Dezgheţ pe piaţa de locuinţe noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diferenţa de preţ între apartamentele noi şi cele vechi din Tîrgu Mureş este de 100 de euro pe metru pătrat
Diferenţa de preţ între apartamentele noi şi cele vechi din Tîrgu Mureş este de 100 de euro pe metru pătrat

Pretenţiile dezvoltatorilor nu s-au modificat semnificativ faţă de luna trecută, în condiţiile unui volum un pic mai bun al tranzacţiilor. Preţul a încetat să fie un element decisiv în realizarea unei tranzacţii în mai multe oraşe din ţară. Clienţii care pot cumpăra acum insistă mult pe calitate.

În Tîrgu Mureş e plin de blocuri noi. Nu se vinde nimic în această perioadă. Principalul motiv îl constituie percepţia negativă din piaţă în ceea ce priveşte calitatea lucrărilor de construcţie. Suceava e la polul opus. Aici majoritatea dezvoltatorilor vând, multe dintre tranzacţii fiind finanţate cu banii încasaţi din vânzarea unor imobile vechi.

Oradea, indiferentă la preţuri

În Oradea au început să se încheie mai multe tranzacţii, majoritatea cu apartamente vechi. Dintre cei care au dezvoltat blocuri noi, doar unul vinde în această perioadă. Nu e vorba de vânzări foarte mari, dar există interes pentru aceste locuinţe. „Avantajul lor constă în faptul că imobilul are un renume legat de calitatea construcţiei. Finisajele sunt mult mai bune comparativ cu imobilele dezvoltate de alţi investitori", declară Delia Szabo, director al agenţiei Cardell Imobiliare.

În aceste condiţii, chiar dacă preţul cerut este mai mare, clienţii preferă aceste locuinţe. Multe din vânzările de aici sunt realizate prin„Prima Casă". Pentru imobilele noi chiar şi apartamentele de trei camere se încadrează în sumele garantate de stat.

Vechiul costă cât noul în Suceava

Cea mai ieftină ofertă pe apartamente noi în Suceava este de 730 de euro pe metru pătrat. Apartamentul are 75 de metri pătraţi şi costă 55.000 de euro. În rest, preţurile variază în jurul a 850 de euro pe metru pătrat. În unele cazuri acesta este preţul pentru imobile semifinisate. Anul trecut aceleaşi locuinţe aveau preţuri de 1.200 de euro pe metru pătrat. Şi preţurile încă mai scad pe segmentul de imobile noi.

„Mulţi dintre cei care cumpără un apartament nou îşi asigură finanţarea prin sume obţinute din vânzarea unuia vechi. Diferenţele de preţ între aceste două categorii sunt foarte mici şi asta încurajează acest tip de tranzacţii", spune Mihai Olimpiu, director Imostar Suceava. Un apartament nou de două camere costă între 34.000 şi 55.000 de euro, iar unul vechi între 35.000 şi 50.000 de euro. Diferenţele au la bază dotările oferite.

„Proprietarii de apartamente vechi nu au fost presaţi să lase mult din preţ, în timp ce dezvoltatorii au fost constrânşi să facă acest lucru, de aici decurgând paritatea de preţuri între aceste categorii. În plus, calitatea construcţiilor noi a fost una care a atras clienţii spre acest sector", adaugă acesta.

Dezvoltatori taxaţi de piaţă

Cererea pentru apartamente noi e din ce în ce mai slabă în Tîrgu Mureş. Există o ofertă mare, dar nu şi un interes pe măsură din partea clienţilor. Sunt scumpe în acest moment şi neatractive. „Chiar avem acum în oraş două blocuri recent finalizate în care nu s-a vândut nimic", exemplifică Octavian Ispas, director general Euro Imobil.

Nici programul „Prima Casă" nu a schimbat mult situaţia din piaţă. Au fost preferate apartamentele vechi de două camere, mult mai ieftine. „Oamenii din oraş sunt speriaţi de calitatea construcţiilor noi. Au văzut deja unele proiecte şi înclină acum pentru construcţii mai vechi", explică Ispas. De asemenea, mulţi clienţi iau în calcul, când este vorba despre un imobil nou, posibilitatea de a plăti sume foarte mari la întreţinere.

Costul mediu pe metru pătrat pentru o locuinţă nouă finisată este de 800-900 de euro. În cazul imobilelor vechi, acestea costă între 700 şi 730 de euro pe metru pătrat. În perioada de boom din piaţa imobiliară apartamentele vechi erau mai scumpe decât cele noi. Acum, locuinţele vechi s-au ieftinit mult. Cei care vor să cumpere acum văd acest lucru şi aşteaptă ca şi dezvoltatorii să mai lase din preţ.

„Acest lucru nu se întâmplă în oraş însă, deoarece multe construcţii au fost dezvoltate pe banii companiilor implicate în aceste proiecte, fără a apela la bănci şi-şi permit acum să mai aştepte", explică Ispas.

Pret
Pret

Notă: Datele prezentate au la bază informaţiile furnizate de agenţiile imobiliare locale. Preţurile sunt relevante pentru locuinţele situate în zonele semicentrale. În tabel apar oraşele din provincie care au o populaţie mai mare de 100.000 de locuitori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite