Spania după împrumutul de la UE: TVA crește de la 18% la 21% și cheltuielile statului vor fi tăiate cu 65 de miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    
		    
		    
		    		    Tinerii spanioli s-au adunat pe străzile Madridului pentru a spune ”Nu!” tăierilor din Educație              FOTO: Mediafax
Tinerii spanioli s-au adunat pe străzile Madridului pentru a spune ”Nu!” tăierilor din Educație              FOTO: Mediafax

Linia de credit în valoare de 100 de miliarde de euro pe care Bruxelles-ul a aprobat-o pentru Spania vine ”fără condiții”, iar statului nu i se va impune nicio țintă, declarau oficialii spanioli. Astăzi, Madridul a anunțat majorarea TVA cu trei puncte procentuale, iar cheltuielile bugetare vor fi tăiate cu 65 de miliarde de euro.

La scurt timp după ce Spania a solicitat și a obținut aprobarea unei linii de credit în valoare de 100 de miliarde de euro pentru a-și salva sistemul bancar, guvernul socialist de la Madrid anunță un nou set de măsuri de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar.

TVA va fi majorată de la 18% la 21%, iar cheltuielile statului au suferit încă o ajustare care presupune reducerea lor cu 65 de miliarde de euro în următorii doi ani și jumătate, relatează ”The Guardian”.

Recent, pe lângă împrumutul aprobat de Bruxelles, Spania a obținut și prelungirea cu un an, până în 2014, a termenului până la care trebuie să-și alinieze deficitul bugetar normelor Tratatului Maastricht, care prevăd un prag maximal de 3% din PIB. Ținta de deficit bugetar pentru acest an era de 5,3% (față de 8% înregistrat în 2011), însă a fost majorată la 6,3% din PIB după ce Madridul a cerut mai mult spațiu pentru realizarea de investiții și impulsionarea economiei.

Majorarea TVA se va aplica inclusiv cotelor diferențiate pentru anumite categorii de produse. Astfel, nivelul TVA pentru produse de consum și servicii va fi majorată de la 8% la 10%. Singura excepție este cota TVA pentru bunuri de strictă necesitate, care va fi menținută la 4%, a anunțat în fața Parlamentului de la Madrid premierul Mario Rajoy.

De asemenea, reformarea administraţiei publice ar urma să aducă economii de 3,5 miliarde de euro, inclusiv prin reducerea  cu 30%numărului de consilieri locali, renunţarea la o deducere fiscală acordată pentru achiziţia de case şi scăderea ajutoarelor pentru şomaj, potrivit Bloomberg. Totodată, strategia guvernului  prevede o diminuare a numărului de companii publice, a spus Rajoy. Potrivit premierului, numărul angajaților din sectorul public spaniol a crescut cu 290.000 de la declanșarea crizei.

Premierul Rajoy a recunoscut, în fața Parlamentului, că a venit la putere în urmă cu opt luni promițând reduceri de taxe, însă acum le majorează.

”Aplic măsuri excepţionale în circumstanţe excepţionale”, a spus premierul, argumentând măsurile prin nivelul nesustenabil, de peste 7%, al dobânzilor la care se împrumută statul. Cu toate acestea, mai mulți oficiali spanioli au declarat că țara își poate permite fără probleme să se împrumute chiar la costuri de 8%.

Atunci când dobânzile cerute de investitori pentru a împrumuta statul au ajuns la 7%, Grecia, Portugalia și Irlanda au cerut sprijin financiar de la UE și FMI.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite