Anunţ controversat pe OLX: o bucată din parcul Verdi (Floreasca) a fost scoasă la vânzare pentru şapte milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terenul este scos la vânzare pentru 600 de euro pe metrul pătrat
Terenul este scos la vânzare pentru 600 de euro pe metrul pătrat

O bucată din parcul Verdi, situat în cartierul bucureştean Floreasca, a fost scoasă la vânzare pe platforma de anunţuri OLX pentru sumă de şapte milioane de euro.

Parcul a fost retrocedat, iar locuitorii din zonă cer Primăriei Capitalei şi Primăriei Sectorului 2 salvarea parcului, însă până acum autorităţile nu au avut nicio reacţie, notează HotNews.ro.

Argumentele vânzătorului

Vând imobil teren situat în (...) Caracteristici: folosinţă teritoriului-curţi construcţii, zonă funcţională V1a. Imobilul intră sub incidenţa Legii nr. 135/2014, Art. II: După alineatul (8) al articolului 18 din Legea nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 764 din 10 noiembrie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, se introduce un nou alineat, alineatul (9), cu următorul cuprins: (9) Terenurile înscrise în cartea funciară ca fiind în categoria curţi – construcţii, terenuri ce se află în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice nu pot fi inventariate sau declarate ca spaţii verzi, în sensul legii, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere conform legislaţiei în domeniu“, se arată în anunţul de pe OLX.

Aşadar, pentru păstrarea ca parc a parcelei scoase la vânzare, o soluţie ar fi exproprierea pentru cauza de utilitate publică sau răscumpărarea terenului.

Pe de altă parte însă, Legea 70/2013 de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2007 -spune că „Schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute că atare în documentaiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora.

Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor aliniatului 1 sunt lovite de nulitate absolută“.

30 de hectare din parcurile bucureştene, în pericol

Circa 30 de hectare din marile parcuri bucureştene riscă să fie distruse că spaţii verzi şi construite dacă autorităţile nu vor lua măsuri urgente.

Este vorba de bucăţi din parcurile Tineretului, Titan, Circului, Plumbuita, Pecineaga şi Verdi care au fost retrocedate.

Soluţia pentru salvarea acestor spaţii verzi ar fi răscumpărarea sau exproprierea, însă nici Primăria Capitalei, nici primăriile de sector şi nici Parlamentul României nu şi-au manifestat nicio intenţie în acest sens, mai arată HotNews.ro.

Ce parcuri a pierdut Bucureştiul în ultimii ani

** Primăria Capitalei a pierdut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) procesul împotriva moştenitorilor care au revendicat terenul de circa patru hectare din Parcul Plumbuita (cu o suprafaţă totală de circa 80 de hectare), decizia pronunţată anul trecut fiind definitivă şi irevocabilă. Terenul a fost revendicat de familia Bărbulescu, care se judecă din 1999 pentru el cu Primăria Capitalei cu şi Primăria sectorului 2.
** Din Parcul Titan au fost retrocedate 12 hectare din cele circa 85 ha ale parcului.
** Parcul Verdi în suprafaţa de 5,6 hectare a fost retrocedat în totalitate.
** Din Parcul Tineretului au fost retrocedate aproape şapte hectare din cele 200 de hectare.
** Din Parcul Circului, cu o suprafaţă de 26 de hectare a fost retrocedat aproape un hectar.
** În parcurile Bazilescu şi Floreasca sunt solicitări de retrocedare în curs de soluţionare.

Dacă în Parcul Tineretului proprietarii au început deja să construiască, celelalte parcuri ar putea fi salvate de autorităţi, mai arată HotNews.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite