Într-un context regional şi european agitat, cu tensiuni sociale crescânde şi chestiuni economice cu rezultat incert (multe industrii sunt obligate să se reinventeze sau să se desfiinţeze), România are o şansă istorică de a deveni un exemplu concret de bune practici (stabilitate, predictibilitate şi coerenţă) şi creştere economică prin prisma unei strategii de relansare industrială. Pentru asta e nevoie de curaj şi de viziune însă.

acum 16 zile · comentarii (5)

În data de 3 iunie, se împlinesc 130 de ani de la naşterea lui Constantin Ioan Motăş  cel care a pus bazele industriei de gaze naturale româneşti. O mână de geologi, forajişti şi conductaşi sub îndrumarea unor vizionari de rang mondial, înfruntând condiţii extreme au făcut să apară în premieră europeană industria de gaze în România.

acum 23 zile · comentarii (0)

Când dezbaterea publică din România nu se va mai rezuma la discuţii de genul „Arhiva SIPA-PIPA-MIPA”, iar politica nu va mai însemna doar „hai-să-le-mai-dăm-nişte-mălai-la-milogi” poate că autostrăzile din România nu se vor mai surpa la prima ploaie şi nici tavanele şcolilor nu se vor mai prăbuşi la prima adiere de vânt.

acum 28 zile · comentarii (26)

Lanţurile de producţie globale (global supply/value chains), GVCs, întruchipează interdependenţe economice. Chiar dacă Marea Recesiune (criza financiară) a indus fragmentare şi reveniri la matcă (ex: dezintemerdiere/deleveraging), o încetinire a comerţului mondial, lanţuri lecrosfrontaliere în producţie şi financiare rămân puternice şi extinse.

acum 30 zile · comentarii (9)

Guvernul a modificat procedura de recepţie a construcţiilor. Prezenţa dirigintelui de şantier şi a cărţii tehnice este una obligatorie. O altă modificare importantă: se poate recepţiona doar o construcţie din mai multe autorizate, dar numai în anumite condiţii.

luna trecuta · comentarii (4)

România deţine multe premiere în istoria industriei de gaze europene, multe din acestea necunoscute, altele date uitării şi cele mai multe ascunse de impotenţa prezentului. Încă din anul 1912, dr. Cholnoky Jenö scria: „La conductele lungi, de capacitate mare, s-a constatat că era mai economică creşterea artificială a presiunii gazelor, decât creşterea diametrului conductei. In America se folosea creşterea artificială a presiunii gazelor încă din 1890.

luna trecuta · comentarii (0)

Responsabilitatea socială corporativă nu este un concept nou şi de foarte mult timp face obiectul multor studii de specialitate şi al unui număr impresionant de dezbateri. Industria de comerţ cu amănuntul, de la magazinele mari de tip supermarket sau hipermarket la magazinele de tip boutique, se numără printre cele mai mari categorii de industrii care recurg la acţiuni ample şi de impact în ceea ce priveşte CSR-ul.

luna trecuta · comentarii (0)

În viaţa fiecărui antreprenor român, indiferent de cifra de afaceri, reţeaua de distribuţie, religie, starea civilă, vine un moment al deciziei politice. Acest moment a sosit. Antreprenori români! Este vremea să vă daţi cu partidul. Socoteala e simplă şi nu necesită o prezentare PowerPoint. După cum v-aţi convins, PSD acţionează pe două direcţii: salariile bugetarilor şi salvarea pârnăiaşilor săi. Atât îl duce capu’.

luna trecuta · comentarii (3)

De ceva timp, Banca Naţională a României publică minute ale şedinţelor Consiliului de Administraţie. Şi în acestea se menţionează o tendinţă de creştere a creditului acordat în moneda naţională; creditul în lei acordat sectorului privat ajunsese la 57,7% din total la finele lui februarie 2017, faţă de 51,7% cât a reprezentat în aceeaşi perioadă în 2016.

acum 2 luni · comentarii (6)

Avem datele privind execuţia bugetară pe primul trimestru al anului 2017, şi posibilitatea de a o pune în oglindă cu Programul de guvernare al PSD. Observaţia generală este că în trimestrul întâi execuţia bugetară este destul de departe de prevederile programului de guvernare, atât la venituri, cât şi la cheltuieli.

acum 2 luni · comentarii (1)

Rugăm preşedintele să retrimită la Parlament Legea de Respingere a Ordonanţei 100/2016, cea care a fost făcută anul trecut împreună cu asociaţiile profesionale şi MDRAP, cu scopul expres de a îmbunătăţi şi debirocratiza procesul de autorizare al construcţiilor.

acum 2 luni · comentarii (1)

O Hotărâre a Consiliului Local ar putea face ca şi imposibilă emiterea de autorizaţii de construire în Sectorul 1, asta în cazul în care propunerea supusă dezbaterii publice va fi aprobată. Întâmplător am dat peste o propunere făcută de unii consilieri din cadrul Consiliului Local al Sectorului 1 şi care, dacă ar fi aprobată, ar paraliza întreaga activitate în domeniul autorizării.

acum 2 luni · comentarii (2)

Compania din Ucraina DTEK Trading, deţinută de Rinat Akhmetov, şi compania de stat Energocom au semnat un contract pentru furnizarea energiei electrice către distribuitorii din Moldova. Unicul concurent al Energocom/DTEK a fost Centrala de la Cuciurgan (Transnistria), care aparţine gigantul rus Inter RAO.

acum 3 luni · comentarii (9)

Termenul de obţinere a „Autorizaţiei de Securitate la Incendiu” se amână din nou. Astfel, obligativitatea obţinerii s-a mutat din iunie în septembrie şi cel mai probabil se va tot amâna, aşa cum de astfel se întâmplă de mai bine de doi ani.

acum 3 luni · comentarii (1)

Poate vă întrebaţi de ce era preşedintele SUA Donald Trump supărat şi de ce nu a dat mâna în faţa fotoreporterilor cu cancelarul Germaniei Angela Merkel? Unul dintre motivele principale este - din nou - legat de bani. Scria Adevărul despre întâlnirea rece dintre Merkel şi Trump arătând încă din titlu că această întrevedere nu prevesteşte nimic bun pentru Uniunea Europeană. Aşa este.

acum 3 luni · comentarii (40)
Postari Recente