ANRE va recunoaşte în facturi costurile Hidroelectrica şi Nuclearelectrica cu taxa pe stâlp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taxa pe construcţiile speciale a afectat puternic Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, iar acum acestea vor să îşi recupereze banii
Taxa pe construcţiile speciale a afectat puternic Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, iar acum acestea vor să îşi recupereze banii

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va recunoaşte din 1 iulie în facturile la electricitate costurile Hidroelectrica şi Nuclearelectrica aferente taxei pe construcţiile speciale, a declarat luni Marian Cernat, director în cadrul instituţiei.

Potrivit lui Cernat, vor fi luate în calcul costurile suportate de cei doi producători de energie cu prima tranşă din taxa pe stâlp. „Ajustarea nu are legatură cu dubla facturare (a certificatelor verzi - n.r.), ci cu taxa pe stâlp. Încă nu se ştie impactul în factura finală“, a afirmat Cernat într-o conferinţă pe teme energetice.

Impozitul pe proprietate pentru construcţiile speciale, de 1,5% din valoarea construcţiei, a fost introdus la începutul acestui an. Prima tranşă din taxă a fost plătită până la 26 mai, iar a doua are ca termen data de 25 septembrie.

Potrivit estimărilor administratorului judiciar al Hidroelectrica, compania trebuie să plătească în acest an 163 milioane de lei impozit pe construcţiile speciale, în timp ce costurile pentru Nuclearelectrica sun evaluate la aproximativ 100 de milioane de lei.

Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt singurii producători de energie pe care ANRE îi obligă să livreze electricitate la preţuri reglementate pentru populaţie şi firme mici.

Dan Manolescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor, declara anterior că instituţia a primit declaraţii de impunere de un miliard de lei în prima tranşă a „taxei pe stâlp“, care trebuia plătită până pe 26 mai. Următoarea tranşă trebuie plătită până la 26 septembrie.

Concomitent, ANRE trebuie să stabilească dacă va recunoaşte în tarife şi costurile pe care distribuitorii – Enel, E.ON, CEZ şi Electrica- le plătesc, dar şi Transelectrica, responsabilă cu transportul energiei.

Pe de altă parte, există şi opinia că un impozit nu reprezintă un cost. Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor a acuzat anterior ANRE din cauza intenţiei de a recunoaşte în tarife costurile cu taxa.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite