Prioritatea numărul 1: Autostrada Iaşi-Târgu Mureş. Primarii din Moldova sunt revoltaţi pe conducerea centrală

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
receptie autostrada

Autostrada Iaşi - Târgu Mureş ar trebui să devină un obiectiv de primă importanţă pentru România, singura şansa de a salva de sărăcie şi depopulare oraşele din Estul României. Însă aceasta este opinia primarilor din Moldova, se pare că nu şi a conducerii centrale, ce foloseşte sărăcia ca şi mijloc de asigurare a voturilor în timpul alegerilor de orice fel.

Iaşi-ul este de departe principalul centru urban al Moldovei. O importantă citadelă universitară, cu o economie în creştere şi un potenţial de dezvoltare imens, aceasta este însă izolată de Uniunea Europeană. Piedicile puse în mod repetat proiectului de autostradă Iaşi-Târgu Mureş şi lipsa finanţării ne trimite cu gândul la o încercare premeditată, cu influenţe din exterior, de slăbire a ţării prin creşterea fabuloasă a decalajelor economice.

Primarii din Moldova, indiferent de culoare politică, dar într-un număr important membri ai partidului de guvernământ, au cerut la unison şi în mod constant conducerii centrale ca acest proiect să fie pornit.

Dar România pare a fi condusă la centru de persoane puse şi nu suspuse. Nu interesul ţării primează, ci al găştii din care faci parte.

Uniunea Europeană ar trebui să ia atitudine cu atât mai mult cu cât discutăm de graniţa Uniunii Europene, de cel important oraş din Estul Europei.

Situaţia este atât de dramatică încât parlamentari moldoveni din toate partidele politice din România au început să desfăşoare acţiuni comune de promovare.

Dacă de la centru nu se poate, fiecare judeţ ar trebui să ia în propriile mâini acest proiect de importanţă vitală. Uniunea Europeană pune la dispoziţie fonduri fabuloase pentru infrastructură. România pune la dispoziţie o birocraţie excesivă care vine să contracareze eforturile duse de Bruxelles. Să accesezi fonduri europene în România a devenit o adevărată aventură, cu plimbări garantate prin subsolurile DNA pentru o bună parte din beneficiari.

„Nu mă surprinde faptul că şedinţa CEx de la finalul lunii ianuarie se va ţine la Iaşi. E o practică să aibă loc aceste reuniuni în alte localităţi decât Bucureştiul. Dar sper să aflăm că premierul Tudose a fost împuternicit de partid să semneze contractul pentru autostrada Iaşi-Târgu Mureş. Dacă nu vor veni cu ceva concret şi vor prezenta iarăşi desene pe hârtie, gen autostradă spre Ardeal prin Braşov, atunci prezenţa şefilor PSD la Iaşi va însemna turism social-democrat. Dar la Iaşi, dacă tot vii, atunci să vii cu pioşenia care se cuvine unui oraş cândva capitală, nu pentru o agendă de turism“, a declarat pentru News.ro, primarul Iaşiului, Mihai Chirica.

Acesta este însă criticat de un coleg de partid, deputat (nu îi mai spun numele, căci tocmai a căpătat irelevanţă, deşi cred că şi înainte era la fel de irelevant); acesta îl atacă pe Chirică cum că nu înţelege că sărăcia din Moldova nu este o prioritate pentru partid... să mai stăm, să nu ne grăbim, că o să fie timp, acum nu sunt bani, poate altă dată.. cam aşa cum ar vorbi şi Moscova dacă ar vrea să blocheze în România proiectele ce asigură unitatea Ţării. Dar Moscova are goarne la Bucureşti şi nu ezită să le folosească din plin. Că doar se ştie că Federaţia Rusă are cote scăzute în societate, dar procente ridicate de posesie prin Parlamentul României şi Partidele Politice. Vreţi să auziţi Vocea Moscovei la Bucureşti? Atunci căutaţi pe cei care critică alocarea de fonduri pentru Autostrada Unirii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite