Ce sumă fabuloasă vor să investească Exxon Mobil şi OMV Petrom în Marea Neagră

Gigantul american Exxon Mobil şi OMV Petrom vor face împreună o investiţie consistentă în explorarea şi exploatarea platoului continental al Mării Negre, potrivit declaraţiilor premierului Victor Ponta, care a avut întâlniri cu oficialii ambelor companii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ponta a avut o discuţie cu reprezentanţii companiilor Exxon Mobile şi OMV Petrom, care l-au informat că vor continua investiţii anunţate de până la un miliard de dolari şi că la sfârşitul lunii septembrie OMV Petrom va pune în funcţiune o altă investiţie de 500 milioane euro.

Reprezentanţii celor două companii s-au întâlnit şi cu preşedintele Traian Băsescu, şeful statului declarându-se bucuros de faptul că Exxon şi Petrom îşi menţin intenţiile de explorare şi exploatare a resurselor energetice din Marea Neagră.

ExxonMobil Exploration and Production Romania, filială a grupului american Exxon Mobil, împreună cu OMV Petrom, companie deţinută în proporţie de 51% de grupul austriac OMV, derulează lucrări de explorare a hidrocarburilor în Marea Neagră.

Cele două companii au început în decembrie 2011 forajul de explorare la sonda Domino1, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Marii Negre. Trei luni mai târziu au anunţat că au făcut o descoperire semnificativă, estimarile preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de până la şapte ori ori consumul anual al Romaniei.

În noiembrie 2008, OMV Petrom şi ExxonMobil au semnat un acord prin care ExxonMobil a achiziţionat o participaţie de 50% în zona de mare adâncime a perimetrului Neptun.

"S-a descoperit un zăcământ în perimetrul Neptun, de circa o sută de miliarde de metri cubi şi perspective similare sunt pentru alte câteva depozite care vor fi prospectate în perioada următoare. România are un consum anual aproximativ de 14 miliarde de metri cubi, între 14,2 şi 14,8 cât se estimează pentru 2012. În 2011, România a consumat 14,2 miliarde metri cubi gaze, 11,4 miliarde producţie internă şi import 3 miliarde.Faceţi socoteală câţi ani ne-ar ajunge depozitul găsit pentru a nu mai importa gaze. România are perspectiva independenţei energetice totale. Dacă şi celelate patru-cinci zăcăminte din perimetrul Neptun care vor fi prospectate, vor indica o cantitate similară, România poate fi o sursă de gaze nu doar pentru ea, ci şi pentru alte ţări din Europa", a declarat preşedintele Traian Băsescu în martie.

Preşedintele Băsescu declara în luna martie a.c. şi că Petrom trebuie să se aştepte ca în anul 2014, când va fi rediscutată redevenţa pe care o plăteşte statului român pentru extracţiile de resurse petroliere, aceasta să nu fie mai mică decât în statele arabe.


citeste totul despre: