Forbes: Aprecierea yuanului, un Cal Troian ,,made in China"?

China deschide uşa aprecierii monedei naţionale! Un yuan mai puternic loveşte însă în industrie şi poate alunga investitorii. 


Economia globală îşi revine, iar creşterea Chinei este tot mai solidă. Este un moment oportun pentru a reforma mecanismul de schimb valutar, prin flexibilizarea cursului monedei naţionale. Acesta este cel mai important pasaj din comunicatul postat de Banca Centrală a Chinei pe
site-ul propriu în seara zilei de 19 iunie şi, totodată, explicaţia aprecierii yuanului, care în şedinţa din 21 iunie a câştigat în faţa monedei americane aproximativ patru procente şi jumătate.

Decizia Beijingului de a flexibiliza cursul de schimb a fost bine primită de guvernele din întreaga lume, care în ultimii cinci ani au acuzat constant China de menţinerea artificială a competitivităţii mărfurilor sale, printr-un curs subevaluat al monedei naţionale. Pentru întreaga lume, aprecierea renmimbi-ului (denumirea locală a monedei chinezeşti) ar relansa exporturile către China, ar reda companiilor americane şi europene cota de piaţă internă pierdută în lupta cu producătorii chinezi şi ar opri transferul de locuri de muncă spre China.

Decizia de reevaluare a monedei loveşte industria autohtonă, ale cărei costuri de producţie vor creşte brusc, într-un context în care cererile de majorare a salariilor pun deja presiune pe creşterea costurilor. Şi cum asta se întâmplă într-o piaţă globală aflată încă în contracţie, producătorii chinezi ar avea probleme cu vânzarea mărfurilor pe piețele tradiționale. Efecte? Fie falimente, fie relocarea acestora în zone care oferă costuri de producţie mai scăzute. Şi cum pentru fiecare yuan investitorii vor primi mai mulţi dolari decât înainte de flexibilizarea cursului de schimb, companiile vor fi cu atât mai tentate să-şi relocheze centrele de producţie. Asta ar putea crea reale probleme pe piaţa forţei de muncă din China, care şi aşa se află într-o profundă efervescenţă dată de greve, demonstraţii spontane sau chiar de sinucideri ale unor muncitori din cauza condiţiilor grele de lucru.

Câştigurile creşterii puterii de cumpărare a populaţiei şi ieftinirii materiilor prime de care China are mare nevoie pentru menţinerea creşterii economice ar fi contrabalansate de dispariţia locurilor de muncă şi de devalorizarea rezervelor valutare denominate în proporţie de 70% în dolari.

Între plusuri şi minusuri, prin decizia de a permite creşterea valorii valutei naţio-nale, China introduce în industria autohtonă un adevărat cal troian, în măruntaiele căruia se ascund investitorii aflaţi pe fugă, falimente şi creşterea şomajului.

Citiţi mai multe despre pericolele care pândesc economia Chinei în numărul 34 al revistei Forbes România.