Cât costă cu adevărat telefoanele ieftine cumpărate cu abonamente la super oferte

Legea avizată de Camera Deputaţilor care spune că orice client nemulţumit de serviciile operatorilor poate renunţa la contract, fără să plătească, este o veste bună pentru consumatori, dar nu la fel de bună pentru companii, care riscă să nu mai aducă oferte promoţionale la telefoanele cu abonamente. 

Ştiri pe aceeaşi temă

La ora actuală, dacă un client nu este mulţumit de serviciile primite, însă a beneficiat de o ofertă promoţională la încheierea abonamentului, atunci el trebuie să despăgubească operatorul de telefonie mobilă. În urma legii, acest lucru se va schimba. Pe de altă parte, operatorii susţin că această lege ar putea reduce sau chiar provoca dispariţia de pe piaţă a ofertelor de abonamente cu telefone la preţuri reduse sau chiar infime.

Magazinele operatorilor de telefonie mobilă sunt pline de oferte care mai de care mai atractive pentru clienţii hotărâţi să-şi schimbe telefonul mobil cu doar un 1euro sau chiar 1 leu. Totuşi, în ciuda efectului psihologic pe care-l poate crea un preţ atât de mic pentru un telefon mobil, făcând un calcul aproximativ, clientul ajunge să plătească dublu sau chiar triplu pe produsul achiziţionat în decurs de doi ani.

Pe termen lung, deşi în plata abonamentului intră atât telefonul mobil, cât şi minutele naţionale, minutele în reţea sau internetul, oferta nu mai pare deloc la fel de avantajoasă, iar clientul nu-şi poate întrerupe contractul fără să-i plătească operatorului.

Majoritatea telefoanelor la preţuri reduse sunt oferite la pachet cu diverse abonamente încheiate, de cele mai multe ori pe 2 ani. Ceea ce face ca preţul telefonului mobil să se mărească în timp, pierzându-şi valoarea la fel de repede.

Motorola WX395: preţ 0 lei, cu abonament, în doi ani - 215,76 euro

Astfel că, urmărind oferta de pe piaţă, la Vodafone un telefon marca Motorola WX395 nu costă nimic , dar poate fi achiziţionat cu un abonament Vodafone Complet 800 încheiat pentru o perioadă de 2 ani de zile.

  Abonamentul complet 800 include 125 minute naţionale, 800 minute în reţea, costul lunar fiind de 8,99 euro. Astfel că, preţul telefonului mobil ajunge în 2 ani de zile, la 215,76 euro fără să fie incluse alte costuri suplimentare pe care clientul le poate avea pentru depăşirea minutelor din abonament.

La Cosmote, oferta include telefoane de 1 leu, astfel mai multe modele pot fi achiziţionate cu doar 1 leu plus abonamentul de minim 11.36 euro, care este compus dintr-o bază de abonament de 5,36 euro şi conţine 50 de minute naţionale şi 500 de minute în reaţeaua Cosmote.

LG GD510: preţ 1 leu , cu abonament pe doi ani - 272.64 euro

Cu toate astea, clientul este obligat să aleagă şi alte opţiuni pentru a atinge suma minimă de 11.36euro sau a o depăşi. Cele mai vândute opţiuni sunt cea de 2.37 euro pentru 1500 minute în Cosmote şi de 3.45 euro care include 85 de minute naţionale.

Astfel, telefoanele LG GD510, Nokia 6303 sau oricare telefon la 1 leu costă 272.64 euro în doi ani de zile, perioada pe care este încheiat contractul.


Telefonul marca LG KP502 care poate fi achiziţionat tot la 1 leu impune o limită de abonament de 16.26 euro, ceea ce îi ridică preţul la 390.24 euro în doi ani, aproape dublu faţă de preţul telefonului cumpărat direct din magazin.

Şi la Orange se găsesc oferte de telefoane foarte ieftine, luate cu abonamente pe 24 de luni. Un Nokia 2610 poate fi cumpărat cu 0.81 euro pe un abonament Delfin de 4 euro pe lună. Astfel, preţul său ajunge la 96 euro, deşi este un telefon ce poate fi găsit pe piaţă şi cu 40 de euro.

Nokia 2610: preţ 0.81 euro costă în doi ani 96.81 euro

Pe piaţă: aprox. 40 euro

Deşi preţul creşte, în el este inclus costul aparatului, dar şi costul pentru cele 200 de minute în reţea şi 25 de minute naţionale.

Calcul: Preţul din magazine al telefonului LG KP502 variază între 387 şi 449 lei, în timp ce cu abonamentul impus de cel puţin 16.26 euro , el ajunge în doi ani la 390 euro, aproximativ la 1.669 lei. Dacă produsul ar fi cumpărat dintr-un magazin specializat şi i s-ar adăuga un abonament de 4 euro lunar, costul unui astfel de telefon tot nu ar depăşi 900 de lei.

citeste totul despre: