Valeriu Binig, director Deloitte, la Forumul Energii Curate: În Europa începe să se pună problema remunerării corecte a securităţii energetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Binig, director în cadrul Deloitte, susţine că pe plan european începe să dispară noţiunea de competitivitate şi apar preocupări pentru suportabilitatea preţului şi schimbările climatice FOTO Eduard Enea
Valeriu Binig, director în cadrul Deloitte, susţine că pe plan european începe să dispară noţiunea de competitivitate şi apar preocupări pentru suportabilitatea preţului şi schimbările climatice FOTO Eduard Enea

În Europa se observă o schimbare a paradigmei energetice, punându-se tot mai mult problema remunerării corecte a capacităţilor care asigură securitatea energetică, după ce până acum investitorii au fost remuneraţi mai mult pentru energiile regenerabile, a declarat Valeriu Binig, director Energy&Resources în cadrul Deloitte, la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevărul Group.

„Există o preocupare tot mai mare asupra stabilităţii sistemului energetic naţional şi diferenţa între sistemul privat, care a beneficiat de sprijin, şi ceilalti. România trebuie să participe la aceste dezbateri“, a afirmat Binig.

El a dat ca exemplu proiectul centralei nucleare de la Hinkley Point, din Marea Britanie, unde statul a fost de acord să acorde unui grup de investitori un preţ garantat pentru MWh de energie generată printr-un mecanism care acoperă diferenţa între preţul pieţei şi cel agreat.

„Desigur, sunt discuţii dacă preţul oferit, de 92 lire/MWh, este cel corect şi dacă energia nucleară este o energie curată. Când s-a introdus taxa de CO2, primii care s-au opus au fost Verzii, pentru că ar fi avantaja centralele nucleare. Deci unii consideră că energia nu este curată, pe când Marea Britanie consideră că e curată“, a spus el.

În privinţa centralelor pe pompaj, cum ar fi proiectul de la Tarniţa, discuţia este asemănătoare: este sau nu energie curată? „Unii zic că nu pentru că la pompaj se consumă energie, care vine şi din surse termo. De asemenea, prin turbinare se produce mai puţină energie decât se consumă la pomparea apei“, a mai completat el. 

Totodată, Binig a mai spus că pe plan european începe să dispară noţiunea de competitivitate şi apar preocupări pentru suportabilitatea preţului şi schimbările climatice.

Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, a declarat recent, la Adevărul Live, că energia nucleară va fi recunoscută mai devreme sau mai târziu ca energie curată şi va beneficia de ajutoare la fel ca producătorii de energie din surse regenerabile. 


Energiile curate, în atenţia experţilor

Oficialităţi de top, specialişti în energie, dar şi consultanţi, bancheri şi reprezentanţi ai pieţei de capital dezbat astăzi principalele tendinţe în sectorul energiilor curate, în sectoarele hidro şi nuclear. Noile politici energetice ale României şi trendurile din acest sector în contextul reevaluării strategiei ţării noastre sunt temele directoare pe care le dezbat astăzi oficialităţi din sectorul de profil şi specialiştii reuniţi la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, organizat de Adevărul Group.

Printre cei care participă la dezbatere se numără Constantin Niţă – ministrul delegat pentru Energie, Remus Borza – preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, Daniela Lulache – director general al Nuclearelectrica, Nicolae Havrileţ - preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Ludwik Sobolewski – directorul executiv al BVB.


La Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevărul Group, s-au mai dezbătut temele: 

Producţia de energie electrică în contextul în care consumul nu acoperă producţia. România trebuie să dezvolte producţia de energie electrică indiferent dacă în acest moment consumul nu acoperă producţia, a afirmat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Schema de sprijin pentru consumatorii industriali de energie electrică şi gaze naturale. România negociază cu oficialii Comisiei Europene găsirea unor scheme de sprijin pentru industrie în domeniul gazelor naturale şi a energiei electrice, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie. 

Amânarea programului de liberaşizare a preţului gazelor pentru consumatorii industriali. Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) şi-au dat acordul de principiu pentru amânarea cu un an, până în 2015, a programului de liberalizare a preţului gazelor naturale destinate consumatorilor industriali, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite