Apartamentele ieftine se vând ca pita caldă în Bartolomeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apartamentele ieftine se vând ca pita caldă în Bartolomeu
Apartamentele ieftine se vând ca pita caldă în Bartolomeu

Într-un an cu 70% mai puţine tranzacţii, în cartierul braşovean s-au vândut sute de locuinţe. Secretul? Preţul redus cu minimum 40% faţă de anii precedenţi. Cei care au ignorat această reţetă au fost scoşi total din circuit.

2009. An de criză. Activitatea imobiliară e în comă la nivel de ţară. Până spre sfârşitul lunii martie, mulţi agenţi nici nu îşi mai aminteau cum se negociază o tranzacţie. 15 aprilie 2009. Lumea vorbeşte de valorile la care au ajuns multe apartamente, anul trecut adevărate comori. Iulie 2009.

„Cum apare un apartament la un preţ bun, cum se vinde“, spune Gabriel Tiba, project manager al companiei imobiliare General L.M.C. E drept, nu apar prea multe persoane care să aleagă să iasă la târg cu apartamentul tocmai în vremurile acestea. Doar cei presaţi de bănci. Presaţi într-atât încât, apartamente pe care anul trecut ar fi luat uşor 60.000 de euro sunt tranzacţionate acum cu maximum 35.000 de euro. Acesta este, aşadar, nivelul pieţei. Celelalte sunt preţuri de vis.

Coadă la apartamente

Maurer&Kasper, compania dezvoltatoare a complexului Avantgarden, a realizat că, pentru a avea capital anul acesta, cea mai bună reţetă este aceea de a te adapta pieţei. De curând a fost finalizată o cale de acces spre Bartolomeu.

Mergând cu maşina, îţi iese prima dată în cale Avantgarden 1. Mai au anunţuri publicitare pe clădiri. Pentru această etapă este anunţat, cu litere de-o şchioapă, un preţ revoluţionar la vremea lui. „Apartamente începând cu 62.000 de euro“. Sigur au atras cu această ofertă. Cele 300 de apartamente amplasate în 17 clădiri moderne, tip vilă, s-au vândut.

Dacă înaintezi pe alee, spre cartierul vechi, pe o clădire în construcţie tronează un alt afiş. „Garsoniere la 36.000 de euro, plus TVA“. Se pare că face bine să tot înaintezi pe aleile Avantgarden. Aceasta este a doua fază a proiectului. Încă mai sunt disponibile o parte dintre apartamente. Aici vor fi construite şase blocuri. Sunt în faze avansate doar trei clădiri.

Spre stânga, în capăt, e un fel de baracă mai modernă. Un birou de vânzări tapetat cu un al treilea afiş. „Rate mai mici decât chiria“. Un vis pentru orice potenţial cumpărător. Echilibru între ratele la bancă pentru un apartament şi chiria cerută pe acelaşi imobil. Ceva utopic, nu? Braşovenilor nu li se mai pare. În aprilie, compania dezvoltatoare a anunţat o nouă fază a proiectului. Preţul i-a mişcat până şi pe cei mai sceptici. Apartamentele cu două camere noi costă şi acum 36.000 de euro, cu tot cu TVA.

Pentru o garsonieră de 50 de metri pătraţi construiţi şi 39 utili, dacă daţi băncii un avans de 30% pentru un credit pe 30 de ani, veţi plăti o rată lunară de 150 de euro. Peste drum, acelaşi preţ îl are chiria în blocuri dărăpănate. 100 de euro, fără mobilă.

„Mai avem doar 45 de apartamente disponibile în cadrul proiectului Avantgarden 3. Anul acesta am vândut în cadrul acestor proiecte 200 de apartamente, dintre care 170 doar în Avantgarden 3“, spune Dana Stemate, director de marketing Avantgarden.

„În prima lună de la lansare, la biroul de vânzări al companiei era coadă“, spune Gabriel Tiba. 104 de locuinţe au fost vândute doar în perioada 15 aprilie-15 mai. În medie, agenţii din biroul de vânzări au semnat trei contracte sau antecontracte zilnic. Aici vor fi construite mai multe clădiri, în funcţie de cereri. În plan sunt concepute maximum 1.800 de apartamente.

Fără braşoave

Preţurile mari au devenit subiect al poveştilor spuse de bunici nepoţilor. Peste drum de Avantgarden, tronează patru clădiri din cărămidă. Sunt rămase la roşu. Nu există nicio cale de acces spre ele. Trebuie să rişti să mergi cu maşina printr-un şanţ pentru a te apropia. Te apropii degeaba. Niciun semn, nicio firmă constructoare trecută pe plăcuţe indicatoare. Doar zvonuri din partea muncitorilor de pe şantierul alăturat.

Poze cu aceleaşi clădiri, doar că virtuale şi cu finisaje de ultimă generaţie, găseşti în oferta Kronstadt Estate. Acesta trebuia să fie un proiect de lux, dezvoltat de o companie irlandeză. Nu prea merge însă să mai vinzi apartamente de lux, având în vedere oferta de alături.

Tiba afirmă că în acelaşi cartier a mai fost stopat un proiect care îşi propunea construcţia a zece blocuri. La fel, preţurile iniţiale de achiziţie a materialelor de construcţie şi a terenului, raportate la valoarea redusă a imobilelor în această perioadă, i-a determinat pe dezvoltatorii La Residence să renunţe la idee.

Cererea de apartamente din Braşov este una foarte mare. „Spre deosebire de alte oraşe mari, aici au fost dezvoltate doar sporadic proiecte rezidenţiale“, precizează Tiba. Doar în ultimii trei ani se poate vorbi aici de activitate de construcţii pe segmentul rezidenţial. Acesta spune că braşovenii se încadrează în medie pentru credite de 40.000-45.000 de euro.

Preţ maxim: 100.000 de euro

Anul acesta, preţurile pe piaţa imobiliară braşoveană au scăzut cu cel puţin 40%. La nivelul tranzacţiilor, s-a înregistrat un declin de aproximativ 75%. În urmă cu şase luni, această scădere era şi mai mare. Acum s-au mai dezgheţat vânzările.

image

În prima lună de vânzări, 104 clienţi şi-au rezervat apartamente în Avantgarden 3 Foto: Stelian Dumitru Grăjdan

Sunt tranzacţionate, în special, la nivel de oraş, parcele de teren şi apartamente foarte ieftine. S-au făcut şi tranzacţii la valori mai mari, de aproximativ 100.000 de euro, în zona centrală. Terenurile au scăzut la jumătate din valoarea de anul trecut. Doar sporadic mai pot fi găsite loturi în oraş, iar acestea au dimensiuni mici.

Tranzacţiile se fac cu parcele din comunele limitrofe oraşului. De asemenea, se mai cumpără case demolabile. Preţul pentru un teren foarte bun este de 50 de euro pe metru pătrat. Cele mai mici oferte sunt de circa 15 euro. Nici la preţul acesta nu se vând prea bine. „Anul trecut, dacă aveai în ofertă terenuri la 100 de euro metru pătrat, încheiai uşor zece tranzacţii. Acum, în acelaşi timp, finalizezi cu greu o tranzacţie, la o valoare de 50 de euro metrul pătrat“, povesteşte agentul braşovean.

Chiriile s-au menţinut la acelaşi nivel. Au fost chiar creşteri pe acest segment, odată cu stoparea creditării din partea băncilor. Crescând cererea, proprietarii au majorat şi ei preţurile. Pe acest segment nu au fost variaţii mari, având în vedere că proprietarii nu umflaseră mult preţurile.

„Cele mai căutate anul acesta au fost garsonierele şi apartamentele cu două camere. Chiriile din Bartolomeu sunt de aproximativ 100-150 de euro pentru garsoniere şi între 200 şi 400 de euro pentru apartamente de două şi trei camere“, punctează Liviu Chirică, administrator Metropolitan Imobiliare.

Povestea cartierului tău

Actualul cartier Bartolomeu a fost anterior o localitate de sine stătătoare. Denumirea acestei regiuni era Braşovul Vechi. În dialectul săsesc era denumit Bartlemis, iar în germană Altstadt.

Principalul edificiu al acestui cartier este Biserica Sfântul Bartolomeu, de la care a preluat şi numele. Aceasta a fost construită în secolul al XIII-lea şi a suferit modificări substanţiale în secolul al  XV-lea. Este cel mai vechi monument arhitectonic din oraş, construit în stil gotic timpuriu. Întregul edificiu este tributar bisericii mânăstirii cisterciene de la Cârţa.

Planul bisericii este asemănător cu cel de la Cârţa. Turnul de astăzi este construit în 1842, în locul turnului vechi, prăbuşit la cutremurul din 1822.

De mai bine de 500 de ani, în ultima duminică dinaintea zilei de 24 august (ziua Sfântului Bartolomeu) aici se desfăşoară pelerinaje. Are loc o serbare regională unde se întâlnesc comunităţile săseşti din Ţara Bârsei. Slujba festivă este urmată de dansuri şi cântece populare germane, acompaniate de fanfară. În 2003, în incinta bisericii, a fost deschis şi un muzeu etnografic.

Lângă zidurile bisericii, pe dealul Şprenghi, a existat şi o veche cetate de apărare, datând din secolul al VI-lea. Fortificaţia a fost distrusă de invazia tătarilor din 1335. A fost cucerită total de turci în 1421 şi treptat şi-a pierdut din însemnătate, ajungând în ruine.

În secolul al XIX-lea, Dealul Şprenghi a fost transformat în carieră de piatră, astăzi fiind excavat în cea mai mare parte. Pe locul cetăţii se află astăzi un catarg cu drapelul românesc, în amintirea ostaşilor români care au pierit în „tranşeea morţii“ din apropiere.

Tipuri de locuinţe: apartamente de una până la patru camere, vechi şi noi, vile
Centre comerciale: Metro, Real, Baumax, Eliana Mall, piaţă agroalimentară
Transport: şase trasee de autobuz
Unităţi de învăţământ: Şcoala Generală numărul 14 şi Grădiniţa cu program prelungit numărul 6
Clinici şi spitale: toate spitalele sunt în oraş, la o distanţă de aproximativ 10 minute de mers cu maşina
Parcuri: spaţii verzi, Stadionul Municipal şi Stadionul Tineretului
Grad de poluare: factorii poluatori nu depăşesc limitele normale admise

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite