Motivaţia Comitetului Nobel apare relativ seacă în raport cu implicaţiile: Richard H. Thaler a fost onorat cu celebra distincţie pentru „contribuţiile aduse economiei comportamentale”. În fapt, avem de-a face cu recunoaşterea unei revoluţii în această disciplină, cu implicaţii majore asupra pieţelor, deciziilor de business şi politicilor publice.

acum 11 zile · comentarii (3)

Am început să fac recrutări imediat după Revoluţie, chiar din primele luni ale anului 1990, aşa că am fost martorul şi observatorul direct şi din interior al evoluţiei de zi cu zi a relaţiilor sociale dintre angajaţi, dintre angajaţi, manageri şi angajatori, dintre români şi străini, dintre fiecare şi fiecare, la modul general.

acum 12 zile · comentarii (2)

Deputaţii din Comisia pentru Industrii şi Servicii condusă de Iulian Iancu (PSD) au pecetluit, ieri, un monopol de tranzacţionare pe piaţa gazelor şi au împins România spre o procedură de infringement deoarece nu respectă legile europene în materie de concurenţă, punând în pericol finanţarea cu bani europeni a gazoductului BRUA.

acum 15 zile · comentarii (57)

Mulgerea de bani a companiilor de stat nu are la bază o raţiune strategică pe termen lung a Guvernului care s-a trezit, dintr-odată, ca a aterizat în capitalism. Din contră. Totul se bazează pe măsuri disperate, luate în ultima instanţă, pentru ca bugetul ţării să mai poată respira de la o clipă la alta. S-a luat de la investiţii pentru a se plăti salarii. Scurt pe doi.

acum 17 zile · comentarii (41)

Întrebarea cea mai prezentă pe o piaţă liberalizată este legată de previzionarea preţului la gaze. Anticiparea tendinţei preţului la gaze se poate realiza, apelând la instrumente matematice şi statistice, în situaţia în care dispunem de o cantitate suficientă de date, stabilite urmare a interacţiunii cererii şi a ofertei.

acum 18 zile · comentarii (1)

Începând cu 30 septembrie a expirat termenul până la care se putea obţine Autorizaţia de Securitate la Incendiu, fără a exista pericolul închiderii. Este de aşteptat să apară controale tematice ale inspectorilor IGSU, dar ceea ce sperăm este ca aceştia să înceapă a aplica legea la clădirile publice aparţinând statului, sau cel puţin să fie o pondere echitabilă a controalelor.

acum 19 zile · comentarii (1)

România poate fi considerată una din primele trei ţări din lume sub aspectul pionieratului în industria de gaze naturale, deţinând numeroase premiere europene în privinţa unor activităţi specifice acestui sector. România deţine premiera primului export de gaze naturale din Europa, care a demarat în 30 august 1940.

acum 2 luni · comentarii (6)

România trebuie să menţină capacităţile de producere a energiei nucleare şi să le extindă în următorul deceniu. Tehnologia nucleară este printre puţinele care permit producţia unor cantităţi mari de energie cu zero emisii de carbon. Astfel, avem o şansă reală de a transforma economia românească într-una mai puţin poluantă.

acum 2 luni · comentarii (10)

Moneda virtuală a încetat a mai fi o simplă revelaţie, reuşind în cei opt ani de la lansare să contrazică toate predicţiile negative. La început o utopie atât tehnologică, cât şi financiară, astăzi bitcoin-ul intră într-o nouă eră: era BLOCKCHAIN. Vom vedea în rândurile ce urmează despre ce este vorba.

acum 2 luni · comentarii (2)

Inflaţia scăzută persistă în ţările industrializate deşi există revenire economică şi şomajul în nu puţine ţări a scăzut mult; şi în numeroase economii emergente inflaţia scade. Cauzele inflaţiei persistent scăzute sunt lanţurile de producţie globale, schimbările tehnologice, scăderea puterii de negociere a forţei de muncă în distribuţia venitului total (PIB), demografia etc.

acum 2 luni · comentarii (8)

Stanley Fischer, al doilea om la Banca Centrală a SUA (Fed) (fost guvernator al Băncii Centrale a Israelului, fost director general adjunct al FMI), o persoană mult respectată în lumea economiştilor, a criticat demersurile unor politicieni şi ale unor grupuri de interese de a dilua noul sistem de reglementare şi supraveghere (R&S) a pieţelor financiare.

acum 2 luni · comentarii (5)
Postari Recente