Cheltuielile firmelor pentru vile si limuzine de lux nu vor mai putea fi deduse din impozit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatii au adoptat, in cadrul dezbaterilor privind Codul fiscal, noi reguli in ceea ce priveste deductibilitatea unor cheltuieli ale firmelor, urmarindu-se sa se puna capat practicii de a construi

Deputatii au adoptat, in cadrul dezbaterilor privind Codul fiscal, noi reguli in ceea ce priveste deductibilitatea unor cheltuieli ale firmelor, urmarindu-se sa se puna capat practicii de a construi vile de lux si a cumpara limuzine, care sunt trecute apoi ca locuinte si autoturisme de serviciu. Conform articolelor adoptate, firmele nu vor mai putea trece la capitolul cheltuieli deductibile decat sumele cheltuite pentru construirea si intretinerea locuintelor de serviciu, nu mai mari decat locuintele de serviciu prevazute in Legea locuintei. Cheltuielile care depasesc plafonul acordat locuintei minimale de serviciu nu intra la deductibilitati. Legea locuintei prevede exact care sunt suprafetele utile, dotarile si suprafetele construite pentru o locuinta de serviciu. Totodata, cheltuielile pentru intretinerea si repararea autoturismelor folosite de angajatii persoanelor juridice sunt deductibile pentru cel mult un singur autoturism alocat fiecarei persoane de conducere. Deputatii au mai hotarat ca vor fi scutite de la plata impozitului pe profit Trezoreria Statului, institutiile publice pentru fondurile publice, fundatiile romane constituite ca urmare a unui legat, cultele religioase, numai pentru veniturile din activitati economice care sunt utilizate pentru actiuni caritabile. De asemenea, institutiile de invatamant particular acreditate nu vor plati impozitul pe profit pentru veniturile realizate conform Legii invatamantului. Vor mai fi scutite de impozitul pe profit asociatiile de locatari pentru veniturile utilizate in scopul repararii si intretinerii cladirii aflate in proprietate comuna. Organizatiile nonprofit si sindicatele nu vor plati impozitul pe profit pentru veniturile de pana la 15.000 de euro. Cota de impozit aplicabila profitului impozabil va fi de 25 la suta, au mai stabilit deputatii. Banca Nationala a Romaniei va plati un impozit pe profit de 80 la suta.
Codul fiscal va fi votat doar de PSD si aliatii sai
Reprezentantii PRM, PNL si PD au declarat, ieri, in cadrul dezbaterilor generale privind proiectul Codului fiscal, ca nu vor vota aceasta lege, deoarece nu contribuie in mod semnificativ la insanatosirea mediului de afaceri. Deputatul liberal Eugen Nicolaescu a afirmat ca proiectul Codului fiscal ii trateaza pe toti contribuabilii ca pe niste infractori, si nu ca pe sustinatori ai bugetului de stat. In opinia PRM, proiectul nu raspunde situatiei economico-sociale a tarii. Liderul grupului parlamentar PRM, Lucian Bolcas, a remarcat faptul ca ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, lipseste de la aceste importante dezbateri. Absenta ministrului Finantelor a fost motivata de presedintele Camerei, Valer Dorneanu, care a spus ca Mihai Tanasescu este bolnav, cu temperatura de 40 de grade. In lipsa ministrului titular, Ministerul Finantelor a fost reprezentat de Maria Manolescu, care a declarat ca proiectul Codului fiscal reprezinta un important pas inainte, aducand masurile necesare imbunatatirii mediului de afaceri. In afara de PSD, proiectul Codului fiscal este sustinut si de UDMR. Uniunea maghiarilor este multumita ca i-a fost acceptat un amendament, prin care un procent din impozitul datorat sa poata fi directionat, la cererea contribuabilului, spre finantarea unor organizatii. Lucrurile fiind clare din punct de vedere politic, plenul Camerei Deputatilor a trecut la adoptarea Codului fiscal pe articole, majoritatea PSD neavand probleme in adoptarea prevederilor din proiect, asa cum au rezultat din dezbaterea comisiei de specialitate. Conform hotararii Camerei Deputatilor, programul de lucru a fost prelungit joi toata ziua si vineri pana la pranz, pentru a incerca adoptarea cat mai rapida a Codului fiscal.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite