Cine, cum şi cât va plăti noul impozit forfetar, de la 1 ianuarie 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proprietarii de restaurante vor plăti impozit la stat indiferent dacă realizează sau nu profit
Proprietarii de restaurante vor plăti impozit la stat indiferent dacă realizează sau nu profit

Cota standard este de 1.400 de lei, la care se adaugă o serie de coeficienţi ce „taxează“ rangul localităţii de desfăşurare a afacerii, suprafaţa ocupată de firmă şi sezonalitatea activităţilor impozitate.

Formula de determinare a impozitului forfetar propusă de Guvern ia în calcul rangul localităţii, dar şi al zonei din municipii şi marii poli regionali (Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti Timişoara), suprafaţa localului şi un coeficient de sezonalitate, care este clasificat în mod asemănător cu cel al rangului localităţii.

Impozitul forfetar anual/unitate este determinat după formula k*(x+y*q)*z, unde k este valoarea impozitului standard de 1.400 de lei, x – o variabilă în funcţie de rangul localităţii, y – o variabilă în funcţie de suprafaţa utilă a locaţiei, z – un coeficient de sezonalitate, iar q - 0,8 (unic) reprezintă coeficientul de ajustare pentru spaţiul tehnic de desfăşurare a activităţilor.

Valorile coeficienţilor

Coeficientul de rang al localităţii (variabila x) are următoarele valori: Bucureşti Zona A = 16, Zona B = 15, Zona C = 14, Zona D = 12,5. În cei 7 poli ( Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Timişoara), coeficientul este Zona A = 14, Zona B = 13, Zona C = 12, Zona D = 11. Pentru municipii, Guvernul propune o variabilă Zona A = 11, Zona B = 10, Zona C = 8, Zona D = 4. În cazul oraşelor fără rang de municipiu se aplică un singur coeficient de rang, de valoare 2, similar celui din cazul staţiunilor. Pentru comune a fost stabilit un coeficient de 0,5.

Coeficientul de suprafaţă (variabila y) va fi: pentru 0-30 mp = 2; pentru 31-50 mp = 4; 51-70 mp = 6; 71-90 mp = 8; 91-120 mp = 10; 121-160 mp = 14; 161-200 mp = 16; 201-240 mp = 18; 241-300 mp = 20; peste 300 mp = 25.

Coeficientul de sezonalitate va fi de 0,45 pentru Bucureşti şi cei 7 poli, de 0,4 pentru municipii şi oraşe, 0,35 pentru staţiuni şi 0,15 pentru comune.

Exemplul 1: alimentaţie publică

Proprietarul unui restaurant cu o suprafaţă de 150 de metri pătraţi din centrul Capitalei va plăti de la începutul anului viitor un impozit forfetar de 17.136 de lei pe an (3.900 de euro), în timp ce pentru o shaormerie de peste 50 de metri pătraţi se vor achita cel puţin 12.474 de lei (2.835 de euro).

Cel mai mare impozit forfetar va fi achitat de restaurantele de peste 300 de metri pătraţi din Zona A a Capitalei, care vor plăti 22.680 de lei/an (echivalentul a circa 5.200 de euro). Pentru restaurantele de peste 300 de metri pătraţi este aplicat un singur coeficient de suprafaţă. La un restaurant de 100 de metri pătraţi diferenţele sunt semnificative în funcţie de localitate şi zona de amplasare.

Un local de 100 mp dintr-o comună va plăti 1.785 de lei/an, în timp ce un restaurant cu aceleaşi dimensiuni amplasat în Bechet, oraş cu 3.600 de locuitori, din judeţul Dolj, va achita de trei ori mai mult, respectiv 5.600 de lei/an.

Diferenţele sunt semnificative şi între oraşe şi municipii. Un restaurant de 100 de metri pătraţi din centrul unui municipiu va achita anual 10.640 lei, aproape dublu faţă de suma datorată de către proprietarul unui restaurant dintr-un oraş care nu are rang de municipiu. În cazul unui restaurant de 150 de metri pătraţi amplasat într-un municipiu, impozitul anual se va ridica la 14.000 de lei.

Staţiunile montane, de pe litoral sau cele balneoclimaterice au un statut special, cu o variabilă în funcţie de rangul localităţi egală cu cea a oraşelor fără rang de municipiu (2) şi un coeficient de sezonalitate mai mic decât al oraşelor, de 0,35.

În acest caz, proprietarul unui restaurant din Predeal, Sinaia, Eforie sau Mamaia va plăti un impozit forfetar mai mic decât cel din Bechet.

Exemplul 2: service auto şi alte servicii

Impozitul forfetar poate ajunge la 24.000 de lei anual la un service auto cu o suprafaţă de 200 de metri pătraţi, 18.000 de lei pentru o spălătorie şi 14.400 de lei pentru o vulcanizare. Pentru un service complet echipat de 1.000 de metri, impozitul anual este de 120.000 de lei (aproape 30.000 de euro).

În cazul unui service care acoperă şi operaţiunile de mecanică şi ITP, şi are o suprafaţă de 500 de metri pătraţi, impozitul anual va fi de 60.000 de lei (aproape 14.000 de euro). O vopsitorie cu aceleaşi dimensiuni va achita 48.000 de lei, iar o tinichigerie va plăti impozit de 54.000 de lei O spălătorie auto de 500 de metri va datora anual un impozit forfetar de 45.000 de lei, în timp ce o vulcanizare cu o suprafaţă similară va achita 36.000 de lei.

Exemplul 3: hoteluri şi pensiuni

Proprietarii hotelurilor de 4 şi 5 stele din Capitală vor plăti un impozit forfetar pe loc de cazare între 468 şi 891 de lei, un hotel de trei stele din Cluj va achita între 205 şi 244 de lei, iar o unitate de 1-2 stele din Buşteni circa 120 de lei, taxa pentru pensiune fiind cu 20% mai mică faţă de hotel.

Pentru un hotel de 1-2 stele din Bucureşti din zona ultracentrală (zona A), impozitul este de 223 de lei/loc de cazare şi scade la 214 lei pentru zona B, 196 de lei pentru zona C şi 187 de lei pentru zona D.

Pentru staţiunile montane de interes naţional, hotelurile de 1-2 stele vor achita, în funcţie de zonă, un impozit pe loc de cazare între 107 şi de 120 lei. Dacă se află în una dintre zonele A sau B, hotelurile de trei stele vor fi taxate cu 178 şi 172 de lei, iar în zonele C şi D cu 169 lei şi 164 de lei. Pentru patru stele impozitul va fi între 273 şi 290 de lei, în funcţie de zonă, iar la cinci stele taxa pe loc de cazare este cuprinsă între 437 şi 459 de lei.
În Delta Dunării, un hotel va fi impozitat cu 43 de lei/loc pe an dacă are 1-2 stele, 64 de lei dacă are trei stele, 107 lei la patru stele şi 171 de lei la cinci stele.

În schimb, hotelurile din staţiuni balneare de interes naţional au cele mai mici taxe forfetare, plecând de la 40 de lei pe loc de cazare la un hotel de 1-2 stele din zona D şi ajungând la 58 de lei la un hotel de trei stele din centrul unei staţiuni. Hotelurile de patru stele din staţiunile balneare de interes naţional vor plăti între 107 şi 120 de lei pe loc de cazare, iar cele de 5 stele între 175 şi 187 de lei.

Pentru unităţile de pe litoral, impozitul pentru 1-2 stele se va plasa între 58 şi 71 de lei. În cazul hotelurilor de trei stele, taxa este, în funcţie de zonă, de la 89 la 103 lei/loc de cazare, pentru patru stele se plasează în intervalul 160-172 de lei/loc, iar cele câteva hoteluri de cinci stele vor plăti un impozit pe loc de cazare de la 262 la 275 de lei.

Pensiunile din staţiunile montane de interes naţional vor plăti în jur de 90 de lei/loc la 1-2 stele, 130 de lei la trei stele, 230 de lei la patru stele şi 350-367 de lei la cinci stele. Pentru litoral, impozitul forfetar pentru o pensiune de 1-2 stele va fi de aproape 45-58 de lei, 76-90 de lei pentru trei stele, 125-138 de lei pentru patru stele şi 205-220 de lei pentru cinci stele.

Impozitul forfetar, prin care se înlocuieşte cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri cu o sumă fixă, se va aplica de la 1 ianuarie 2014.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite