Majorarea avansului la cumpărarea unei locuinţe poate duce la blocaj pe piaţa imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plata unui avans de 35-40% din valoarea unei locuinţe şi promulgarea în actuala formă a legii dării în plată ar putea face mai dificilă achiziţia unei locuinţe, susţin dezvoltatorii imobiliari.

Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari din România (Urbanis) transmite că promulgarea legii dării în plată de către preşedintele Klaus Iohannis sau stoparea programului Prima Casă ar avea efecte dramatice, care ar putea duce la o nouă criză pe piaţa imobiliară.

„De menţionat că Programul Prima Casă ocupă un procent de 80-90% din totalul creditelor acordate pentru achiziţia unei noi locuinţe. În aceste condiţii, legea dării în plată va stopa imediat Programul Prima Casă, va bloca toate proiectele imobiliare în curs, va falimenta o întreagă industrie a construcţiilor şi va desfiinţa zeci de mii de locuri de muncă, fara a menţiona toate afacerile conexe cu acest domeniu, care vor fi de asemenea foarte afectate”, se arată într-un comunicat al Urbanis citat de Mediafax.

După ce Raiffeisen Bank a anunţat că va creşte avansul pentru achiziţia unei locuinţe la 35%, Urbanis consideră prematură o astfel de măsură.

"Atragem atenţia asupra faptului că astfel de demersuri au un impact direct asupra consumatorului de credite bancare, care îşi planifică cumpărarea unei noi locuinţe atât în funcţie de situaţia existentă la un moment dat, cât şi în funcţie de prognozele şi ştirile din domeniul bancar (...) Este cert faptul că industria şi piaţa imobiliară a construcţiei de locuinţe, nu poate exista fără credite", se mai arată în comunicat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite