Transgaz tatonează cererea de gaze din Ucraina, pentru a vedea dacă merită să investească în conducta Medieşu Aurit – Tekovo

Transgaz tatonează cererea de gaze din Ucraina, pentru a vedea dacă merită să investească în conducta Medieşu Aurit – Tekovo

În prezent, conducta poate fi folosită doar pentru a permite intrarea gazelor din Ucraina în România, nu şi invers. Transgaz SA şi Ukrtransgaz discută prevederile acordului de interconectare, pe care nu-l pot însă perfecta decât după ce Tribunalul de la Stockholm se va pronunţa în litigiul în care Ucraina a cerut anularea clauzelor contractuale care interzic re-exportarea către Ucraina a gazelor naturale ruseşti.

BNR: Creditele ipotecare s-au luat mai uşor în trimestrul 3, dar s-au înăsprit condiţiile pentru cele de consum

BNR: Creditele ipotecare s-au luat mai uşor în trimestrul 3, dar s-au înăsprit condiţiile pentru cele de consum

Băncile au relaxat standardele de creditare la împrumuturile ipotecare, dar  le-au înăsprit pentru cele de consum, se arată într-un raport al Băncii Naţionale a României (BNR) pentru trimestrul trei din acest an. În ultima parte a anului se vor înăspri şi mai tare condiţiile pentru creditele de consum, cele în cazul creditelor iotecare fiind menţinute.

Cazarea în staţiunile balneare se poate scumpi de câteva ori

Cazarea în staţiunile balneare se poate scumpi de câteva ori

Noul sistem de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominerale poate aduce scumăiri considerabile turismului balnear, domeniul putând fi în totalitate distrus, dacă proiectul postat pe site-ul Ministerului Economiei va fi adoptat în forma actuală, consideră Nicu Rădulescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR).

Patronatele cer retragerea ordonanţei care-i obligă pe angajatori să renegocize toate contractele până la 20 decembrie

Patronatele cer retragerea ordonanţei care-i obligă pe angajatori să renegocize toate contractele până la 20 decembrie

Graba cu care Executivul încearcă să forţeze mediul privat să modifice contractele de muncă, astfel încât să se poată realiza transferul contribuţiilor de la angajator la angajat stârneşte în continuare ample reacţii negative din partea patronatelor. Confederaţia Concordia cere retragerea modificărilor aduse legii dialogului social, avertizând că acestea pot genera grave conflicte de muncă.

Vânzări record de Black Friday

Vânzări record de Black Friday

Mii de români au profitat de promoţiile de Black Friday, existând situaţii în care s-au raportat lichidări de stocuri ale produselor cu preţuri reduse chiar din prima zi. Chiar dacă nu sunt cunoscute încă cifre exacte privind vânzările, specialiştii se aşteaptă la sume record.

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii va cuprinde de 3 ori mai multe companii decât era prevăzut iniţial

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii va cuprinde de 3 ori mai multe companii decât era prevăzut iniţial

Proiectul privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) a fost modificat de 185 de politicieni, în frunte cu Liviu Dragnea. În forma trimisă Senatului numărul companiilor ce vor face parte din acest fond este triplat, iar aportul în numerar, reprezentând venituri din privatizare la capitalul social al Fondului, este majorat de la 1,85 miliarde lei la 9 miliarde de lei

Intenţia deputaţilor PSD, ALDE, UDMR şi de la minorităţi din Comisia pentru Industrii şi Servicii de a le acorda celor de la OPCOM un monopol de tranzacţionare pe piaţa gazelor naturale pune România pe poziţii divergente cu Comisia Europeană. La solicitarea ziarului „Adevărul“, Comisia a oferit o reacţie oficială faţă de amendamentele depuse de deputaţi la OUG 64/2016 care liberalizează piaţa gazelor.

acum 27 zile · comentarii (4)

În timp ce în ţările dezvoltate se propun mecanisme de avertizare timpurie - printre care algoritmul de testare a stress-ului fiscal-bugetar, la noi avalanşa de măsuri fiscale „inovative“ deteriorează climatul investiţional şi poate provoca pierderi economice substanţiale. Dacă nu se stopează folosirea măsurilor economice pentru a provoca anumite perdele de fum cu interese politice, se poate trece uşor de la stress fiscal la anomie fiscală.

acum 28 zile · comentarii (6)

Construcţia sistemelor de transport naţionale unifilare nu mai este o opţiune de dezvoltare a sistemelor de transport naţionale al unui secol XXI extrem de dinamic, cu poziţionări şi repoziţionări continue de natură politică, strategică, economică etc. Construcţia unor sisteme în Stea, cu multiple intrări şi ieşiri, pe direcţii diferite, este soluţia care creează posibilitatea unui răspuns rapid la volatilitatea de pe această piaţă.

acum 29 zile · comentarii (8)

Într-o Uniune Europeană cu două viteze, România circulă pe banda de urgenţă atunci când vine vorba să atragă bani europeni. Am putea învăţa, însă, lecţii importante de la statele din centrul şi estul Europei despre cum să obţinem bani prin Planul de Investiţii pentru Europa, aşa numitul Plan Juncker.

luna trecuta · comentarii (8)

Piaţa de gaze naturale liberalizată începând cu anul 2001, a trecut în mod repetat prin intervenţii manipulatoare din partea unor jucători din piaţă, din partea reprezentanţilor unor instituţii şi nu în ultimul rând chiar din partea autorităţilor. Aceste manipulări de piaţă au adus întotdeauna avantaje comerciale importante pentru unele societăţi comerciale din piaţă, însă niciodată nu au adus un beneficiu consumatorilor finali.

luna trecuta · comentarii (2)

Anunţarea programului fiscal bugetar pentru anul 2018 dă naştere dezbaterilor publice asupra optimalităţii măsurilor propuse spre implementare. Prezint un Pachet alternativ de măsuri care respectă principalele prevederi din programul de guvernare şi în acelaşi timp ţine cont de condiţiile macroeconomice actuale şi de nevoia de a păstra sustenabilitatea fiscal bugetară, strict necesară atingerii ţintei de aderare a României la Zona Euro.

luna trecuta · comentarii (12)

Să nu ne amăgim. Actuala perioadă de creştere economică s-ar putea încheia mult mai rapid decât ne-am dori cu toţii. Semnalele îngrijorătoare de pe pieţele asiatice, dar în special din China, ne arată că boom-ul global ce a influenţat în bine inclusiv economia românească după criza de acum 7-8 ani, se poate încheia.

luna trecuta · comentarii (5)

Este adevărat că programul de guvernare nu se poate susţine financiar dacă nu se iau măsuri de creştere a colectării veniturilor la buget şi de reducere a evaziunii fiscale. Pe de altă parte nici nu poţi omorâ găina cu ouă (indiferent dacă ea produce ouă fiscalizate sau nu (:), complicarea activităţii firmelor corecte afectând negativ creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

luna trecuta · comentarii (1)

Motivaţia Comitetului Nobel apare relativ seacă în raport cu implicaţiile: Richard H. Thaler a fost onorat cu celebra distincţie pentru „contribuţiile aduse economiei comportamentale”. În fapt, avem de-a face cu recunoaşterea unei revoluţii în această disciplină, cu implicaţii majore asupra pieţelor, deciziilor de business şi politicilor publice.

luna trecuta · comentarii (3)

Am început să fac recrutări imediat după Revoluţie, chiar din primele luni ale anului 1990, aşa că am fost martorul şi observatorul direct şi din interior al evoluţiei de zi cu zi a relaţiilor sociale dintre angajaţi, dintre angajaţi, manageri şi angajatori, dintre români şi străini, dintre fiecare şi fiecare, la modul general.

luna trecuta · comentarii (2)

Deputaţii din Comisia pentru Industrii şi Servicii condusă de Iulian Iancu (PSD) au pecetluit, ieri, un monopol de tranzacţionare pe piaţa gazelor şi au împins România spre o procedură de infringement deoarece nu respectă legile europene în materie de concurenţă, punând în pericol finanţarea cu bani europeni a gazoductului BRUA.

acum 2 luni · comentarii (57)

Mulgerea de bani a companiilor de stat nu are la bază o raţiune strategică pe termen lung a Guvernului care s-a trezit, dintr-odată, ca a aterizat în capitalism. Din contră. Totul se bazează pe măsuri disperate, luate în ultima instanţă, pentru ca bugetul ţării să mai poată respira de la o clipă la alta. S-a luat de la investiţii pentru a se plăti salarii. Scurt pe doi.

acum 2 luni · comentarii (41)

Întrebarea cea mai prezentă pe o piaţă liberalizată este legată de previzionarea preţului la gaze. Anticiparea tendinţei preţului la gaze se poate realiza, apelând la instrumente matematice şi statistice, în situaţia în care dispunem de o cantitate suficientă de date, stabilite urmare a interacţiunii cererii şi a ofertei.

acum 2 luni · comentarii (1)

Începând cu 30 septembrie a expirat termenul până la care se putea obţine Autorizaţia de Securitate la Incendiu, fără a exista pericolul închiderii. Este de aşteptat să apară controale tematice ale inspectorilor IGSU, dar ceea ce sperăm este ca aceştia să înceapă a aplica legea la clădirile publice aparţinând statului, sau cel puţin să fie o pondere echitabilă a controalelor.

acum 2 luni · comentarii (1)
Postari Recente