Cât costă o centrală eoliană mică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cât costă o centrală eoliană mică? Taxa pe stâlp, liberalizarea pieţei energiei, certificatele verzi sau bonusul de cogenerare au crescut constant factura la energie electrică în ultimii ani. Totuşi, o serie de economii pot fi făcute la costurile cu electricitatea în cazul unei investiţii în energie regenerabilă. „Adevărul“ vă prezintă cât costă o centrală eoliană mică.

Cât costă o centrală eoliană mică şi unde poate fi amplasată

În primul rând, trebuie să ştiţi că acest gen de investiţie nu se pretează oriunde, ci în principal la ţară. Ionel David, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA) atenţionează doritorii că trebuie să fie foarte atenţi la specificaţiile turbinei, în special la partea privind viteza vântului.

„Trebuie multă atenţie la viteza vântului la nivelul palelor. Dacă se menţionează că investiţia se recuperează în cinci ani la o viteză de 20 de metri pe secundă, este o problemă pentru că în România viteza cea mai bună a vântului este de  7 metri pe secundă şi se află în Dobrogea. În jurul Bucureştiului, aceasta este de 1-1,5 metri pe secundă. O turbină eoliană poate fi bună la munte sau în locuri izolate. De asemenea, trebuie verificată viteza vântului din locul unde se doreşte amplasarea, de exemplu poate fi un deal în faţă care să blocheze vântul“, a declarat, pentru „Adevărul“, Ionel David.

De asemenea, el avertizează şi asupra avizelor şi autorizaţiilor necesare, cum ar fi cea de construcţie.

În fine, el atrage atenţia că pe lângă turbina în sine mai există şi alte costuri, respectiv cu invertorul – pentru a transforma curentul continuu în curent alternativ, dar şi un set de acumulatori – pentru a stoca energie pentru perioadele în care vântul nu bate.

Astfel, luând în considerare cei trei factori - viteza vântului, avizele şi costurile cu invertorul şi acumulatorii – fiecare trebuie să îşi dea seama dacă investiţia este rentabilă pentru cazul său particular.

Centrală eoliană mică: exemple de calcul

În privinţa preţului, Cheso Energy, distribuitor şi instalator autorizat de turbine Aeolos în România, scrie pe pagina sa de internet că turbina eoliană în sine, indiferent de câtă putere ar avea, nu este utilă la nimic. Compania dă un exemplu de calcul privind preţul pentru un ansamblu la cheie cu o putere de 3 kW, suficientă pentru a alimenta o casă, vilă sau cabană: generatorul, turbina, stâlpul şi sistemul de ancorare costă 4.500 de euro, acumulatorii mai costă 1.800 de euro, invertorul – alţi 1.600 de euro, tabloul şi protecţiile mai valorează 480 de euro, iar rezistenţele încă 140. În total, la o turbină de 4.500 de euro, costul final va fi de 9.900 de euro.

Dar acesta este un calcul pentru o putere destul de mare. Există turbine şi de capacităţi mai mici. Spre exemplu, o centrală eoliană mică Idella FlyBoy de 600W costă 1.610 euro cu tot cu TVA. Aceasta ar fi de ajuns pentru iluminatul exterior al casei şi pentru electronice. Producătorul avertizează că este nevoie de un banc de acumulatori, însă.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/energie-seo" target="_blank">View the story "energie seo" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite