Guvernul te face captiv prin lege la încălzirea centralizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureşti: RADET dezmorţeşte Capitala după trei zile de frig

Noua lege a energiei termice va face imposibilă debranşarea cetăţenilor de la încălzirea centralizată, cu toate că şi până în prezent procedura era una destul de anevoioasă.

Cetăţenilor care locuiesc în blocuri le va fi interzis să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire al localităţii, în cazul în care zona unde ei stau este deservită de acesta. Prevederea este inclusă în noua lege a energiei termice, care se află în prezent în dezbaterea Parlamentului.

Şi în prezent procedura de debranşare de la reţeaua publică de termoficare este greoaie, durează mult timp şi este condiţionată de mai multe lucruri, precum termenul limită pentru primirea acordului de maxim 1 octombrie al fiecărui an, indiferent de oraşul în care locuiţi.

De la greu la imposibil                       

Însă, cu noua lege, debranşarea devine practic imposibilă. Asta pentru că legea prevede clar şi răspicat că, în cazul în care cetăţeanul locuieşte într-o „zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică”, atunci îi este interzisă debranşarea.

„Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu şi debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică”, se arată în draftul noii legi, obţinut de economica.net.

Ce este zona unitară de încălzire

Zona unitară de încălzire este o noutate introdusă de lege. Aceasta defineşte un spaţiu care va fi definit de autoritatea locală - fie un oraş întreg, fie doar un cartier sau un cvartal de blocuri -, unde va funcţiona un singur sistem de alimentare cu energie termică, potrivit vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă.

Aşadar, dacă Primăria a definit zona în care locuiţi ca o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat, debranşarea vă va fi interzisă.

Ea va fi permisă numai dacă imobilul sau locuinţa dumneavoastră nu se găsesc în interiorul acestei zone. Chiar şi aici, însă, procedura va fi mult mai complicată, potrivit draftului citat de economica.net.

Aprobări mai anevoioase                   

Şi aprobările pe care trebuie să le primească proprietarii pentru debranşare se înmulţesc. În prezent, pentru deconectare este nevoie de acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală, de acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale şi de anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile înainte de debranşare.

În schimb, prin noua lege, unul dintre criterii este mai stufos: cei care vor să se debranşeze vor trebui să obţină acordul scris al tuturor membrilor asociaţiei de proprietari, exprimat prin vot în cadrul adunării generale.

În luna decembrie a anului trecut, mai erau circa 1,24 milioane de apartamente racordate la sistemele centralizate de distribuţie a energiei termice, în toată ţara. Dintre acestea, aproape jumătate (562.000), erau doar în Bucureşti. Pe de altă parte, în 2016, s-au cumpărat circa 200.000 de centrale termice individuale, pe gaz, potrivit estimărilor comercianţilor.

Şi constructorii de locuinţe sunt afectaţi

Una dintre prevederile noii legi termice aduce o modificare absurdă şi pentru constructorii de ansambluri de locuinţe. Astfel, ei nu vor mai primi autorizaţie de construcţie dacă nu arată că soluţia de încălzire pe care o aleg este mai eficientă decât termoficarea.

Aşadar, dacă un constructor construieşte un bloc într-o zonă unde există o reţea de termoficare urbană şi el vrea să instaleze centrale termice de scară sau centrale pe gaz individuale în apartamente, trebuie să aducă argumente în favoarea soluţiei proprii. Mai pe scurt, trebuie să demonstreze că centralele sunt mai eficiente „economic şi energetic” decât energia termică livrată prin reţeaua de termoficare.

Cum încearcă RADET să reducă debranşările

Pentru a se debranşa de la încălzirea furnizată de Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice din Bucureşti (RADET), bucureştenii sunt obligaţi să completeze un formular prin care să ceară acordul vecinilor. Şi deşi acesta pare un gest complet normal, Regia pare a le îngreuna treaba locuitorilor din Capitală care doresc să renunţe la sistemul public de încălzire.

Regia susţine că există exemple de explozii cauzate de centralele de apartament, iar dincolo de pagubele materiale au existat victime, fiind periclitată viaţa tututor locatarilor. De asemenea, RADET susţine că debranşările produc dezechilibre, iar instalaţia de încălzire trebuie redimensionată pe cheltuiala vecinilor. Totodată, ei mai spun că valoarea facturii creşte din cauza apartamentelor debranşate. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite