Ce pierde Ungaria din naţionalizarea pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încercarea guvernului maghiar de a-i face pe toţi cetăţenii să renunţe la pensiile private a dus la deprecierea forintului şi majorarea costurilor de împrumut ale statului. Investitorii cred că această modalitate de a aduce bani la buget este nesustenabilă, iar agenţiile de rating anunţă că ar putea scădea „nota“ Ungariei.

Forintul, moneda naţională a Ungariei, a suferit o depreciere de 1,4% în raport cu euro, cea mai puternică din ultimele şapte săptămâni, în urma presiuilor făcute de guvern pentru a-i determina pe toţi cetăţenii să renunţe la pensiile private obligatorii (Pilonul II).

Randamentele pentru obligaţiunile din Ungaria au ajuns la cel mai înalt nivel din mai bine de un an, investitorii considerând că această modalitate aplicată de Guvernul de la Budapesta pentru a aduce bani la stat este nesustenabilă. Practic, guvernanţii maghiari vor să transfere în fondul naţional de pensii cele 14,6 miliarde de dolari cotizate deja de cetăţeni la fondurile private.

Statul se împrumută mai scump

„Schimbările din sistemul de pensii nu au fost bine primite şi nu ne aşteptăm la o îmbunătăţire a acestui lucru în curând", a declarat Shahin Vallee, strateg pentru pieţe emergente la BNP Paribas. „Cursul forint-euro se apropie de 280 şi ne aşteptăm la şi mai multă presiune", a adăugat acesta, citat de Bloomberg.

Efectele s-au reflectat şi în piaţa obligaţiunilor guvernamentale. Randamentele pentru obligaţiunile emise de guvern scadente în februarie 2015 au crescut cu 34 de puncte de bază, ajungând la 7,971%. Maghiarii trebuie să hotărască, până la 31 ianuarie 2011, dacă vor continua să depună bani la fondurile pentru pensiile private obligatorii sau dacă vor ca banii strânşi până în prezent să fie transferaţi la fondul naţional de pensii.

„DEZILUZIA" AUTOHTONĂ

Datoria publică şi deficitul bugetar al Ungariei s-ar diminua considerabil, însă oficialii Uniunii Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional au criticat în repetate rânduri decizia. Săptămâna trecută, Gyorgy Matolcsy, ministrul Economiei maghiar, a anunţat că acele persoane care nu vor renunţa la pensiile private vor rămâne fără cele de la stat. Potrivit analiştilor, numărul acestora va fi foarte redus.

„A fost şocant să citesc că un asemenea lucru se poate întâmpla în Europa", a declarat Daniel Bebesy, economist la Budapest Investment Service. „Există multă deziluzie în industrie", a adăugat acesta. Agenţia Fitch Ratings a anunţat că ar putea revizui în scădere ratingul Ungariei din cauza potenţialului „impact negativ" al iniţiativei guvernanţilor asupra sustenabilităţii fiscale.

Ratingul, pus în pericol de planul guvernului

Analiştii Raiffeisen Centrobank au emis un raport prin care anunţă că este „foarte probabil" ca agenţia Moody's Investors Service să diminueze şi ea ratingul Ungariei din cauza planului guvernului de a „naţionaliza" activele din fondurile de pensii private. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite