DOCUMENT Noul program de guvernare are ţinte mai măreţe decât precedentele: TVA scade la 18%, impozit zero pentru medici, impozit pe venitul global

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă - Liviu Dragnea - Cotroceni / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 17 ian 2018

PSD a lansat vineri programul de guvernare pe care trebuie să îl respecte Guvernul Dăncilă, iar principalele prevederi arată că noul Executiv are de îndeplinit planuri mai îndrăzneţe decât cele două Guverne precedente. Printre acestea, reducerea TVA la 18%, din 2019, impozitul zero pentru venitul medicilor, introducerea impozitului pe venitul global şi majorarea salariului minim cu 100 de lei pe an.

„Guvernările PSD şi ALDE au adus creştere economică şi bunăstare în rândul cetăţenilor. Creşterea economică din 2017, de aproximativ 7%, este o dovadă vie în acest sens”, arată viziunea programului.

Autorii susţin: „În 2017 ne-am respectat angajamentele faţă de cei care ne-au votat şi implicit au avut încredere în programul de guvernare propus. Ne-am angajat că vom duce creşterea economică în buzunarul românilor şi am reuşit asta - puterea de cumpărare a câştigului salarial mediu a fost mai mare cu 14% faţă de 2016, iar puterea de cumpărare a pensiei medii de asigurări sociale de stat a crescut cu 9% faţă de aceeaşi perioadă”.

CITEŞTE ŞI:

Guvernul Viorica Vasilica Dăncilă. Lista miniştrilor. Cine sunt demnitarii cu probleme penale. Când va fi învestit noul Executiv

Cîţu (PNL): Dacă ne uităm, vedem un Guvern de păpuşi şi în spatele fiecărui ministru vedem şi cine este păpuşarul

Totodată, ei arată că în anul 2018 „vom continua să respectăm angajamentele privind consolidarea unor finanţe publice sănătoase (deficit bugetar sub 3% din PIB şi datorie publică sub 60% din PIB) pe fondul unei creşteri economice de peste 5,5% şi al continuării strategiei de creştere a veniturilor, astfel încât să aducem cât mai mulţi români în clasa de mijloc”.

Principalele prevederi ale noului program de guvernare:

- Începând cu 2019 propunem extinderea neimpozitării venitului şi pentru medici.

- Începând cu 1 ianuarie 2019 numărul taxelor, tarifelor si comisioanelor (cu aplicare generala) în România nu va fi mai mare de 50.

- Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2019. Astfel, vom avea a doua cea mai redusă cotă din UE, după Luxemburg cu 17%.

- Vom extinde cota 5% de TVA pentru vânzarea de locuinţe (cele cu o suprafaţă mai mică de 120mp) şi pentru inputuri în agricultură, cel târziu începând cu 1 ianuarie 2019.

- Salariul minim net va creşte anual cu 100 lei, astfel încât în 2020 acesta să fie mai mare decât echivalentul a 300 euro. Se va introduce salariul minim pentru cei cu studii superioare. Acesta se va majora, anual, cu 150 lei, net.

- Creşterea indemnizatiei sociale minime la 640 lei de la 1 iulie 2018

- De aceea, punctul de pensie va creşte în următorii 3 ani, astfel: 27 în 2018 punctul de pensie va fi 1.100 lei, în 2019 punctul de pensie va fi 1.265 lei, în 2020 punctul de pensie va fi 1.775 lei.

- Pentru vârstnici propunem creşterea alocării de bani la 1.400 lei/luna/persoană pentru cazarea în locuinţe, cămine, pensiuni pentru bătrâni administrate privat, începând cu 2019. Începând cu 2020 această sumă va fi egală cu valoarea punctului de pensie, dar nu mai mică de 1400 lei

- Rezultatul aplicării reducerii impozitului pe dividende de la 16% la 5% a dus la creşterea veniturilor din impozitul pe profit cu 7% şi de aceea vom continua în aceeaşi direcţie şi vom elimina impozitul pe dividende.

- Familiile vor fi încurajate să aibă şi să crească cât mai mulţi copii prin acordarea a 1.600 - 1.800 lei/an pentru fiecare copil. Acesti bani vor fi daţi doar pentru copiii care au cel mult 10% absenţe nemotivat.

- Vom majora plafonul pentru plata TVA de la 220.000 lei, în prezent, la 300.000 lei.

- Vom analiza oportunitatea reintroducerii impozitului pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice. Implementarea acestui mecanism fiscal se va face prin intermediul sistemului informatic integrat, organizat la nivelul ANAF, ceea ce va permite eliminarea risipei de timp din partea contribuabililor. În cadrul acestui impozit, veniturile mai mici de 2.000 lei/luna vor fi scutite şi, totodată, se vor introduce mai multe deduceri care să încurajeze economisirea, investiţiile şi creşterea standardelor de sănătate şi educaţie pentru populaţie.

- Includerea tuturor legilor care vizează domeniul economic într-un pachet legislativ unitar ce va fi pus gratuit la dispoziţia tuturor agenţilor economici şi persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente. Eliminarea din 18 acest pachet legislativ a tuturor prevederilor contrare (care se bat cap în cap), precum şi reducerea numărului de articole şi capitole cu peste jumătate din numărul actual sunt condiţii obligatorii. Codul legislativ va purta numele “Codul Economic al României” şi va cuprinde Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea de Înfiinţare a Societăţilor Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale şi toate celelalte legi cu caracter economic.

- reducerea numărului agenţiilor şi instituţiilor aflate în subordinea Guvernului. Până la 1 iulie 2018, vor fi făcute publice strategia de reorganizare a instituţiilor statului şi calendarul de implementare a acestei strategii.

- impunerea şi urmărirea aplicării unei prevederi legislative prin care să nu mai existe nicio taxă care să nu poată fi plătită online

- Guvernul va prezenta, până la 1 iulie 2018, calendarul şi modul de implementare a sistemului informatic integrat pentru toată administraţia publică din România

- Introducerea obligativităţii pentru autorităţile statului de a oferi posibilitatea plăţii online a taxelor va fi însoţită şi de obligativitatea acceptării tuturor documentelor care sunt transmise online de către contribuabili, dar şi de reducerea numărului de formulare solicitate de ANAF. Un formular pe an pentru cei care au venituri independente şi 5 formulare pe an pentru IMM-uri.

- vom adopta, în 2018, un nou Statut al Funcţionarului Public

- În ceea ce priveşte impozitarea profitului, o restabilire a echităţii considerăm noi că reprezintă continuarea impozitării suplimentare a profiturilor obţinute din extracţia de gaze şi prin adoptarea noii legi a redevenţelor

- În agricultură, pentru a încuraja lucrarea terenului agricol, ne propunem ca impozitul pe terenul agricol lucrat să fie eliminat, concomitent însă cu dublarea impozitului pentru terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv.

Programul de guvernare 2018-2020

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite