Fabrică de anvelope cu ajutor de la stat. Aproximativ 100 de milioane de euro va oferi Guvernul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul a anunțat că Guvernul va aproba o schemă de ajutor de stat în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro pentru construcţia unei uzine de anvelope la Oradea. Va fi prima fabrica cu emisii zero de CO2 din industrie. 

Ajutorul de stat merge către prina fabrică fără emisii de CO2 FOTO Arhivă
Ajutorul de stat merge către prina fabrică fără emisii de CO2 FOTO Arhivă

  „Vom aproba - prin memorandum - o schemă de ajutor de stat în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro pentru ceea ce înseamnă o nouă fabrică de anvelope la Oradea, o fabrică ce va avea o capacitate de producţie foarte mare şi care, de asemenea, va asigura locuri de muncă pentru cetăţenii din judeţul Bihor”, a declarat Nicolae Ciucă în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri. 

Ajutorul de stat a fost solicitat de compania finlandeză Nokian Tyres PLC.

 Prima fabrică cu emisii zero de CO2 din industria de anvelope

Consiliul director de la producătorul finlandez de anvelope Nokian Tyres a decis să investească 650 milioane de euro în România pentru construcţia unei uzine de anvelope, care va fi prima fabrică cu emisii zero de CO2 din industria de anvelope, informează un comunicat de presă al companiei.

Noua uzină de tip greenfield va fi amplasată la Oradea, în nord-vestul României, în apropiere de graniţa cu Ungaria. Capacitatea anuală de producţie a uzinei va fi de şase milioane de anvelope, cu posibilitatea de extindere în viitor. Alături de uzină va fi construită şi o facilitate de stocare şi distribuţie a anvelopelor.

La viitoarea uzină de la Oradea, unde ar urma să lucreze aproximativ 500 de angajaţi, vor fi produse în special anvelope pentru autoturisme şi UV-uri care vor fi vândute în principal pe piaţa din Europa Centrală.

Noi locuri de muncă 

Producătorul finalndez era în căutarea unei noi locaţii pentru o facilitate de producţie, după ce a luat decizia de a se retrage din Rusia ca răspuns la invadarea Ucrainei.

Ulterior anunțului făcut de companie, șeful Executivului a salutat decizia, arătând că 6 mii de cauciucuri vor fi produse anual la Oradea. 

„Salut decizia anunțată de Compania Nokian Tyres PLC de a investi în România 650 de milioane de euro. Prima fabrică de cauciucuri cu emisii zero de dioxid de carbon, care va fi construită la Oradea, va produce anual 6 milioane de cauciucuri și va genera aproximativ 500 de locuri de muncă”, susține Nicolae Ciucă pe Facebook.

Potrivit premierului, decizia finală a fost luată în urma unei analize a peste 40 de localități din Europa. Aceasta „s-a bazat pe criterii de performanță precum disponibilitatea forței de muncă calificate, avantajele logistice și stabilitatea mediului de afaceri. Mă bucur că am avut ocazia de a prezenta, în cadrul întâlnirii recente cu reprezentanții companiei, la Palatul Victoria, oportunitățile pe care Guvernul României le poate genera pentru investitorii străini, inclusiv din perspectiva celor care urmăresc relocarea afacerilor din regiune”.

Nicolae Ciucă a arătat atunci inclusiv că Guvernul României este deschis către investiții, fie prin bugetul național, cât și prin sprijinirea și încurajarea deciziilor de a dezvolta noi afaceri în țară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite