Costurile de finanțare au scăzut în Spania, datorită optimismului manifestat de liderii europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Optimismul a revenit luni pe piețele europene datorită încrederii manifestate de liderii europeni în solicitarea făcută de premierului spaniol, Mariano Rajoy, de a lua măsuri decisive pentru sprijinirea băncilor din zona euro, potrivit Bloomberg.

Atât în Spania, cât și în Italia au scăzut costurile de finanțare, în timp ce moneda unică europeană s-a apreciat cu 0,3% față de dolar, deorece potrivit Mediafax.

Costurile de finanțare ale Spaniei, a patra economie din zona euro, au scăzut pe piețele financiare, dupa ce în cursul săptămânii trecute se atinsese maximul istoric.

Motivul scăderii CDS-ului(Credit Defaul Swap) Spaniei se datorează optimismului că liderii europeni ar putea accepta solicitarea premierului spaniol, Mariano Rajoy, de a lua măsuri decisive pentru sprijinirea băncilor din zona euro.

Potivit datelor anunțate de Ministerul spaniol al Muncii și Asigurărilor Sociale, chiar dacă Spania este țara cu cea mai ridicată rată a șomajului din UE (24,3% în aprilie), aceste date sunt pozitive.

În mai rata șomajului în Spania a înregistrat o scădere 0,6% față de luna precedentă, când se erau 4.744.235 de șomeri. Motivul scăderii se datorează recrutărilor din turism, odată cu începerea sezonului de vară.

Atât in Spania, cât și în Italia, randamentul obligațiunilor este în scădere pentru a treia zi consecutiv. Randamentul obligaţiunilor de stat spaniole cu maturitatea la 10 ani a scăzut cu 0,15 puncte procentuale pe pieţele secundare, la 6,38%. Pentru titlurile similare italiene, dobânzile au scăzut cu 0,2 puncte procentuale, până la nivelul de 5,67%.

Randamentele obligaţiunilor spaniole se stabilizează deoarece cei din piaţă se aşteaptă la o reacţie politică faţă de problemă. Situaţia s-a înrăutăţit într-atât încât este rezonabil ca piaţa să se aştepte la măsuri. Este greu de anticipat ce şi când se va întâmpla", comentează un analist al UniCredit Milano.

Mariano Rajoy a cerut în week-end crearea unui sistem centralizat de recapitalizare a băncilor din zona euro, în timp ce Germania a continuat sa respingă ideea obligațiunilor comune euro, garantate de guvernele țărilor din zona euro.

Dacă Italia și Spania (a treia și respectiv a patra economie din zona euro) se bucură de scăderea costurilor de finanțare, randamentele titlurilor germane au crescut ușor, după ce săptămana trecuta atinseseră minime istorice. Randamentul obligațiunilor germane cu maturitatea la 10 ani a urcat de la 1,127% la 1,23%, semn că investitorii nu mai dau atenție exclusiv celor mai sigure active. Dobânda Germaniei la doi ani era totodată de 0,015%, în revenire de la minimul record de 0,012% înregistrat vineri, când rata înregistrată a fost în premieră negativă.

Tot in sens pozitiv a evoluat luni și indicele bursei de la Madrid (IBEX), care a crescut cu 3%, după ce săptămana trecută s-a aflat in declin și moneda unică europeană a câștigat teren în fața dolarului, raportul acestor monede situându-se la 1,2467, în creștere cu 0,3% fața de ședința precedentă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite