„Fonoteca de Aur“, accesibilă publicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Fonoteca de Aur“, accesibilă publicului
„Fonoteca de Aur“, accesibilă publicului

Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) va începe, la 1 noiembrie 2009, un amplu proces de digitalizare a întregii sale arhive, care va fi disponibilă pe internet. Documente scrise şi sonore aparţinând marilor personalităţi care s-au perindat, din 1928 şi până în prezent, pe la radioul public, vor putea fi accesate contra unor sume „modice“.

De-a lungul celor 81 de ani de existenţă, pe care îi împlineşte la 1 noiembrie, radioul public a adunat o arhivă impresionantă de documente, manuscrise şi înregistrări audio aparţinând marilor personalităţi culturale sau politice ale României. Arhiva scrisă a SRR conţine aproximativ patru kilometri de documente şi peste 12.000 de fotografii şi alte tipărituri, în timp ce Arhiva sonoră se laudă cu peste 132.000 de ore de înregistrări.

Voci şi semnături aparţinând lui Nicolae Iorga, Mircea Eliade, Nichita Stănescu sau Constantin Noica, depozitate în încăperi vechi la sediul SRR şi la cel din Jilava, ar fi putut fi distruse de timp şi date uitării. Totuşi, în urma unui apel făcut de Maria Ţoghină, Preşedintele-Director General al SRR, în urmă cu doi ani, radioul public românesc urmează exemplele Radio France, BBC şi RAI şi începe digitalizarea întregii sale arhive.

Digitalizarea durează 15 ani

Astfel, la 1 noiembrie, în cadrul unui eveniment aniversar, Radiodifuziunea va lansa oficial procesul de digitalizare, urmând ca munca „pe documente“ să înceapă din 2010. Potrivit Mariei Ţoghină, 15 angajaţi ai Serviciului Patrimoniu, creat special pentru acest proiect, vor lucra în următorii 15 ani pentru a transforma în format digital fiecare bandă magnetică, disc de ebonită sau de vinil, ce va fi stocat pe un server.

„Din 1928, când s-a spus pentru prima dată «Alo, alo, aici Radio Bucureşti!», şi până în anii ’40, singura modalitate de arhivare era prin documente scrise“, a spus Ruxandra Săraru, directorul Direcţiei de Comunicare şi Marketing al SRR, precizând că inclusiv aceste manuscrise vor fi disponibile în format digital. Raphael Vieru, şeful Serviciului Patrimoniu, a explicat că, practic, „fiecare foiţă din arhiva scrisă va fi scanată şi ataşată bazei de date audio“.

Întreaga arhivă, disponibilă pe un portal

Procesul ce urmează să fie lansat de SRR nu se limitează însă numai la miile de documente din Bucureşti. „Proiectele noastre se îndreaptă către dezvoltarea acestui sistem de digitalizare la studiourile regionale, pentru că fiecare studiou are propria «Fonotecă de Aur» ce cuprinde valorile fiecărei regiuni“, a spus preşedintele SRR.

„Într-o primă fază, la aceste documente vor avea acces jurnaliştii de la Radio România şi cercetătorii“, spune Maria Ţoghină. Pentru ceilalţi, rezultatul digitalizării va fi vizibil peste cinci ani, când Radiodifuziunea are în plan dezvoltarea unui portal de internet. Practic, orice persoană, din orice colţ al lumii, va putea avea acces la arhivă contra unei sume de bani. Anumite secvenţe vor putea fi ascultate gratuit, însă cei care îşi doresc în întregime documentele vor plăti în conformitate cu legislaţia drepturilor de autor şi se vor obliga să nu difuzeze date din arhivă.

„În momentul de faţă avem o comisie care stabileşte un preţ pentru fiecare document, în funcţie de importanţa acestuia, de nevoile celui care doreşte să acceseze documentul şi de posibilităţile de valorificare din perspectiva SRR“, a spus Ţoghină. „Preţurile nu vor fi neapărat prohibitive, ele trebuie să fie accesibile oricărui cetăţean“, a completat preşedintele SRR, precizând că tarifele vor fi diferite pentru persoane fizice şi pentru instituţii.

Pentru a preveni eventuala distrugere a documentelor digitalizate, informaţiile vor fi păstrate pe două servere: unul aflat în clădirea SRR şi unul plasat într-un loc secret.

image
image

Au fost cazuri în care nu am mai putut salva benzi magnetice, deteriorate din cauza soarelui, a frigului sau a umezelii.

image


Raphael Vieru
Şef Serviciu Patrimoniu SRR

image
image

Din 1928 şi până în anii ’40, documentele scrise erau singura modalitate de arhivare şi toate aceste manuscrise vor fi digitalizate.

image


Ruxandra Săraru
Director Comunicare şi Marketing SRR

image
image

O comisie de evaluare va stabili un preţ pentru fiecare document, în funcţie de importanţa lui şi de nevoia cumpărătorului

image


Maria Ţoghină
Preşedinte Director General SRR

Bugetul alocat de stat pentru digitalizare

- Anul 2008: 4,25 milioane de lei
- Anul 2009: 1,9 milioane de lei
- Anul 2010: 250.000 de lei
- Anul 2011: 500.000 de lei
- Anul 2012: un milion de lei

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite