European Goldfields are bani pentru exploatarea Certej

Compania European va primi un împrumut de aproximativ 125 de milioane de dolari din partea a cinci bănci pentru demararea primei etape a proiectului minier aurifer Certej, din Hunedoara.

Ştiri pe aceeaşi temă

Caterpillar Financial, ING Bank, Investec Bank, UniCredit Bank A, şi WestLB AG vor aranja şi subscrie operaţiunea prin care European Goldfields se va împrumuta şi va finanţa parţial costurile de dezvoltare ale proiectului minei de aur, se arată într-un comunicat emis marţi de compania canadiană.
Creditul va avea o perioadă de maturitate de opt ani, care va putea fi redusă la şapte ani prin împărţirea eventualelor fluxuri de numerar suplimentare generate de proiectul de la Certej cu creditorii.
Printre clauzele contractului de finanţare se mai numără absenţa unor operaţiuni de hedging care să limiteze expunerea părţilor la fluctuaţiile preţurilor aurului, asigurarea colateralului cu activele proiectului Certej şi garantarea de către companie a obligaţiilor de restituire a banilor până când proiectul va fi finalizat.

Proiect contestat

European Goldfields a anunţat, la mijlocul lunii martie, că a obţinut ultimul aviz necesar din partea autorităţilor române pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) al proiectului minei de aur-argint de la Certej. Compania a precizat atunci că se află într-un stadiu avansat de aprobare a studiului de impact asupra mediului, ultimul aviz important necesar după obţinerea PUZ-ului.
Proiectul de la Certej va necesita investiţii estimate la 190 milioane de dolari şi vizează exploatarea unui zăcământ cu rezerve estimate la 2,4 milioane uncii de aur şi 17,3 milioane uncii de argint (o uncie reprezintă 28,34 grame).
Proiectul minier este contestat de mai multe organizaţii non-guvernamentale, care au atacat în justiţie decizia Agenţiei Regionale pentru Protectia Mediului Timişoara de a emite avizul de mediu pentru mina de aur propusă de Deva Gold în localitatea Certej.

citeste totul despre: