Brokerii de credite uşurează obţinerea unui împrumut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În general, intermediarii lucrează cu clienţii care doresc împrumuturi de cel puţin 2.000 de euro Deşi creditele bancare au devenit o modă printre români, aceştia evită

În general, intermediarii lucrează cu clienţii care doresc împrumuturi de cel puţin 2.000 de euro

Deşi creditele bancare au devenit o modă printre români, aceştia evită contractarea unui împrumut prin intermediul unui broker de credite. Poate din acest motiv şi numărul societăţilor care prestează astfel de servicii este de numai 30-40.

De cele mai multe ori, alegerea unei societăţi care se ocupă de intermedierea creditelor bancare este cea mai facilă variantă pentru obţinerea unui împrumut. Aceasta în primul rând pentru că nu mai trebuie făcute drumuri la bancă.

Un broker de credite monitorizează aproape toate ofertele din piaţă şi, în funcţie de condiţiile dorite de client, respectiv perioada, suma necesară, dobânda etc., îi recomandă acestuia tipul de credit şi implicit societatea bancară. Următorii paşi presupun întocmirea dosarului de credit şi depunerea acestuia la bancă, operaţiuni efectuate tot de către societatea de brokeraj. "Tendinţa românilor este de a solicita brokerului de credit toate informaţiile despre ofertele băncilor în ceea ce priveşte creditele, după care preferă să meargă singuri la bancă. Explicaţia pentru acest comportament este teama de a nu plăti comisioane brokerului de credite", a declarat pentru Adevărul, Viorel Udma, directorul societăţii de intermediere a creditelor, Dr. Credit.

Atenţie la comisioanele percepute de casele de brokeraj

Teama faţă de comisioanele brokerilor de credite nu este nejustificată. Desigur, nu este anormal ca o societate să perceapă o taxă pentru serviciile prestate. Numai că cei mai mulţi brokeri de asigurări nu sunt plătiţi de către bancă, din comisionul perceput de aceasta. Desigur, există şi situaţii în care intermediarul percepe propriile comisioane. Cazul nefericit este însă atunci când brokerul de credite susţine că îşi ia banii din comisionul băncii, dar, în realitate, el măreşte cuantumul acestei taxe.

În prezent, în România sunt 30-40 de societăţi de brokeri de credite. "Avem contracte cu aproape toate băncile româneşti. <> se realizează atât direct, la sediul societăţii, cât şi prin intermediul agenţilor", precizează Udma.

Pentru client, apelarea la serviciile unui broker de credite are avantajul că acesta beneficiază de mulaje şi informaţii despre toată oferta din piaţă.

Creditele de nevoi personale, preferatele românilor

Cele mai multe solicitări vizează creditele de nevoi personale. "În totalul împrumuturilor intermediate, cele de nevoi personale, fără garanţie, sunt predominante. Ca volum însă, supremaţia este deţinută de creditele ipotecare", afirmă Viorel Udma.

Ceea ce trebuie să aibă în vedere persoanele interesate de serviciile unui broker de credite este faptul că, în general, sunt acceptaţi clienţii care doresc să se împrumute cu cel puţin 2.000 de euro. "Valoarea medie a creditului de nevoi
personale intermediate de societatea noastră se situează la 4.600 de euro, suma minimă fiind de 2.000 de euro, iar cea maximă de 10.000 de euro", precizează Udma.

O situaţie aparte este în cazul persoanelor nerezidente care doresc să contracteze în România credite pentru achiziţionarea unei case. Potrivit lui Viorel Udma, deşi normele Băncii Naţionale a României (BNR) permit acordarea unor astfel de împrumuturi, băncile nu doresc să îi crediteze pe străini.

Două IFN-uri caută investitori financiari

"În acest an intenţionăm să atragem fonduri de private-equity pentru finanţarea a două Societăţi Financiare Nonbancare (IFN). Astfel, pentru prima societate intenţionăm să atragem, în prima parte a anului, o finanţare de 5 milioane de euro. Pentru cea de-a doua afacere, termenul de realizare este luna septembrie, suma <> de IFN-ul respectiv fiind în jurul a 15-20 milioane de euro", afirmă Viorel Udma.

Alte servicii pentru clienţii mari, respectiv cei care doresc finanţări de peste 5 milioane de euro, constau în intermedierea unor împrumuturi necesare dezvoltării unor proiecte de investiţii imobiliare. "Clienţii pentru astfel de produse sunt mai degrabă interesaţi de obţinerea unor condiţii mai flexibile la credite, respectiv posibilitatea suplimentării sumei împrumutate decât de o dobândă mai mică", precizează Viorel Udma.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite