Românii nu se înghesuie să-şi plaseze banii la fondurile străine de investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absenţa unui contact direct cu societăţile de administrare a investiţiilor reprezintă principala barieră psihologică Accesul la marile pieţe de capital ale lumii este liber pentru

Absenţa unui contact direct cu societăţile de administrare a investiţiilor reprezintă principala barieră psihologică

Accesul la marile pieţe de capital ale lumii este liber pentru investitorii din România. Apelând la câteva firme de consultanţă din ţară, aceştia pot ajunge să deţină în scurt timp acţiuni la "mogulii" ringurilor bursiere internaţionale. În acelaşi timp, românii pot cumpăra unităţi la fondurile străine de investiţii, oportunitate care, din păcate, este prea puţin exploatată în momentul de faţă.

"Deşi procedura în sine este mult mai simplă comparativ cu tranzacţionarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), foarte puţini investitori recurg la această procedură, în primul rând din cauza unei bariere psihologice", explică Iulian Panait, preşedintele KTD Invest.

Absenţa unui contact direct cu intermediarul reprezintă principala explicaţie a reticenţei românilor când vine vorba de cumpărarea de unităţi de fond la fondurile străine de investiţii. Pe piaţa românească nu există, încă, un distribuitor autorizat pentru fondurile de investiţii din afară.

Banii trebuie viraţi unei societăţi de administrare din străinătate

În această situaţie, investitorul interesat trebuie să ia legătura cu o societate de administrare a investiţiilor (SAI) din străinătate şi să vireze banii destinaţi plasamentului într-un cont indicat de aceasta.

Prin fax sau poştal, el va fi informat periodic în legătură cu evoluţia fondului şi cu situaţia portofoliului. "Din păcate, pentru investitorul român este foarte important contactul direct cu intermediarul", subliniază Panait. În vreme ce, anul trecut, cel mai performant fond de investiţii de pe piaţa noastră a adus un câştig de 24%, fondurile străine oferă o paletă foarte largă de randamente, în funcţie de gradul de risc. "Astfel, istoric vorbind, în 2006 randamentele obţinute la fondurile străine de investiţii au variat între 2%-3% şi 50% - 60%", spune preşedintele KTD.

În timp ce, în alte ţări din Europa, consultanţii de investiţii sunt principalii distribuitori de unităţi de fond, în România, legislaţia prevede că unităţile de fond pot fi vândute doar de bănci şi Societăţile de Administrare a Investiţiilor. "Această reglementare a fost perfect justificată ţinând cont de perioadele mai dificile traversate de mediul financiar, însă, în momentul actual, piaţa financiară este strict reglementată şi există loc de noi reglementări, mai permisive", este de părere Iulian Panait.

Acces facil la fondurile de investiţii listate pe piaţa de capital

În cazul fondurilor străine listate la Bursă, accesul investitorilor este mai uşor de realizat. De exemplu, la cota bursei din Bulgaria (Sofia), pe piaţa neoficială, sunt listate fonduri de investiţii imobiliare (Real Estate Investment Trusts - REIT), la care românii pot ajunge prin intermediul SSIF Vanguard. Cu toate acestea, de la lansarea pe piaţă a serviciului de tranzacţionare online (octombrie 2006) la bursa din Sofia (BSE), niciun investitor nu a optat pentru unităţi de fond. "Până în acest moment nu au existat cereri explicite pentru unităţi de fond. Cred că acest lucru este cauzat în primul rând de faptul că investitorul trebuie să cunoască mai multe detalii despre companiile implicate şi despre administratorii fondurilor", explică Cristian Tudorescu, senior analist la Vanguard.

În condiţiile în care acest sector este, încă, insuficient exploatat, piaţa românească de capital începe să reprezinte un punct de atracţie pentru societăţi independente de administrare a fondurilor de investiţii. La începutul acestei săptămâni, East Capital a anunţat că va lansa în România o societate de investiţii cu capital variabil (SICAV), având, deja, acordul de principiu al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). East Capital este o societate independentă de administrare a fondurilor deschise de investiţii, specializată în pieţele est-europene de capital. Cei care vor să efectueze un astfel de plasament, mai pot apela la SSIF-urile care distribuie unităţi de fond ale fondurilor administrate de compania mamă. De exemplu, Pioneer Asset Management (fosta CA IB), societatea de administrare a investiţiilor a UniCredit, şi-a anunţat intenţia de a distribui şi fonduri de investiţii administrate de compania - mamă. Un proiect similar, de distribuire a unităţilor de fond la cele două fonduri de acţiuni deţinute de Raiffeisen Capital Management Viena pe pieţele emergente, a fost anunţat şi de Raiffeisen Asset Management. Însă primul fond a fost lansat, în luna noiembrie 2006, de KD Investment. La momentul lansării, reprezentanţii KD au subliniat faptul că fondul va investi pentru început în fonduri de acţiuni şi fonduri diversificate, în general cu randament ridicat, urmând să includă şi alte fonduri din Luxemburg şi Slovenia, deţinute de KD Investments.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite