Acţionarii SIF Banat-Crişana ar putea rămâne fără dividende, la propunerea Consiliului de Administraţie

Acţionarii SIF Banat-Crişana ar putea rămâne fără dividende, la propunerea Consiliului de Administraţie

Acesta ar fi al doilea an consecutiv în care nu s-ar acorda dividende acţionarilor FOTO Arhivă

Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana (SIF1) propune acţionarilor ca profitul net de anul trecut, de 80,1 milioane lei (18,1 milioane euro), să rămână la dispoziţia companiei, astfel că 2014 ar urma să fie al doilea an consecutiv în care nu sunt distribuite dividende.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

"Consiliul de administraţie al SIF Banat-Crişana supune adunării generale ordinare a acţionarilor convocată pentru data de 14/15 aprilie 2014 următoarea propunere, pe baza situaţiilor financiare individual întocmite pentru exerciţiul financiar 2013: repartizarea profitului net aferent exerciţiului financiar 2013, în sumă de 80,1 milioane lei, la Alte rezerve, pentru surse proprii de finanţare utilizabile în viitor conform hotărârii adunării generale ordinare a acţionarilor", se arată într-un comunicat transmis, vineri, de SIF Banat-Crişana Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
 
SIF Banat-Crişana a înregistrat anul trecut cel mai mic profit dintre SIF-uri, cu 20% sub câştigul din 2012, de 100,5 milioane lei.
 
Pentru prima dată în istoria sa, anul trecut societatea de investiţii financiare nu a distribuit dividende, hotărâre care a nemulţumit unii acţionari.
 
Acţiunile SIF Banat-Crişana se tranzacţionează în prezent la cea mai mare diferenţă faţă de activul net pe acţiune, de 54%, în timp ce cotaţiile titlurilor celorlalte patru SIF-uri sunt la distanţă de 28,35% - 42,57% faţă de activul net pe acţiune.
 
Modul de administrare a activelor SIF Banat-Crişana a fost schimbat după alegerea unui nou consiliu de administraţie în aprilie 2013 şi confirmarea lui Dragoş Bîlteanu în funcţiile de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al societăţii de investiţii financiare. Bîlteanu se află la conducerea SIF Banat-Crişana din decembrie 2012.
 
SIF Banat-Crişana a anunţat, la mijlocul lunii iunie, că a cumpărat obligaţiuni de aproape 27 milioane lei emise de către Romenergo, unde Bîlteanu a fost director general în perioada 2008 - 2012. Bîlteanu este membru în Consiliul de Administraţie al Romenergo. Obligaţiunile respective au o dobândă de 8% pe an.
Una dintre investiţiile importante ale SIF Banat-Crişana de anul trecut a fost preluarea controlului indirect al SIF Muntenia, prin cumpărarea SAI Muntenia Invest. Potrivit înţelegerii de atunci, SIF Banat-Crişana a achitat 8,2 milioane lei (1,8 milioane euro) pentru 50,01% din acţiunile Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia (SIF4), plus o componentă variabilă în funcţie de evoluţia activului net, iar plata pentru celelalte titluri depinde de evoluţia activului SIF Muntenia.
 
Administratorii SIF Banat-Crişana au înfiinţat o firmă în Cipru
 
SIF Banat-Crişana ar urma să împartă administrarea SIF Muntenia cu SIF Moldova (SIF2), care a anunţat în august 2013 că vrea să preia aproape 50% din acţiunile Muntenia Invest, în aceleaşi condiţii de preţ ca SIF Banat-Crişana.
 
SIF Banat-Crişana şi-a întărit, joi, poziţia la SIF Muntenia prin cumpărarea unui pachet de 5% din acţiuni, pentru 38,7 milioane lei (8,5 milioane euro), la un preţ cu 6,67% peste ultima cotaţie de miercuri a titlurilor SIF Muntenia.
 
Altă decizie a administratorilor SIF Banat-Crişana a vizat anul trecut înfiinţarea unei firme în Cipru, SIF Imobiliare, către SIF Banat-Crişana care a transferat participaţii de 100,4 milioane lei (22,2 milioane euro) deţinute la 18 societăţi cu activităţi în domeniul imobiliar. SIF Imobiliare a fost listată la finalul anului trecut pe sistemul alternativ de tranzacţionare al Bursei de la Bucureşti.
 
SIF Banat-Crişana intenţionează să procedeze la fel şi cu participaţiile pe care le deţine în turism, care ar urma să fie transferate către o nouă firmă, SIF Hoteluri.
 
La finalul lunii ianuarie, SIF Banat-Crişana avea cel mai mare activ net dintre SIF-uri, de 1,606 miliarde lei, fiind urmată îndeaproape de SIF Oltenia (1,595 miliarde lei), singura SIF care nu a vândut acţiunile BCR către Erste.
 
Pe ordinea de zi a AGA programată pentru 14 aprilie se regăseşte şi alegerea unui membru în Consiliul de Administraţie, pe poziţia pe care o ocupă provizoriu preşedintele Consiliului de Administraţie al Romenergo, cetăţeanul libanez El Lakis Najib. Acesta a fost numit provizoriu în CA al SIF Banat-Crişana la finalul lunii iulie pe un loc rămas vacant după o AGA din aprilie 2013, când doar şase din cele şapte locuri din consiliu au fost ocupate în urma votului acţionarilor.
 
În AGA din 14 aprilie, acţionarii urmează să discute şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an.
Acţiunile SIF Banat-Crişana au încheiat şedinţa bursieră de vineri în creştere cu 0,22%, la 1,345 lei. La această cotaţie, capitaizarea bursieră a companiei este de 738,2 milioane lei (163,4 milioane euro).
citeste totul despre: