Electrica - un partener corect pentru siderurgie si un pion in zona energetica a Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pretul energiei electrice, practicat din '90 si pana in prezent de fostul Renel, apoi de Conel si, in prezent, de Electrica ca furnizor si distribuitor direct de energie, a constituit o disputa mai

Pretul energiei electrice, practicat din '90 si pana in prezent de fostul Renel, apoi de Conel si, in prezent, de Electrica ca furnizor si distribuitor direct de energie, a constituit o disputa mai ales la nivel declarativ intre producatorii de energie si cei de otel. La seminarul bianual "Metalurgia si resursele energetice in Romania", organizat de Societatea Romana de Metalurgie, s-au intalnit specialisti din cadrul Sistemului Energetic National - ANRE, Electrica, ANRG si Distrigaz-Sud, cu reprezentanti ai Sidex-Ispat, Siderurgica Hunedoara, COS Targoviste, Campia Turzii. Intalnirea a fost "arbitrata" de doi politicieni neutri - deputatii Ioan Florentin Sandu, presedintele SRM, si Istvan Antal, presedintele Comisiei pentru industrie si servicii din Camera Deputatilor din Parlamentul Romaniei. Cu siguranta producatorului si a distribuitorului materiei prime de baza - energia electrica, Electrica Bucuresti si-a impus punctul de vedere in fata metalurgiei. Silviu Lucian Boghiu, directorul general al Electrica SA, a facut o analiza extrem de concreta a specificului producatorilor de energie din Romania, a importantei sectorului energetic pentru integrarea Romaniei in UE, dar si a pietei europene si romanesti de energie electrica.
Investitiile din SEN se regasesc in factura energetica
"Piata libera a energiei electrice a functionat si functioneaza in Romania, dar ea a fost distorsionata deoarece s-a vandut, in principal, energie hidro, despre care lumea crede ca este o energie ieftina. Este momentul sa se stie ca energia hidro nu este ieftina. Poate este, totusi, ceva mai ieftina in acest moment, deoarece producatorul si-a amortizat aproape in totalitate capacitatile de productie. Cand se vor face, insa, investitii puternice - si in prezent Hidroelectrica a ajuns in faza in care 60% din veniturile proprii, care se invart in jurul a circa 10.000 de miliarde lei pe an, sunt incluse in investitii majore - pretul energiei hidro va fi destul de ridicat. Doresc sa elimin si acele puncte de vedere conform carora si energia nucleara este ieftina. Nici aceasta energie nu este ieftina. Se apropie, la vanzare, de aproximativ 30 euro/MWh datorita costurilor investitiilor, costurilor financiare si costurilor de acoperire a centralelor. De-abia de doi ani, la Unitatea 1 Cernavoda au inceput sa apara costurile de acoperire a centralelor, costuri care, din calculele specialistilor, reprezinta cam 75% din costurile unei centrale noi. Nu trebuie uitat ca durata de viata prognozata pentru o centrala nuclearelectrica este de 25 de ani. Termoelectrica produce energie electrica cu un pret mediu de 44$/MWh. Cand spun Termoelectrica, ma refer inclusiv la centralele care au fost externalizate prin reorganizarea societatii. Au inceput si restructurari in zona personalului, deoarece costurile fixe la producatorul de energie termo sunt destul de mari. Desigur, vorbesc de Termoelectrica si de cele 16 centrale externalizate, plus Govora si Braila, care functioneaza de mai mult timp in afara sistemului. Pretul mediu de 44$/MWh al Termoelectrica, nu acopera costurile, desi s-au investit bani grei in Turceni, Rovinari si Deva. Aceste trei centrale au ajuns la niste preturi de-a dreptul spectaculoase. Rovinari produce in prezent cu 28$/MWh, Turceni cu 30$/MWh, preturi competitive pe piata europeana. SEN are, insa, si centrale care produc cu 100$/MWh. Din pacate, lipsa apei si inchiderea pentru o luna a Unitatii 1 de la Cernavoda au generat cresteri de costuri in productia de energie electrica, pe care consumatorii industriali nu au resimtit-o. O serie de grupuri care ar fi trebuit casate au reintrat in functiune pentru a produce energie electrica".
Romania si Bulgaria - o zona energetica pentru Europa
"Situatia in Europa este departe de a fi roz. Frantei ii mai trebuie 1.000 MW pana in 2006, in contextul in care se vor inchide cateva centrale nucleare. In mod cert, spre Romania se indreapta ochii Europei. Eu spun cu toata convingerea ca vom intra in 2007 in Uniunea Europeana, atat noi, cat si bulgarii, dar nu datorita performantelor economice, pe care am indoieli ca le vom realiza, ci datorita zonei energetice puternice care vor deveni Romania si Bulgaria. Dar, ce s-a intamplat in Europa? Dupa piata libera din Germania, cu mare tam-tam a scazut pretul energiei cu 20%. In prezent, piata este la fel de libera, dar pretul energiei este cu 25% mai mare decat in momentul liberalizarii pietei. Cea mai cunoscuta piata libera din Europa si din lume este, probabil, cea englezeasca. Englezii au facut piata libera completa si au existat niste performante deosebite la momentul respectiv. Performantele financiare pe care le-au obtinut se datoreaza si faptului ca statul englez a investit foarte multi bani in sectorul energetic inainte de privatizare. Iar cu preturile ajunse la un nivel extrem de ridicat, investitorilor le-a venit foarte usor, dupa ce au cumparat, sa coboare pretul. Actualmente, Anglia a ajuns la al doilea pret din Europa".
Electrica - reorganizare, piata si clienti
"Revenind la Electrica, ca urmare a restructurarii, aceasta este organizata ca un grup de firme din care va trebui sa privatizam toate cele opt filiale pana la sfarsitul lui 2007. In prezent, prin restructurare, desi multi spun ca nu s-a facut nimic, in Electrica numarul de salariati pe MW vandut este cu putin sub media europeana. Electrica, conform programelor si intelegerilor cu organismele internationale si cu realitatile economice, a fost nevoita sa disponibilizeze 6.000 de salariati fara ca nici macar presa sa simta. Am reusit sa gasim solutii in asa fel incat pana si partenerul social a semnat documentele restructurarii. Probabil ca suntem unici la acest capitol. Pe de alta parte, se vorbeste de salarii mari in Electrica, dar acestea reprezinta 7% din costuri. Deci, daca Electrica ar functiona fara angajati, pretul energiei ar scadea cu 7%, ceea ce ar fi foarte putin important pentru consumatori. Problema actuala cu care se confrunta Electrica este tariful de distributie si furnizare care nu acopera fondul de dezvoltare pe termen mediu si lung. In metalurgie au scazut, intr-adevar, costurile energetice, dar acestea au fost facute si pe banii din sistemul energetic. Chiar si aceasta situatie reprezinta, totusi, un factor pozitiv. Daca metalurgia nu facea reduceri de costuri energetice, am fi fost obligati ori sa investim in niste centrale noi, ori sa introducem pe piata centrale cu costuri foarte mari - ceea ce ar fi dus la cresterea pretului la energia electrica. Deci, puse intr-o balanta, lucrurile s-au dezvoltat pe o linie buna".
Importurile - 38 $/MWh la granita, dar 60 $/MWh la consumator
"Exista un paradox in piata romaneasca de electricitate. Pretul mic de la Electrica duce la lipsa dezvoltarii pietei de electricitate. Foarte multi consumatori din metalurgie sunt eligibili, dar prefera sa ramana tot la Electrica deoarece nu gasesc o energie mai ieftina nici in Romania, nici in Europa. Importurile se fac la 38 $/MWh la granita si ajung la consumatorul final cu 60 $/MWh. In perioada care urmeaza, in mod cert, se vor reduce costurile de productie, dar nu se va reduce si pretul energiei. Motivul? Faptul ca Romania este printre putinele tari din Europa care nu au inclus in tarif costurile de mediu. In Europa, acestea reprezinta intre 18 si 25% din tarif. In momentul in care se vor introduce aceste costuri, orice scadere in zona de productie a energiei va fi acoperita de aparitia acestor costuri".
Metalurgia cumpara energia la pretul reglementat sau mai mic
"Cele opt filiale ale Electrica, societati de furnizare si distributie a energiei electrice cu personalitate juridica, functioneaza in mod diferit de la o zona la alta. Electrica Muntenia Nord, cu doua sucursale la Targoviste si Galati, desi are cele mai mari vanzari din tara, functioneaza, totusi, in pierdere. Aceasta datorita unor tarife care au fost alese de clientii Electrica din metalurgie, tarife care au avantajat clientul, dar au dezavantajat in mod clar filiala Muntenia Nord. Intre preturile practicate pe filiale in perioada septembrie 2002 - septembrie 2003, de exemplu, cele mai mari preturi au fost la Muntenia Sud, putin peste 50 euro/MWh, pretul mediu pe Electrica fiind de 48 euro/MWh. Pretul reglementat este de 47 euro/MWh. Aproape ca siderurgia cumpara energia la pretul reglementat, fapt pentru care Electrica practic nu face profit sau face un profit foarte mic in relatia cu aceasta ramura industriala. Ponderea consumului in metalurgie din totalul consumului de energie electrica se prezinta astfel: in 1999 - 17,17%; in 2000, a crescut la 18,66%; in 2001, a scazut la 13,72%; in 2002, a continuat sa scada la 12,22%, iar in 2003 pare sa fie mai mici decat in 2002. Deci, consumurile de energie electrica din perioada 1999-2002 in metalurgie reprezinta o pondere mai mica in consumul total, scaderea fiind motivata si de faptul ca la consumatorii casnici din Romania au crescut masiv consumurile de energie electrica. O situatie mai delicata o are Filiala Electrica Dobrogea, deoarece, in prezent, nu prea mai are consumatori. Feral Tulcea cumpara energia la pretul cel mai mic, de 28 euro/MWh. Iar in perioada de vara, cand aparea varful de ora, Feral cobora consumul de la 160 la 2 MWh, creand socuri in retelele Electrica ce se resimteau pana la Iasi. Acest joc al tarifelor si fluctuatiilor i-a adus Filialei Dobrogea pierderi in luna august de 3 milioane de euro. Despre Donasid Calarasi, ce sa zicem?! A facut un show de cateva ore, dupa care nu a mai functionat deloc. Cert este ca producatorii de energie electrica au facut tot posibilul sa fie alaturi de producatorii din metalurgie, considerand ca aceasta ramura industriala are sanse mari pentru piata Uniunii Europene. Personal, consider ca Electrica este un partener corect pentru siderurgie".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite