Coface: Tragem un semnal de alarmă cu privire la avansul nesustenabil al preţurilor locuinţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţurile locuinţelor au înregistrat scăderi de până în 6% în a doua jumătatea a anului 2011 faţă de aceeaşi perioadă din 2010

Specialiştii din imobiliare trag un semnal de alarmă cu privire la creşterea nesustenabilă a preţurilor  locuinţelor, precizând că factorii care o susţin, precum finanţarea ieftină, sunt pur sezonieri.

„Tragem un semnal de alarmă cu privire la avansul nesustenabil al preţurilor construcţiilor rezidenţiale, în creştere cu 9% la finalul primului trimestru al anului curent, faţă de aceeaşi perioada a anului anterior şi cu +18% faţă de primul trimestru din 2015”, transmite Iancu Gudă, Services Director Coface România.

Potrivit lui, factorii care susţin această creştere sunt „pur sezonieri şi urmează să dispară în maximum trei ani: condiţii actuale de finanţare ieftină, care se va scumpi începând cu anul următor, aspect care trebuie considerat atunci când contractezi un credit pe 20 - 30 de ani, acumularea unui stoc de cerere nesatisfăcută în perioada 2010 - 2015 şi care se revarsă acum în piaţă şi oferta inelastică, paradoxal, cererea creşte, dar autorizaţiile de construcţii rezidenţiale au scăzut în anul 2016 cu 1,2%”.

Construcţiile rezidenţiale, revenire accelerată

Potrivit unui studiu Coface privind construcţiile, dacă sectorul construcţiilor de infrastructură publică trăieşte în momentul de faţă cea mai sumbră realitate a ultimilor 10 ani, sectorul construcţiilor rezidenţiale înregistrează o revenire destul de accelerată. Preţul mediu la nivel naţional pe metru pătrat pentru clădirile rezidenţiale (apartamente vechi şi noi) la finalul primului trimestru al anului curent a fost de 1.105 euro/mp, în creştere cu 9% faţă de aceeaşi perioada a anului anterior şi cu +18% faţă de primul trimestru al anului 2015.

„Această revenire este susţinută atât de avansul creditării în condiţii favorabile pe fondul unor dobânzi (momentan) foarte scăzute, de creşterea venitului mediu cu 16% pe parcursul anului trecut, precum şi de acumularea unei cereri nesatisfăcute în perioada 2010 - 2015 (amânarea preferinţei de achiziţie a unui imobil”, arată studiul.

Un alt factor care contribuie la creşterea preţurilor construcţiilor rezidenţiale este oferta relativ inelastică (creşterea ofertei într-un ritm mai lent comparativ cu avansul cererii). Conform ultimelor cifre publicate de INS, autorizaţiile pentru construcţia de clădiri rezidenţiale au scăzut cu 1,2% pe parcursul anului trecut, de la 39.112 în 2015, la 38.653 în 2016. Numărul autorizaţiilor de construcţii din ultimii cinci ani a variat într-o bandă foarte îngustă de 38.000 - 40.000 de autorizaţii. Acest volum este semnificativ sub nivelul din 2007, respectiv 56.618, sau 2008, respectiv 61.092. Zonele în care se  înregistrează cele mai mari scăderi  pe în 2016 sunt S - E (-12,1%),  N - E  (-5,7%), Bucureşti - Ilfov  -8,8% -  exact unde este cererea  cea mai mare).

Pe de altă parte, există zone unde se înregistrează creşteri importante, respectiv Centru (11,1%), V (13,1%) şi N-V (13,5%), care se dovedesc mai antreprenoriale şi reactive la avansul cererii din piaţă imobiliară. Totuşi, aceste creşteri sunt destul de concentrate în oraşe cheie din aceste zone, respectiv Timişoara, Cluj, Braşov sau Sibiu. În acest context, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 4,8% în 2016, comparativ cu anul anterior.

Prima Casă îşi pierde din relevanţă

Potrivit Coface, programul „Prima Casă” prin care guvernul a intervenit în piaţă imobiliară începe să îşi piardă din relevanţă. Garanţiile oferite prin acest program începând cu anul 2009 au reprezentat principalul pilon de sprijin al pieţei imobiliare după prăbuşirea dramatică cauzată de criză financiară. În perioada 2009 - 2016 au fost intermediate aproximativ 200.000 de tranzacţii prin acest program, cu o valoare totală de 31,5 miliade lei.

„Având în vedere revenirea pieţei imobiliare şi faptul că preţul mediu aferent proprietăţilor imobiliare începe să depăşească în multe zone plafonul de finanţare oferit de Prima Casă, rolul acestui program pare să fie secundar”, spun specialiştii.

În acest context, 2016 a marcat prima contracţie atât a numărului de tranzacţii, cât şi a valorii garanţiilor intermediate prin acest program. Mai exact, numărul tranzacţiilor garantate prin programul „Prima Casă” a scăzut cu 22% în 2016, la doar 27.329 tranzacţii, în timp ce valoarea acestora a scăzut cu 4%, la doar 2,75 miliarde lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite