Giganţii bancari JP Morgan, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley şi Deutsche Bank se bat să listeze Hidroelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidroelectrica înregistra un profit-record de 900 de milioane de lei în primele 11 luni ale anului 2013
Hidroelectrica înregistra un profit-record de 900 de milioane de lei în primele 11 luni ale anului 2013

Băncile americane JP Morgan, Citigroup, Goldman Sachs şi Morgan Stanley, dar şi nemţii de la Deutsche Bank sunt interesate să intermedieze oferta prin care producătorul de energie Hidroelectrica vrea să vândă 15% din acţiuni şi să se listeze la bursă, scrie Mediafax, care citează surse din piaţa de capital.

Hidroelectrica aşteaptă până luni oferte de la brokerii interesaţi să intermedieze oferta prin care producătorul de energie electrică se va lista la bursă. Ofertele vor fi deschise în aceeaşi zi, pentru verificarea documentelor, urmând ca desemnarea câştigătorului să fie anunţată după analiza condiţiilor înscrise de fiecare participant.

Cinci consorţii participante

Până în prezent ar fi formate cinci consorţii interesate să participe la licitaţia de selecţie a intermediarului, după ce UBS ar fi renunţat să mai participe la licitaţie.

Un consorţiu este format din banca americană JP Morgan, BRD şi Societe Generale, iar Goldman Sachs ar urma să depună ofertă împreună cu BCR şi Erste.

Potrivit surselor citate, Raiffeisen vrea să participe la această licitaţie împreună cu banca americană Morgan Stanley, în timp ce Deutsche Bank s-a aliat cu UniCredit şi firma de brokeraj Alpha Finance.

O altă ofertă va fi depusă de Citigroup împreună cu firmele de brokeraj Wood&Company, Swiss Capital, NBG Securities şi BT Securities.

Listare pe modelul Romgaz

Listarea Hidroelectrica va avea loc la mijlocul anului şi se va realiza concomitent atât la Bucureşti, cât şi la Londra, a declarat recent Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

În luna octombrie s-a derulat oferta prin care statul a vândut 15% din acţiunile Romgaz pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro), operaţiunea fiind intermediată de Goldman Sachs, Raiffeisen Capital&Investment, Erste şi BCR.

Hidroelectrica a selectat în primăvara anului trecut consorţiul format BRD - Citigroup - Societe Generale - Intercapital Invest pentru listarea la bursă, însă contractul nu a fost semnat, deoarece sindicatul Hidrosind a obţinut în instanţă anularea precedentei hotărâri de guvern, dată în timpul cabinetului Boc, privind privatizarea Hidroelectrica.

O parte din acţiunile Hidroelectrica vizate în ofertă ar urma să fie vândute sub formă de certificatele de depozit, la fel cum a fost în oferta Romgaz (SNG).

Acţiunile vizate în oferta Hidroelectrica vor fi emise în cadrul unei majorări de capital.

Ofertă de 330 de milioane de euro

Raportat la valoarea acţiunilor evaluate de Fondul Proprietatea la Hidroelectrica, oferta pentru vânzarea pachetului de 15% din acţiunile Hidroelectrica ar fi de aproximativ 1,5 miliarde lei (332 milioane euro). În aceste condiţii, aceasta ar fi a doua mare ofertă ca mărime din istoria Bursei de la Bucureşti, după oferta Romgaz.

Fondul Proprietatea deţine 19,94% din acţiunile Hidroelectrica, pachetul fiind evaluat la finalul primelor nouă luni la 2 miliarde lei.

Listarea producătorului de electricitate a fost convenită de guvern cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, însă a fost amânată de mai multe ori. Hidroelectrica a fost în insolvenţă timp de un an (iunie 2012 - iunie 2013).

Statul deţine, prin Departamentul pentru Energie, 80,05% din capitalul Hidroelectrica.

Mai puteţi citi:

Salariaţii Hidroelectrica vor putea cumpăra 10% din acţiunile nou emise la majorarea de capital

Salariaţii, conducerea şi pensionarii din Hidroelectrica vor putea cumpăra până la l0% din acţiunile nou emise în urma majorării de capital prin care statul vizează plasarea pe piaţa de capital a unui pachet de 15% din titlurile producătorului de electricitate.

Hidroelectrica şi Nuclearelectrica vor vinde la preţ reglementat până la 50% din producţie, pentru ca populaţia să aibă preţuri „rezonabile“

Companiile de stat Hidroelectrica şi Nucleareletrica vor vinde la preţuri reglementate până la 50% din energia livrată, respectiv cel mult 40%, pentru menţinerea unor preţuri „rezonabile“ la consumatorii casnici, potrivit unui ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

George Cristodorescu, fost director în E.ON România, a fost numit preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidrolectrica George Cristodorescu, director general adjunct în cadrul E.ON România până în luna septembrie, a fost numit marţi preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, se arată într-un comunicat transmis de producătorul de energie şi citat de Mediafax.

Electrica şi Hidroelectrica vor fi listate şi ele la Londra

Electrica, Hidroelectrica, dar şi o serie de alte companii, ar putea fi listate anul viitor pe bursa londoneză, asemenea Romgaz, a declarat premierul Victor Ponta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite