După „războiul petrolului“, urmează şi „războiul gazelor“. Rusia, forţată să scadă preţurile, pentru a rezista gazelor de şist, exportate din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazprom este principalul furnizor al Europei, cu o cotă de piaţă de 31% din necesar
Gazprom este principalul furnizor al Europei, cu o cotă de piaţă de 31% din necesar

Toată lumea ştie că scăderea puternică a preţului petrolului a venit ca urmare a deciziei Arabiei Saudite de a se bate pentru cota de piaţă cu producătorii americani care extrag hidrocarburi din zăcăminte neconvenţionale. Ei bine, acum Rusia trebuie să îşi ajusteze politicile şi în perspectiva unui viitor „război al gazelor“ cu producătorii de peste Ocean, care încep să exporte în Europa, potrivit site-ului WallStreetDaily.com.

Iar viitorul „război al gazelor“ va fi declanşat chiar de către Rusia în acest an, susţine site-ul respectiv, tocmai pentru că Gazprom încearcă să îşi protejeze cota de piaţă în Europa, potrivit sursei citate.

Gigantul rus acoperă 31% din necesarul de gaze al Europei, fiind furnizorul dominant. Dar acest lucru a început să fie erodat odată ce SUA a anunţat anul trecut primele exporturi de gaze naturale lichefiate din vastele sale zăcăminte de gaze de şist. Iar acest lucru îl preocupă deja pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Rusia este deja afectată de scăderea preţului ţiţeiului, iar acum SUA ameninţă să preia bucăţi mari din piaţa europeană de gaze, una dintre cele mai profitabile ale sale.

Similarităţile cu piaţa petrolului sunt şi ele foarte mari. Ca şi în cazul Arabiei Saudite cu piaţa ţiţeiului, Gazprom deţine cele mai mari rezerve din lume de gaze naturale. De asemenea, are şi cea mai mare capacitate de rezervă, putând să  îşi crească producţia cu 100 de miliarde de metri cubi, echivalent cu 25% din producţia sa sau un procent de 3% din producţia mondiale.

Şi, la fel ca saudiţii, Gazprom este unul dintre producătorii cu cele mai mici costuri, în vreme ce producătorii americani de gaze de şist au costuri mai mari de producţie.

Rusia neagă că ar pregăti un război al preţurilor contra gazelor de şist. Dar analiştii băncilor deja fac scenarii, dar nu-i credeţi nicio secundă, scrie site-ul citat: Thierry Bros – analist pentru piaţa europeană a gazelor la Societe Generale – spune că în acest an Gazprom nu trebuie să cheltuie decât 1,3 miliarde de dolari pentru a scoate de pia piaţă gazele din SUA. Iar acest lucru ar fi doar 1% din veniturile sale anuale.

Concomitent, Gazprom leagă preţul gazelor sale din contractele pe termen lung de cel al ţiţeiului, astfel că va fi aproape forţată să reducă preţurile.

Numai că acest cost va creşte în următorii ani, estimările fiind de 25 de miliarde de dolari în următorii cinci ani.

Numai că acesta ar fi un cost mic pentru a ţine „yankeii imperialişti“ departe de propria curte. Mai mult, un alt beneficiu pentru Gazprom ar fi anularea planurilor pentru o serie de mari proiecte de gaze naturale lichefiate din SUA şi Australia.

Potrivit companiei de consultanţă Wood Mackenzie, în următorii cinci ani vor deveni operaţionale capacităţi de 130 de milioane de tone metrice de gaze. 

Gazprom îşi va apăra intens piaţa europeană şi se extinde şi în Asia. Potrivit anunţurilor oficiale, din 2019 va exporta prin conducte în China. Numai că Asia, care era anterior „Tărâmul Făgăduinţei“, are probleme economice: cererea de gaze din China, Coreea de Sud şi Japonia scade şi acelaşi traseu l-au urmat şi preţurile.

Potrivit site-ului, „epoca de aur“ a gazelor americane se va încheia înainte de a începe, Gazprom urmând să pună presiune asupra industriei din SUA, care deja suferă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite