Expozitie cu produse alimentare traditionale, protejate de indicatia geografica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Agriculturii a organizat, ieri, o expozitie cu produse din toata tara, care beneficiaza sau urmeaza sa beneficieze de protectia indicatiilor geografice si a denumirilor de origine, in

Ministerul Agriculturii a organizat, ieri, o expozitie cu produse din toata tara, care beneficiaza sau urmeaza sa beneficieze de protectia indicatiilor geografice si a denumirilor de origine, in conformitate cu legislatia Uniunii Europene. "In contextul procesului de negociere si in conformitate cu angajamentele asumate prin Documentul de Pozitie al Romaniei pentru Capitolul 7 - Agricultura - Ministerul Agriculturii a realizat prin directia de specialitate evaluarea si elaborarea listelor produselor alimentare romanesti, inclusiv a celor traditionale, in vederea protejarii acestora, prin inscrierea in Registrul National al Indicatiilor Geografice si publicarea in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala", a declarat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu. Inregistrarea unei denumiri in vederea protejarii poate fi solicitata de un grup, de o asociatie de producatori sau de o persoana, dupa ce Ministerul Agriculturii certifica indicatia geografica a produsului, produsele care pot fi comercializate sub aceasta indicatie, aria geografica de productie, caracteristicile si conditiile de obtinere pe care trebuie sa le indeplineasca produsele respective pentru a putea fi comercializate sub aceasta indicatie - a declarat, la randul sau, seful departamentului "Marci" de la OSIM, Stefan Cocos. Odata clarificata problema inregistrarii, ziaristii au putut admira si chiar gusta tuica de Buzau, din zonele Buda, Parscov si Salcia, carnatii de Plescoi, salamul Tudor din Dolj si traditionalii carnaciori oltenesti, caltabosi si toba de Valcea, salamul Cindrel si salamul de Sibiu sau branza de burduf din aceasta zona. Din judetul Hunedoara, producatoarea Floarea Popescu a adus la expozitie traditionalii virsli de Salasu de Jos, iar din judetul Alba, mai exact de la Blaj, Elena Voina a prezentat visli (a se vedea diferenta de o litera in denumire) din carne de oaie si de capra, painea de casa si placintele cu cartof sau cu varza. Din Satu Mare, firma SC Prodaliment a adus carnati de porc afumati, piept ardelenesc si jambon fiert si afumat. La capitolul bauturi, tuica de Zetea, palinca de Ardeal si palinca de Oas, purtand chiar numele producatorului, "Calin", erau expuse alaturi de sucul concentrat de mere, produs de firma Caraobst din Carei, si de sucul de mere "Schamagosch de Ciumesti", produs de societatea cu acelasi nume, din Satu Mare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite