Moody a scăzut ratingul Marii Britanii, invocând temeri cu privire la Brexit şi perspectivele negative ale economiei britanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de rating Moody a downgradat ratingul de credit al Marii Britanii, invocând întârzierile în măsurile de politică fiscală şi efectul negativ asupra economiei al Brexitului, informează Reuters.

La doar câteva ore după ce prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, a făcut publică strategia pentru o nouă relaţie cu Uniunea Europeană, Moody a scăzut ratingul la Aa2 de la Aa1, subliniind riscurile economice pe care părăsirea pieţei unice le presupune.

Marea Britanie a reuşit să-şi reducă deficitul bugetar, de la aproximativ 10% din PIB în anul 2010, imediat după ce criza financiară a lovit puternic cea de-a cincea economie a lumii, la aproximativ 2,3% în ultimul an.

Analiştii agenţiei Moody au afirmat însă că perspectivele bugetare s-au înrăutăţit semnificativ după ce guvernul condus de Theresa May a început să renunţe la programul de austeritate implementat de către fostul prim-ministru David Cameron şi ministrul lui de finanţe, George Osborne.

Guvernul britanic a răspuns anunţului agenţiei Moody afirmând că previziunile acestora cu privire la efectul asupra economiei al părăsirii pieţei unice sunt „depăşite” şi că Theresa May a propus o „viziune ambiţioasă pentru viitorul relaţiei dintre Marea Britanie şi UE” în discursul acesteia de vineri.

Decizia celor de la Moody a venit ca urmare a unei întruniri cu oficialii guvernului pe 19 septembrie şi nu reflectă discursul Theresei May de vineri, au afirmat oficialii guvernamentali.

Cu toate acestea, verdictul celor de la Moody asupra politicii fiscale va reprezenta un duş rece pentru premierul britanic şi ministrul de finanţe, Philip Hammond, susţine Reuters.

După şapte ani de austeritate, guvernul de la Londra se afla sub presiune de a relaxa măsurile fiscale stricte, în special de a relaxa limitele impuse creşterilor salariale ale angajaţilor din ministerul de interne, se arată în comunicatul agenţiei Moody.

 În plus, acordul încheiat de Theresa May cu un minor partid politic din Irlanda de Nord după ce a pierdut majoritatea parlamentară la ultimele alegeri şi renunţarea la planurile pentru revizuirea creşterilor pensiilor vor contribui la creşterea cheltuielilor bugetare.

„Per total, Moody se aşteaptă ca cheltuielile bugetare reale să fie mai mari decât cele estimate în planul bugetar al guvernului”, se arată în comunicatul agenţiei.

Drept rezultat, deficitul bugetar al Marii Britanii este estimat să rămână în jurul valorii de 3-3,5% din PIB în anii următori, peste planurile guvernului de a-l reduce sub 1% din PIB până în anul 2021/22.

Acest lucru înseamnă că Marea Britanie este una dintre puţinele economii majore europene unde raportul datoriei publice va creşte în continuare, probabil până la aproximativ 93% din PIB în anul 2019.

În acelaşi timp, presiunile bugetare sunt estimate să crească în contextul în care economia Marii Britanii a încetinit datorită Brexitului, cu o creştere estimată de doar 1% anul viitor, în scădere de  1,8% în anul 2017.

Moody a afirmat că nu are încredere în capacitatea Marii Britanii de a ajunge la un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană care să reducă din efectele negative ale întregului proces. „Deşi guvernul doreşte un acord de liber schimb cuprinzător cu UE, chiar şi în cel mai optimist scenariu Marea Britanie nu va beneficia de un acces egal cu cel prezent pe piaţa unică europeană”, susţine Moody.

Pe de altă parte, oficialii guvernului britanic au afirmat că acest anunţ al celor de la Moody nu face decât să aducă ratingul acestei agenţii pe aceeaşi linie cu cel al celorlalte agenţii de rating, Fitch şi Standard & Poor’s.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite