Provocările economice mondiale în 2018: De la securitatea cibernetică, comerţul global şi crypto monezi la cooperare, crize umanitare şi schimbarea climatică

Provocările economice mondiale în 2018: De
la securitatea cibernetică, comerţul global şi crypto monezi la cooperare, crize umanitare şi schimbarea climatică

Tocmai s-a încheiat ediţia anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveţia – o bună ocazie de analiză a principalelor provocări cu care se confruntă lumea – de la securitatea cibernetică, comerţul global şi crypto monezi la cooperare, egalitatea de şanse, crize umanitare şi schimbarea climatică, arată o analiză realizată de Constantin Măgdălina, expert în Tendinţe şi Tehnologii Emergente.

Presa străină: Producătorii auto germani au testat efectele gazelor de eşapament pe oameni şi maimuţe. Testele, asemuite cu cele practicate de nazişti

Presa străină: Producătorii auto germani au testat efectele gazelor de eşapament pe oameni şi maimuţe. Testele, asemuite cu cele practicate de nazişti

Mai multe companii auto din Germania sunt acuzate în presa străină că au folosit oameni şi maimuţe pentru a testa efectele inhalării gazelor de eşapament. Volkswagen, BMW şi Daimler sunt acuzate că ar fi folosit 25 de tineri ca să inhaleze, ore la rând, gaze de eşapament. Experimente similare ar fi fost făcute şi pe maimuţe, susţine presa străină.

FMI: Decalajul veniturilor între generaţii s-a adâncit în mod semnificativ în Europa | christine lagarde

FMI: Decalajul veniturilor între generaţii s-a
adâncit în mod semnificativ în Europa

Un nou studiu al Fondului Monetar Internaţional arată că, deşi inegalitatea medie a veniturilor din UE „a rămas în general stabilă după 2007”, şefa instituţiei, Christine Lagarde, a declarat că datele arată „o tendinţă îngrijorătoare: decalajul veniturilor între generaţii s-a adâncit în mod semnificativ în Europa”, scrie AFP.

Carrefour vrea să concedieze 2.400 de angajaţi în următorii cinci ani şi să investească masiv în comerţul online

Carrefour vrea să concedieze 2.400 de angajaţi în următorii cinci ani şi să investească masiv în comerţul online

Carrefour SA a anunţat marţi o serie de restructurări a activităţii sale, care includ concedierea a 2.400 de angajaţi în următorii cinci ani, eficientizarea ofertelor online în Franţa cu o singură platformă digitală pentru cumpărăturile generale şi deschiderea a 2.000 de magazine în următorii cinci ani în marile oraşe.

Scandalul Dieselgate continuă: Audi, obligată să recheme de două ori într-un an maşinile cu motoare V6 TDI

Scandalul Dieselgate continuă: Audi, obligată să recheme de două ori într-un an maşinile cu motoare V6 TDI

Chiar şi după o rechemare de proporţii care a avut loc în vara anului trecut în timpul căreia peste 800.000 de maşini au ajuns pe mâna mecanicilor pentru remedieri ale softului, autoritatea germană KBA de reglementare în domeniul auto a ajuns la concluzia că Audi continuă să manipuleze programele calculatoarelor de bord ale noilor modele diesel care ar trebui să respecte normele Euro 6.

Şansa istorică a intrării în orbita civilizaţiei occidentale arată că istoria ne-a favorizat din nou ca în 1918, când s-a făcut România Mare! Într-adevăr, aderarea la UE în 2007 este o şansă istorică, unică pentru România. Această şansă istorică a intrării ţării noastre în orbita civilizaţiei occidentale este relevant ilustrată de vizita premierului Japoniei, Shinzo Abe, la Bucureşti în săptămâna aceasta.

luna trecuta · comentarii (3)

Comisia Europeană îşi face temele pentru a lansa Fondul Monetar European şi alte instrumente care să ajute statele din zona non-euro să adere la spaţiul monedei unice dar şi pentru a implementa reforme structurale. În acest timp, Uniunea Europeană pare că se îndepărtează de noi cu aceeaşi viteză cu care ne îndepărtăm noi de ea. În loc să fructificăm la maxim momentul 2019, guvernanţii actuali împing România spre Vişegrad, nu spre Bruxelles.

acum 2 luni · comentarii (23)

Uniunea Europeană a lăsat pe planul doi securitatea energetică şi pare că a luat în calcul ce este mai important pe termen scurt: consumatorii din UE să beneficieze de un preţ redus la gazele naturale, indiferent de provenienţa lor. Mai poate, însă, Rusia, să se folosească de gaz ca de o armă politică?

acum 11 zile · comentarii (23)

Implicarea Transgazului în Republica Moldova, într-o ţară vorbitoare de limba română, este cea mai bună ocazie pentru România de a câştiga experienţă, încredere şi competenţă prin extinderea dincolo de graniţe a unor servicii atât de esenţiale, precum cele de transport şi furnizare de energie.

acum 2 luni · comentarii (17)

La Berlin, preţurile la locuinţe cresc constant de ani buni încoace. Investitori din întreaga lume achiziţionează masiv case şi clădiri întregi cu apartamente de închiriat. Pentru noii proprietari - o afacere bună. Pe mulţi chiriaşi, însă, preţurile tot mai mari ale chiriilor, în urma modernizării locuinţelor de către noii proprietari, riscă să-i lase fără un acoperiş deasupra capului.

acum 2 luni · comentarii (0)

Gazoductul Nord Stream 2, un proiect fabricat în Rusia cu susţinere la vârful politicii din Germania şi finanţat de marile companii energetice ale Bătrânul Continent, divide profund Uniunea Europeană. Această mega-afacere poate da peste cap pieţele energetice şi să genereze nişte tensiuni teribile. Nu e de glumă, între Estul şi Vestul Europei poate să apară o falie la fel de adâncă precum în timpul Cortinei de Fier.

acum 3 luni · comentarii (15)

România poate fi marea şansă a Republicii Moldova dacă aceasta vrea să îşi sporească substanţial securitatea energetică prin diversificarea resurselor de aprovizionare cu gaz natural. Construcţia gazoductului BRUA, prelungirea până la Chişinău a interconectorului Iaşi-Ungheni şi prezenţa americanilor de la Exxon în Marea Neagră ridică substanţial miza jocului în regiune.

acum 3 luni · comentarii (53)

Intenţia deputaţilor PSD, ALDE, UDMR şi de la minorităţi din Comisia pentru Industrii şi Servicii de a le acorda celor de la OPCOM un monopol de tranzacţionare pe piaţa gazelor naturale pune România pe poziţii divergente cu Comisia Europeană. La solicitarea ziarului „Adevărul“, Comisia a oferit o reacţie oficială faţă de amendamentele depuse de deputaţi la OUG 64/2016 care liberalizează piaţa gazelor.

acum 4 luni · comentarii (4)

Într-o Uniune Europeană cu două viteze, România circulă pe banda de urgenţă atunci când vine vorba să atragă bani europeni. Am putea învăţa, însă, lecţii importante de la statele din centrul şi estul Europei despre cum să obţinem bani prin Planul de Investiţii pentru Europa, aşa numitul Plan Juncker.

acum 4 luni · comentarii (8)

Motivaţia Comitetului Nobel apare relativ seacă în raport cu implicaţiile: Richard H. Thaler a fost onorat cu celebra distincţie pentru „contribuţiile aduse economiei comportamentale”. În fapt, avem de-a face cu recunoaşterea unei revoluţii în această disciplină, cu implicaţii majore asupra pieţelor, deciziilor de business şi politicilor publice.

acum 4 luni · comentarii (3)

Din peste 200 de proiecte depuse de guvernarea Ponta, nici măcar unul nu a fost eligibil pentru finanţare prin Planul European pentru Investiţii (EFSI), deşi acestea valorau zeci de miliarde de euro.

acum 1 an · comentarii (105)

Pornind de la conceptul dezvoltat de către New Strategy Center şi partenerii săi, zona 2B (Black Sea-Balkans) trebuie descrisă şi din prisma unui alt element esenţial: binomul investiţii-comerţ. La intersecţia dintre rutele comerciale, Marea Neagră şi Balcanii reprezintă o zonă de confluenţă unde numeroşi actori concurează inclusiv pentru pieţele acelor state.

acum 1 an · comentarii (0)

Dacă un elev ar fi trişat la un examen, ar fi fost dat afară din clasă, spre ruşinea colegilor. Dacă un ministru trişează la doctorat, explodează toţi oneştii unei patrii mult prea cinstite şi, pe bună dreptate, pretind demisia vinovatului. Dar, când un producător capitalist minte o întreagă planetă, acceptăm cu uşurinţă scuzele sale şi ne grăbim să găsim justificări pentru un comportament imoral.

acum 2 ani · comentarii (10)

Piaţa liberă a gazelor nu e perfectă, departe de asta, însă poate fi regelementată cât mai corect, se poate supune unor norme cât de cât clare de competiţie loială. De cealaltă parte se află Gazprom care nu e doar un jucător pe piaţă, ci şi un instrument politic, câteodată brutal. Alegeţi.

acum 3 ani · comentarii (6)

Făt-Frumos, în mai toate poveştile, creşte într-o zi cât alţii în zece. Realitatea tristă pe care evităm să o vedem vine din aceea că personajul îmbătrâneşte foarte repede şi riscă să moară înainte de vreme. Priviţi evoluţia statelor emergente din ultimul timp şi vă veţi aminti de cărţile copilăriei.

acum 3 ani · comentarii (11)

A fost mereu doar o chestiune de timp – cât va dura până când companiile tech vor oferi opţiuni de procesare a plăţilor? Marile bănci din Europa au avut nenumarate şedinţe încercând să desluşească viitorul sistemului de plăţi. Ei bine, luna aceasta Apple a lansat Apple Pay – un mecanism wireless de procesare a plăţilor (în esenţă un terminal de plăţi), care nu necesită un debit/credit card.

acum 3 ani · comentarii (1)
Postari Recente