Companiile petroliere nu mai sunt în graţiile investitorilor de la Bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oscilaţiile preţului petrolului din ultimul an şi marjele de rafinare în scădere au indus un sentiment negativ în rândul investitorilor faţă de companiile din domeniul petrolier. Dacă în

Oscilaţiile preţului petrolului din ultimul an şi marjele de rafinare în scădere au indus un sentiment negativ în rândul investitorilor faţă de companiile din domeniul petrolier. Dacă în cazul Petrom sau OMV scăderile cotaţiilor pot fi puse şi pe seama scandalului de la finele anului trecut legat de privatizarea companiei româneşti, la MOL însă este evident impactul negativ al fluctuaţiilor cotaţiilor la ţiţei.

Ultimele 12 luni de tranzacţionare au însemnat pentru majoritatea acţiunilor companiilor petroliere un declin al preţurilor de tranzacţionare. Astfel, cotaţiile MOL s-au depreciat în acest interval de timp cu 4,5%, în timp ce preţul titlurilor SNP a pierdut 2,4 puncte procentuale. O scădere mult mai mare, de peste 20%, a fost înregistrată de titlurile OMV. Analiştii precizează că investitorii sunt mult mai sensibili la evoluţiile marjelor de rafinare decât la trendul cotaţiilor petrolului. Iar marjele de rafinare de la OMV au fost afectate de rezultatele sub aşteptări din România, cauzate de consumul ridicat de energie de la cele două rafinării ale Petrom, respectiv Arpechim şi Petrobrazi.

Petrom a asigurat peste 60% din producţia OMV

Sentimentul negativ al investitorilor se reflectă şi în multiplii de piaţă ai acestor companii. Astfel, indicatorul PER (preţ/profit pe acţiune), calculat cu profitul estimat pentru acest an, este în jur de 5,3 pentru titlurile MOL şi 9,4 în cazul acţiunilor OMV. Potrivit estimărilor analiştilor de la Vanguard, PER-ul acţiunilor Petrom este de 15,7. Valorile indicatorului PER pentru cele trei societăţi sunt destul de reduse, dacă ne raportăm la companiile din sectorul financiar-bancar, unde acest multiplu are niveluri în jur de 30.

Compania austriacă a prezentat vineri date privind activitatea desfăşurată în ultimul trimestru din 2006. Producţia zilnică de hidrocarburi a OMV s-a ridicat în trimestrul patru la 329.000 de barili echivalent petrol, din care 62,3% se datorează activităţii din România. "Producţia de hidrocarburi a companiei OMV a crescut cu 5,7%, în trimestrul al patrulea din 2006, comparativ cu trimestrul anterior, în principal datorită producţiei Petrom, susţinută de o cerere internă mare, potrivit datelor preliminare aferente ultimului semestru din 2006", se arată într-un comunicat OMV. Producţia din România a fost susţinută, potrivit OMV, de cererea mare din partea combinatului chimic Doljchim, dar şi de volumele
mari de gaz extrase în România în această perioadă. Creşterea se datorează şi evoluţiilor pozitive din Noua Zeelandă şi Libia.

Totodată, austriecii estimează că majorarea preţului gazelor naturale din producţia internă în România, la 11 noiembrie 2006 va fi temperată de obligaţiile de import.

Marjele de rafinare înregistrate în ultimul trimestru au fost însă inferioare nivelurilor aferente trimestrelor anterioare. Cotaţiile acţiunilor OMV au crescut în prima parte a şedinţei de vineri de la 40,5 euro/titlu la 41,39 euro/titlu, însă, în partea a doua a sesiunii bursiere, cursul a urmat un trend descendent. Astfel că ultima tranzacţie s-a realizat la preţul de 40,98 lei/acţiune, fiind înregistrată o creştere zilnică de 0,42%.

Analiştii mizează pe un profit de 600 mil. euro la Petrom

Compania Petrom a afişat un profit net de 569,24 milioane de lei (160,80 milioane de euro), în trimestrul al treilea 2006, în scădere cu 29% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când profitul net al Petrom a fost de 804,87 milioane de lei. "Profitul companiei are toate şansele să crească cu peste 50% în 2006, până la valoarea de 600 milioane de euro", afirmă Cristian Tudorescu, analist la Vanguard.

În primele nouă luni, profitul net al Petrom a fost de 1,99 miliarde de lei (563,9 milioane de euro), în creştere cu 41% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când Petrom obţinuse un profit net de 1,40 miliarde de lei. Compania a afişat o cifră de afaceri de 9,67 miliarde de lei (2,73 miliarde de euro), în primele nouă luni ale lui 2006, în creştere cu 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când Petrom a raportat o cifră de afaceri de 7,86 miliarde de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite