Angajaţii disponibilizaţi de la CE Hunedoara şi CE Oltenia vor primi venit lunar de completare. Companiile vor fi restructurate masiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul Oltenia produce o treime din energia electrică a României
Complexul Oltenia produce o treime din energia electrică a României

Angajaţii Complexului Energetic Hunedoara şi cei ai Complexului Energetic Oltenia, disponibilizaţi prin programul de reorganizare, vor primi venitul lunar de completare, în baza unei ordonanţe de urgenţă aprobată, miercuri, de Guvern.

Conform legii, venitul lunar de completare este acordat numai persoanelor disponibilizate din cadrul operatorilor economici reclasificaţi în sectorul administraţiei publice, conform listei publicate de Institutul Naţional de Statistică.

CE Hunedoara şi CE Oltenia nu sunt reclasificate, dar Guvernul arată că cele două companii se află în dificultate şi continuă să înregistreze pierderi, fiind angajate în proces de restructurare şi privatizare, astfel că a decis ca şi angajaţii disponibilizaţi din aceste societăţi să primească venitul de completare.

În luna februarie, Guvernul nu a convenit o scrisoare de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) în misiune de evaluare a acordului, cele două instituţii cerând creşterea şi restructurarea masivă a celor două companii, dar şi liberalizarea gazelor pentru populaţie.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat atunci că statul încearcă să salveze de la faliment complexurile energetice Oltenia şi Huneadoara, aflate într-o situaţie dificilă.

Cum arată cei doi giganţi cu picioare de lut

Complexul Energetic Oltenia, care include exploatările de lignit din Oltenia, termocentralele de la Craiova, Turceni, Rovinari şi Brăila, are în prezent 19.000 de angajaţi şi poate asigura peste 30% din necesarul de energie electrică al României.

Complexul Energetic Hunedoara are aproape 6.500 de salariaţi, care activează în cadrul a patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) şi a două termocentrale care au acoperit în 2013 circa 7% din consumul de energie la nivel naţional.

Pentru CE Hunedoara, programul de restructurare prevede disponiblizarea a aproximativ 700 de angajaţi în următorii trei ani, în vreme ce Complexul Energetic Oltenia va renunţa la 3.000 de angajaţi. În jur de o mie de salariaţi au fost deja externalizaţi prin transferul carierelor Alunu şi Berbeşti către CET Govora.

Ce este venitul de completare

Conform legii, persoanele disponibilizate primesc indemnizaţie de şomaj, venit lunar de completare şi plăţi compensatorii acordate în conformitate cu prevederile contractelor de muncă aplicabile la nivelul fiecărei societăţi. 

Venitul lunar de completare este stabilit odată cu indemnizaţia de şomaj şi este egal cu diferenţa dintre ajutorul de şomaj şi salariul net, dar nu mai mare de salariul mediu net pe economie.

Venitul de completare este acordat lunar, pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de vechimea în muncă.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/complexul-energetic-oltenia" target="_blank">View the story "complexul energetic oltenia" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite