Prima Casă se schimbă. Cum va funcţiona noul program „O familie – o casă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul Prima Casă devine Programul „O familie – o casă“, iar cei care vor să ia un credit pentru locuinţă vor beneficia de condiţii mai uşoare.

Guvernul lucrează la modificarea Programului Prima Casă, astfel încât să vină cu „o variantă mai aproape de nevoile cetăţenilor“. Noul program se va numi „O familie – o casă“ şi va aduce o serie de condiţii mai avantajoase.

„Discutăm astăzi în primă lectură proiectul «O familie - o casă», o variantă mai aproape de nevoile cetăţenilor a Programului Prima Casă. Venim cu noi măsuri de reducere a costurilor de finanţare pentru românii care doresc să cumpere o locuinţă”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, în deschiderea şedinţei de Guvern. Mai precis, Guvernul nu are încă o variantă finală a noului program. În orice caz, Programul Prima Casă 2019 este încă în derulare, aşa că noul program se va putea aplica abia din 2020.

Liderul PSD Liviu Dragnea a fost cel care a anunţat iniţial transformarea Programului Prima Casă în programul „O familie - o casă”. „Extindem Prima casă şi numim programul O familie - O casă. Condiţiile la Prima casă au fost bune iniţial, dar au devenit mult prea restrictive şi toată lumea e nemulţumită”, spunea Dragnea.

„Lansăm astăzi într-o primă lectură, urmând ca în următoarele zile să închidem această propunere şi să o aprobăm în Guvern. Acest nou program social se adresează distinct familiilor şi are o serie de avantaje suplimentare faţă de Programul Prima Casă. Românii vor beneficia de programul «O familie – o casă» prin contractarea de credite garantate de către statul român sau prin obţinerea unei prime de la stat pentru achiziţia de locuinţe noi direct de la dezvoltatori”, a spus şi ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici.

Credite mai ieftine

Primele date făcute publice de Guvern arată că programul „O familie – o casă“ va avea condiţii mult avantajoase decât Programul Prima Casă.

  • Românii care vor dori să cumpere o locuinţă prin noul program vor trebui să caute o casă cu minim două camere, cu o suprafaţă de 50-100 metri pătraţi şi cu o vechime de maxim cinci ani.
  • Statul va garanta 80% din valoarea creditului acordat, faţă de Programul Prima Casă prin care statul garantează 50% pentru locuinţe mai noi de 50%, respectiv 40% pentru locuinţe mai vechi de 5 ani.
  • Limita maximă a creditului poate fi de până la 570.000 lei, aproximativ 120.000 euro.
  • Avansul este propus a fi între 5 şi 10%  din suma solicitată.
  • Vârsta maximă a beneficiarilor este de 55 de ani.
  • Dobânda este fixă de 5,5% pe an, pe toată durata creditului. Faţă de Prima Casă, dobânda este formată din marja fixă de maximum 2% plus dobândă variabilă.
  • Ministerul Finanţelor Publice va plăti comisionul aferent gestionării acestor împrumuturi.
  • Programul prevede acordarea de subvenţii astfel: 
  • ​reducerea cu 2,6 pp a ratei dobânzii pentru beneficiarii cu venituri nete lunare în anul 2019:
  • - mai mici de 6.000 de lei individual;
  • - de 7.000 de lei pentru o familie formată din doi adulţi sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil;
  • - de 8.000 de lei pentru o familie cu un copil;
  • - de 9.000 de lei pentru o familie cu doi sau mai mulţi copii.
  • din anul 2020, veniturile valabile pentru acordarea subvenţiei se actualizează anual cu rata medie a inflaţiei.
  • reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii pentru beneficiarii care au un copil sau sunt asistenţi maternali pentru un copil
  • reducerea cu 2 puncte procentuale pentru cei care au doi sau mai mulţi copii sau sunt asistenţi maternali pentru doi sau mai mulţi copii, cu vârsta până la 18 ani sau până la 26 de ani dacă copilul urmează o formă de învăţământ de lungă durată.
  • reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru beneficiarii eligibili care sunt încadraţi într-un grad I de handicap sau au în familie persoane încadrate cu un grad de handicap grav.
  • Reducerea cumulată pentru un credit nu poate depăşi 4,6 puncte procentuale,ceea ce reprezintă până la circa 84% din costul creditului.

9. La cererea beneficiarului, finanţatorii acordă prin contractul de credit o perioadă de graţie la rambursarede maxim 3 ani, fără a depăşi cumulat perioada de creditare de maxim 20 de ani.

10. Locuinţele din cadrul programului pot fi predate altui beneficiar, cu respectarea unor condiţii.

11. Statul va da cumpărătorilor persoane fizice care achiziţionează o locuinţă de la un dezvoltator o primă pe care o utilizează pentru plata valorii locuinţei, reprentând 700 lei din valoarea unui metru pătrat construit pentru locuinţele noi, cu suprafeţe între 50 şi 100 mp.

12. Prin prezentul program se creează posibilitatea comercianţilor de imobile să ofere beneficiarilor de locuinţe noi pentru care asigură finanţarea de rate egale pentru o perioadă de minim 10 ani şi maxim 20 de ani din surse proprii fără perceperea de dobânzi sau alte costuri faţă de valoarea de vânzare a locuinţei cu plata integrală, faţă de Programul Prima Casă unde nu există acestă posibilitate”, a mai spus Eugen Teodorovici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite