Sondaj: Pentru 2016, investitorii s-ar declara mulţumiţi cu profit zero

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la începutul anului, Bursa de la New York a scăzut cu 9%
De la începutul anului, Bursa de la New York a scăzut cu 9%

Un sondaj recent, realizat printre clienţii băncii Goldman Sachs, arată că aproape 60% din aceştia se aşteptă la declanşarea unei recesiuni globale şi că ar fi mulţumiţi să încheie anul fără să înregistreze pierderi.

Principalul indice al bursei americane, S&P 500, a scăzut cu 9% faţă de debutul anului, pe seama îngrijorărilor plecând de la dobânzile negative până la aterizarea dură a economiei chineze.

Preţurile aflate aproape de minimele istorice pentru materiile prime se adaugă semnalelor care i-au determinat pe mulţi economişti să anticipeze o nouă recesiune globală de amploare.

”Aproape 60% dintre clienţii noştri se aşteaptă ca în acest an să înregistreze pierderi din plasamentele bursiere”, a declarat şeful diviziei de strategie al Goldman Sachs, David Kostin. Pentru acest an, investiitorii s-ar declara mulţumiţi dacă ar reuşi să aibă profit zero, a rezultat din sondahjul realizat de banca de investiţii.

El adaugă însă că în luna ianuarie, ca şi în februarie, este de aşteptat o expansiune a consumului în SUA. Analizele efectuate de banca de investiţii arată că în februarie ritmul vânzărilor cu amănuntul s-au accelerat, ceea ce îndepărtează spectrul unei recesiuni.

„Mulţi investitori cred că economia se îndreaptă spre o perioadă de recesiune. Însă indicatorii cantitativi şi calitativi care măsoară activitatea consumatorilor indică o menţinere a expansiunii economice în SUA”, explică Kostin.

Fără semnale de deterioare a consumului şi o scădere a cheltuielilor, Goldman Sachs rămâne optimistă în privinţa dezvoltării economiei globale.

Analiştii de la Deutsche Bank nu împărtăşesc însă acelaşi optimism. Declinul angajaţilor din sectoarele productive ale economiei SUA este considerat un semn al unei viitoare încetiniri a economiei SUA. Producţia industrială este şi ea în scădere, iarăşi un semnal negativ.

Iar creşterea relativ modestă din SUA, de numai 0,7% în ultimul trimestru al anului trecut, nu este în măsură să risipească temerile unei căderi în domeniul negativ.

Unii economişti pun avântul consumului pe seama economiilor făcute de americani la pompa de benzină. Aceşti bani care le-au rămas în buzunar au alimentat consumul. Ceea ce-i face să spună că nu este o creştere organică a aconsumului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite