Calculează-ţi singur ajutorul de şomaj!

Calculează-ţi singur ajutorul de şomaj!

Calculează-ţi singur ajutorul de şomaj!

Sprijinul bănesc se acordă pe o perioadă de şase luni până la un an, ţinându-se cont de anii de muncă. Perioada în care un şomer poate beneficia de ajutor din partea statului variază în funcţie de vechimea sa. Tot de acest aspect depinde şi cuantumul indemnizaţiei.


Numărul şomerilor a depăşit jumătate de milion în luna iunie, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Iar statistica este cu atât mai îngrijorătoare cu cât numărul celor fără un loc de muncă ajunge, astfel, la un maxim al ultimilor trei ani şi patru luni. Valoarea este cu mult peste estimarea iniţială a Ministerului Muncii privind numărul  persoanelor şomere anunţată pentru  sfârşitul anului.

La începutul lunii trecute, ministrul Muncii, Marian Sârbu, spunea că rata şomajului ar putea ajunge, la sfârşitul lui 2009, la 8%. Acest lucru ar însemna că 720.000 de oameni nu vor mai avea venituri sigure.

Cum se calculează indemnizaţia

În România, nivelul ajutorului de şomaj este calculat conform Legii nr. 76/2002 privind nivelul asigurărilor pentru şomaj şi a stimulării ocupării forţei de muncă. Astfel, cuantumul indemnizaţiei depinde de statutul şomerului, de stagiul de cotizare şi de nivelul salariului avut. Absolvenţii instituţiilor de învăţământ care intră direct în şomaj primesc o indemnizaţie de 50% din salariul de bază minim brut pe ţară (mai precis 600 de lei).

Cei care au rămas fără un loc de muncă primesc ajutorul de şomaj calculat în funcţie de stagiul lor de cotizare, adică 75% din salariul de bază minim brut pe ţară. La această sumă se adaugă o cotă procentuală de 0-10% din media salariilor brute de bază pe ultimele 12 luni de muncă anterioare intrării în şomaj, în funcţie de durata stagiului de cotizare între un an şi mai mult de 20 de ani.

Ajutorul de şomaj se acordă pe o perioadă de şase luni până la un an, în funcţie de stagiul de cotizare. Astfel, pentru persoanele care şi-au plătit contribuţiile la stat între un an şi cinci ani, perioada de şomaj este de şase luni. Pentru un stagiu de cotizare între cinci şi zece ani, perioada de şomaj este de nouă luni. Primesc ajutor de şomaj timp de un an doar persoanele care şi-au achitat dările către stat mai mult de zece ani. În alte state, nivelul ajutorului de şomaj depinde de salariul de referinţă.

Ajutorul de şomaj în alte state

În Franţa este luată în calcul valoarea brută a tuturor remuneraţiilor primite de angajat în ultimele 12 luni înaintea intrării în şomaj. „Ajutorul de şomaj are o componentă fixă de 10,93 de euro pe zi şi o componentă variabilă de 40,4% din salariul de referinţă“, explică Anca Grigorescu, avocat partener bpv Grigorescu.

În cazul în care suma ce rezultă este mai mică de 57,4% din salariul de referinţă, se va aplica această cotă. Ajutorul de şomaj minim este de 26,66 de euro pe zi, iar ajutorul de şomaj maxim este de 75% din salariul de referinţă. „Ajutorul de şomaj se acordă pe o durată de 122 de zile până la 730 de zile, în funcţie de perioada de afiliere a angajatorului la agenţiile de forţă de muncă“, mai adaugă Grigorescu.

Câţi bani primesc angajaţii  aflaţi în şomaj tehnic

Din cauza situaţiei economice incerte, multe firme şi-au redus din costurile operaţionale şi au trimis o parte dintre angajaţi în şomaj tehnic. Cei care se află în această situaţie trebuie să ştie faptul că, potrivit Codului Muncii (art. 52(1,d) şi 53(1) din Legea nr. 53/2003 Codul muncii), beneficiază de o indemnizaţie ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. Firmele ce nu acordă angajaţilor indemnizaţia pentru şomaj tehnic, pot fi amendate cu o sumă cuprinsă între 1.500 şi 5.000 de lei.