BCE solicită Uniunii înfiinţarea unui fond comun de garantare a depozitelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Centrală Europeană solicită oficialilor europeni constituirea unui fond comun pentru garantarea depozitelor în zona euro, deoarece Europa are nevoie de noi instrumente pentru a preveni fuga capitalurilor. BCE nu poate lupta singură cu criza, a transmis Mario Draghi oficialilor Uniunii Europeane şi Fondului Monetar Internaţional.

Înainte ca cel mai mare finanţator spaniol, Bankia, să înregistreze pierderi masive din cauza expunerii pe piaţa imobiliară, din băncile locale au plecat în martie 66,2 miliarde de euro (82,0 miliarde de dolari), cea mai mare sumă din 1990.

După o discuţie purtată cu fostul prim-ministru spaniol, şeful FMI a contrazis informaţiile apărute în media potrivit cărora instituţia pe care o conduce urmează să acorde un împrumut Spaniei. “Nu există un astfel de plan. Nu am fost solicitaţi în acest sens şi nu plănuim nici un suport financiar,” a spus Christine Lagarde într-un comunicat după întâlnire.

Europa are timpul şi instrumentele necesare rezolvării problemelor euro

Mario Draghi a cerut celor două instituţii FMI şi UE să-şi clarifice viziunea cu privire la moneda unică şi avertizează Parlamentul European că este posibil ca BCE să nu poată face faţă provocărilor. “Vom evita fuga de capitaluri din băncile solvabile. Banii depozitaţi vor fi protejaţi dacă creăm un fond de garantare european,” a spus Draghi, făcând trimitere la ideea înfiinţării unei uniuni bancare.

Germania este însă reticentă în a mai risca banii plătitorilor săi de taxe pentru a susţine partenerii din zona euro. Cancelarul Angela Merkel s-a abţinut de la comentarii cu referire la uniunea bancară, dar a spus că Europa ar trebui să ia în considerare toate variantele pentru a învinge criza datoriei suverane. “Există nivele de integrare care ar putea impune schimbări ale tratatului fiscal. Nu suntem la acel nivel în prezent, dar cu toate acestea există riscuri,” a spus aceasta în cadrul unei conferinţe de presă.

Află ce propune Comisia Euopeană pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane

Uniunea monetară este în zona riscantă

Un alt factor de decizie din cadrul BCE, guvernatorul băncii Italiei, Ignazio Visco, a spus că inerţia politică şi deciziile economice greşite au împins întregul edificiu European în risc şi numai o cale clară spre uniunea politică ar putea salva euro. “Există printre investitorii internaţionali incertitudinea cu privire la coeziunea guvernelor în ghidarea reformelor guvernanţei europene şi chiar în abilitatea lor de a asigura menţinerea monedei unice,” a spus acesta în cadrul uniunii anuale a băncii.

Comisarul Afacerilor Economice şi Monetare din Uniunea Europeană Ollie Rehn, a mai spus în cadrul conferinţei ce a avut loc în Bruxelles, că Europa are nevoie atât de o mai mare disciplină a bugetului cât şi de un mecanism integrat de garantare şi asigurare al sistemului bancar, care să acopere întreaga uniune monetară. “Avem nevoie de inovaţie pentru stabilitate şi de o capacitate comună mai rapidă de adaptare pentru a evita contagiunea,” a spus acesta. “Asta este situaţia, dacă vrem să evităm o dezintegrare a zonei euro şi să facem ca euro să aibe succes.”

Află ce au făcut reprezentanţii statelor UE la Bucureşti

Înainte de summitul European care va avea loc între 28 şi 29 iunie şi care va fi un moment decisiv pentru criza din zona euro, oficialii Uniunii şi ai BCE au atras atenţia că Germania care nu mai doreşte să rişte pentru statele aflate în dificultate.

Un alt semn al tensiunilor de dinaintea summit-ului este faptul că noul guvern socialist al Franţei refuză să susţină candidatura din partea Germaniei pentru una din funcţiile de ministru de finanţe al zonei euro.

Pariul pe împrumutul Spaniei

Randamentul bondurilor spaniole pe zece ani a crescut la 6,66 procente, aproape de maximul înregistrat în zona euro, datorită speculaţiilor că Spania ar putea să aibe nevoie de ajutor pentru a evita căderea sistemului bancar Aceste incertitudini îngreunează demersurile altor state membre pentru rezolvarea propriilor probleme, în pofida programelor de austeritate riguroase şi reformelor structurale.

Află mai multe despre situaţia Spaniei

Primul ministru italian Mario Monti spune că ţara sa trăieşte sub ameninţarea contagiunii, iar temerile vizibile în creşterea randamentelor obligaţiunilor sale ar putea complica reformele. “O ţară în care se fac eforturi masive de consolidare şi structurare a reformelor, care sunt cu certitudine demersuri politice şi sociale costisitoare este cu certitudine un loc în care te descurci cu greu,” a mai spus acesta. El a avertizat faptul că este posibil ca investitorii să ceară tăieri fiscale şi o disciplină bugetară mai mare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite