, friptură de miel sau de cerb şi cârnaţi din carne de porc mistreţ sau de urs. Tot aici se poate mânca pâine şi prăjituri fabricate din făină care nu îngraşă. La Piatra Lotrului, o cameră dublă cu mic dejun inclus costă între 80 şi 100 de lei pe noapte.

La ieşirea din Brezoi se află complexul Valahia, unde turiştii se pot răsfăţa non-stop la piscină şi la jacuzzi. Iubitorii de animale vor fi cei mai încântaţi, deoarece aici vor găsi o faună foarte diversificată: păuni, iepuri, raţe, gâşte, ponei şi chiar un struţ, botezat Iosif. O noapte de cazare pentru două persoane costă între 150 şi 240 de lei.

Independeţă şi relaxare

Foarte multe animale găsiţi şi la pensiunea Baciu din Mălaia, unde turiştii simt într-adevăr că sunt la ţară. Totul este rustic, dar bine organizat şi confortabil în acelaşi timp. Totodată, turiştii pot face absolut orice le trece prin cap. „Oaspeţii vor să se joace cu animalele, să se plimbe cu ATV-urile, să facă grătar sau chiar să taie porcul. Noi îi lăsăm să facă exact ce vor“, spune Robert Ciobanu, proprietarul pensiunii. Aici, o noapte de cazare cu pensiune completă costă 130 de lei de persoană.

Rafting, pescuit şi alpinism

Pe Valea Lotrului, turiştii pot opta pentru o multitudine de activităţi sportive. Unul dintre locurile în care sportul este la el acasă este satul de vacanţă „Fraţii Jderi“ din localitatea ­Păscoaia. Cezar Cotescu, proprietarul satului de vacanţă, este maestru emerit în sport, motiv pentru care, în fiecare zi, „scoate untul“ din oaspeţii săi cu exerciţiile fizice.

image

Unele locuri de cazare din Vâlcea concurează cu cele din Austria sau din Elveţia

Complexul este vizitat în special de angajaţii marilor companii multinaţionale, care vin aici în ­team-buil­dinguri. De obicei, aleg acest loc pentru a scăpa de stres şi pentru a face sport. Din programul zilnic nu lipsesc înviorarea de dimineaţă, alergarea prin iarbă, exerciţiile de stretching, rafting-ul pe Olt cu bărci şi cu caiace gonflabile, drumeţiile cu ATV-urile pe drumuri forestiere şi lecţiile de karate. Un weekend cu cazare şi pensiune completă costă între 130 şi 200 de euro de persoană, în funcţie de activităţile sportive dorite de clienţi.

Trasee montane

În Parcul Naţional Cozia puteţi face foarte multe drumeţii, unde puteţi admira flora şi fauna din zonă. Dacă aveţi o condiţie fizică bună, puteţi alege traseul „Drumul Florii de Colţ“, pe ruta Brezoi - Vârful Narăţu - Vultureasa - Brezoi, care durează opt ore.

Ca să nu vă rătăciţi, urmaţi marcajele cu buline roşii. Veţi putea admira privelişti superbe, precum Defileul Oltului, Poarta Iadului sau Colţul Foarfecii. De asemenea, veţi găsi la tot pasul stânjenei, crini de pădure, iederă albă şi chiar flori‑de‑colţ. Pe crestele munţilor puteţi zări capre negre, dar şi animale periculoase precum râşi, vipere cu corn şi scorpioni.

Păstrăvi din abundenţă

Dacă vreţi să vă relaxaţi, puteţi pescui în lacul de lângă barajul Brădişor, care e plin de păstrăvi. Un abonament de pescuit pentru o zi costă aproximativ zece lei. De asemenea, puteţi să faceţi baie în lacul Vidra, unde veţi rămâne surprinşi de munţii foarte înalţi, de traseele pitoreşti şi de pădurile de brazi uriaşi. Tot la Vidra puteţi să vă amplasaţi şi corturi, să culegeţi fructe de pădure, să savuraţi mâncare ciobănească la stână şi să vă distraţi în mijlocul naturii.

Ospitalitatea, singura scăpare

Oraşul Brezoi are în jur de 7.000 de locuitori. Cu excepţia a câtorva gatere şi a unei mici fabrici de tubulatură pentru ventilaţie, în localitate nu există nicio industrie, iar turismul ar putea fi una dintre puţinele şanse de dezvoltare, spune Robert Schell, primarul din Brezoi. Majoritatea tinerilor şi oamenilor în putere sunt plecaţi în străinătate, la muncă.

Potrivit acestuia, în zonă există peste 50 de pensiuni, iar în aproximativ un an se vor mai construi încă zece unităţi de cazare. Una dintre cele mai mari investiţii este construcţia unui complex turistic în Brezoi, al cărui proiect se va derula în cinci ani şi va fi finanţat de omul de afaceri vâlcean Nicolae Sofianu, cunoscut pentru afacerile imobiliare şi din domeniul rezidenţial. Complexul va cuprinde un hotel de trei stele, un cazinou şi mai multe locuri de cazare pentru tineri, în clădiri de tip bungalow-uri.

image

Barajul Brădişor este atracţia pescarilor, graţie păstrăvăriilor amplasate în zonă Foto: Lucian Muntean

De asemenea, Primăria a scris mai multe proiecte şi urmează să primească foduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii, crearea de trasee turistice, restaurarea bisericilor din zonă şi modernizarea Spitalului Municipal.

Unul dintre proiectele care vizează dezvoltarea turismului din zonă este iluminarea vârfului muntos Ţurţudanul, la poalele căruia se află oraşul Brezoi. „La sfârşitul lunii decembrie vom depune proiectul pentru iluminarea vârfului şi construirea de trepte până sus“, afirmă Robert Schell.

Terenuri ieftine

Din punct de vedere imobiliar, preţurile terenurilor în oraşul Brezoi variază între 10 şi 15 euro metrul pătrat, iar în zonele montane, unde se pot construi case de vacanţă şi pensiuni, un metru pătrat de pământ costă maximum 18 euro, preţuri similare cu cele de anul trecut, potrivit primarului Robert Schell.

„Până acum aproximativ trei ani, pământul se vindea şi mai ieftin, cu 3 – 5 euro metrul pătrat“, spune primarul. De la începutul anului, edilul Robert Schell a semnat cinci autorizaţii de construire pentru pensiuni turistice.

Obiective istorice şi culturale

Pe lângă drumeţiile montane, activităţile sportive şi cele gastronomice, în zona Brezoi găsiţi şi foarte multe obiective turistice. Unul dintre cele mai importante obiective este biserica „Toţi Sfinţii“ din Proieni, unde s-a căsătorit Mihai Viteazul cu Doamna Stanca.

De asemenea, puteţi să vizitaţi şi Mănăstirea Cozia, de pe Valea Oltului, ctitorie a domnitorului Mircea cel Bătrân, unde se află şi mormântul acestuia, precum şi cel al Doamnei Teofana, mama lui Mihai Viteazul. Pe malul drept al Oltului, la 45 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, este aşezat Schitul Cornet. Construită în anul 1666, Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul“ este o realizare inedită a arhitecturii secolului al XVII-lea.

Cu 15% mai puţini turişti

Chiar dacă zona montană de la Brezoi nu este foarte mediatizată, nu duce lipsă de turişti, gradul de ocupare fiind de peste 70%. Cu toate acestea, din cauza crizei numărul turiştilor a scăzut cu aproximativ 15%, spun proprietarii de pensiuni.

Majoritatea turiştilor din zonă sunt din sudul ţării, din judeţul Vâlcea şi din Bucureşti. Nu lipsesc, însă, nici turiştii străini. „Zona este excelentă. Seamănă cu Alpii. Mă aflu aici pentru a treia oară“, ne-a declarat Anette Facciotti, o turistă din Franţa, aflată în vizită la Brezoi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite